Λεξικό Διατροφής

Γλουταμινικό μονονάτριο

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
15 Απριλίου 2016
36648 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλουταμινικό μονονάτριο

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων. Πρόκειται για το άλας νατρίου του γλουταμινικού οξέος, ένα αμινοξύ που απαντάται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα, ενώ παράγεται και από το ανθρώπινο σώμα. 

Γιατί προστίθεται στα τρόφιμα;

Στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση και την όψη των τροφίμων, ενώ έμμεσα βοηθά στη μείωση των επιπέδων νατρίου στα τρόφιμα. Η προσθήκη του δημιουργεί μια "πικάντικη" αίσθηση στη γεύση, γι' αυτό και συνήθως αποτελεί πρόσθετο πικάντικων κατεψυγμένων, ξηρών ή κονσερβοποιημένων κρεάτων και ψαρικών ή χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σούπες.

Ως πρόσθετο, πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των τροφίμων και συμβολίζεται με τη συντομογραφία E621. Παρά τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς όσον αφορά στην ασφάλεια λήψης του, καμία μελέτη δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει και να συσχετίσει οποιαδήποτε δυσμενή αντίδραση με τη κατανάλωση MSG.

Είναι ασφαλής η κατανάλωσή του;

Ορισμένα άτομα ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξημένη ευαισθησία στη λήψη MSG, χωρίς αυτό να συνδέεται με κάποιο κίνδυνο για την υγεία τους. O Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων & Τροφίμων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA) μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των στοιχείων ως προς την ασφάλεια προσθήκης του MSG στα τρόφιμα, έχει αποφανθεί πως αποτελεί ένα ασφαλές πρόσθετο τροφίμων και μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά.

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.