Λεξικό Διατροφής

Κασέρι

03 Ιουνίου 2024
2835 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
 kaseri

Photo Source: www.canva.com

Τι είναι το Κασέρι και πώς παράγεται;

Το κασέρι είναι ημίσκληρο λευκοκίτρινο τυρί από πρόβειο ή κατά περίπτωση μίγμα πρόβειου και ελάχιστου κατσικίσιου γάλακτος. Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί που παρουσιάζει συμπαγή κίτρινη μάζα χωρίς οπές.

Η αίσθηση που αφήνει είναι λιπαρή και είναι ελαφρά αλμυρό. Δίνει την αίσθηση του «βουτυράτου», με ελαφρύ άρωμα και για αυτό το κασέρι αποτελεί μια αγαπημένη επιλογή για πολλούς.

Διαβάστε επίσης: Πόσο αναγκαίο είναι στη Διατροφή μας το Τυρί;

Σύμφωνα με αναφορές, πιθανή πατρίδα του τυριού είναι στις γύρω περιοχές της Μεσογείου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στη διατροφή μας με την κατανάλωσή τους παγκοσμίως να αυξάνεται σημαντικά και τη χώρα μας να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τυριού.

Ποια η Διατροφική του Αξία του Κασεριού;

Το κασέρι ως τρόφιμο παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών σε σχέση με την ενεργειακή του περιεκτικότητα και χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία.

Το τυρί παρασκευάζεται με τη διαδικασία της θέρμανσης και του τραβήγματος του τυροπήγματος ακριβώς πριν σχηματιστεί το τελικό τυρί. Το αλάτισμα του τελικού τυριού μπορεί να γίνει είτε με ξηρό ή με υγρό τρόπο (ξηρό ή υγρό αλάτι). Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει σε χώρους με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Το κασέρι ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών και είναι πιο σκληρό σε σχέση με τη φέτα.  Πρόκειται για ένα λιπαρό τυρί με λιπαρά σε περιεκτικότητα 25-32% και είναι ελαφρώς πιο λιπαρό από τη φέτα.

Επιπλέον, το κασέρι υπερτερεί σε σχέση με την φέτα στην περιεκτικότητα των πρωτεϊνών και μπορεί να περιέχει 26γρ. πρωτεΐνης ανά 100γρ. κασέρι.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κασέρι περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό αλατιού σε σχέση με άλλα τυριά, όπως για παράδειγμα η φέτα.

cheese threptiki axia

Διατροφική αξία Κασεριού ανά 100γρ.

Ενέργεια

413kcal

Πρωτεΐνη

25,4γρ.

Υδατάνθρακες (λακτόζη)

0,1γρ.

Λιπαρά

29,7γρ.

Χοληστερόλη

81mg

Ασβέστιο Ca

908mg

Νάτριο Na

511mg

Κασέρι: Ποια τα οφέλη του;

Λακτόζη στο Κασέρι

Το κασέρι αποτελεί ένα τυρί μακράς ωρίμανσης, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να το κατατάσσει στα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη 0,1 γρ. λακτόζης στα 100γρ. κασέρι.

Η λακτόζη είναι ο βασικός υδατάνθρακας του γάλακτος. Εφόσον λοιπόν το γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού, η λακτόζη αποτελεί το βασικό υδατάνθρακα που περιέχεται και στο τυρί.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής του τυριού το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης χάνεται.  Η διαδικασία της ωρίμανσης, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην μείωση της περιεκτικότητας της λακτόζης στα τυριά, καθώς η λακτόζη χρησιμοποιείται από τους μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην ωρίμανση.

Πρωτεΐνη και Κασέρι

Το κασέρι όπως ανέφερα και παραπάνω αποτελεί ένα τυρί υψηλό σε πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα όντας ζωικής προέλευσης χαρακτηρίζεται ως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή είναι πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στη σωστή ποσότητα και αναλογία.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτεΐνη που περιέχεται στο τυρί είναι ιδιαίτερα εύπεπτη. Η διαδικασία της ωρίμανσης, βοηθά σε αυτή την προοδευτική διάσπαση της πρωτεΐνης σε αμινοξέα. Με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό μέρος της πρωτεΐνης του τυριού έχει διασπαστεί πριν καταναλωθεί και αυτό κάνει την πρωτεΐνη στο τυρί πιο εύκολα απορροφήσιμη. 

Ασβέστιο Κασεριού

Το ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία των οστών και των δοντιών. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου για τους ενήλικες άντρες & γυναίκες είναι 1000mg. Το κασέρι περιέχει 908mg ανά 100γρ. γεγονός που το κατατάσσει υψηλά στη λίστα με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Κασέρι: Ποια τα μειονεκτήματα του;

Λιπαρά

Τα τυριά στην πλειοψηφία τους είναι πλούσια σε λίπος και η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά εξαρτάται από το γάλα που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του κάθε τυριού, καθώς και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Το κασέρι, με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά να φτάνει περίπου το 30%, αποτελεί ένα τυρί πλούσιο σε λιπαρά.

Επιπλέον, αναφορικά τη χοληστερόλη στα τυριά, αυτή είναι ανάλογη με την περιεκτικότητά του τυριού σε λιπαρά με την ποσότητά της να κυμαίνεται από 10-100mg/100γρ ανάλογα με το είδος του τυριού. Στην περίπτωση του κασεριού αγγίζει τα 81mg ανά 100γρ., ωστόσο έχει αποδειχθεί πως η χοληστερόλη που περιέχεται στα τρόφιμα έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλη στο αίμα, σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά.

Αλάτι

Πότε ένα τρόφιμο θεωρείται υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι; Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συστάσεις, ένα τρόφιμο θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι όταν περιέχει περισσότερο από 1,5γρ. αλατιού ή 0,6γρ. νατρίου, ενώ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι χαρακτηρίζεται όταν το τρόφιμο έχει περιεκτικότητα μικρότερη από 0,3γρ. αλατιού ή 0,1γρ. νατρίου.

Συνεπώς, από τα παραπάνω μπορείς να συμπεράνεις ότι το κασέρι σίγουρα δεν αποτελεί μια επιλογή τυριού χαμηλή σε νάτριο – αλάτι. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

toast kaseri

Με τι να συνδυάσεις το Κασέρι;

Το κασέρι χρησιμοποιείται συνήθως ως επιτραπέζιο τυρί και σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Συνήθως συνοδεύεται με ζεστό ψωμί, κριτσίνια ή αποτελεί μια νόστιμη επιλογή στο τοστ.

Ωστόσο, πέρα από τους κλασικούς συνδυασμούς μπορείς να δοκιμάσεις και άλλες επιλογές που μπορούν να απογειώσουν τη γεύση του κασεριού, όπως το συνδυασμό με ντομάτα, ραπανάκι, ρόκα ή φρούτα όπως το πορτοκάλι, το μάνγκο ή οι φράουλες.

Εάν το κασέρι που έχεις επιλέξει έχει παραχθεί από αμιγώς πρόβειο γάλα, μπορεί να συνδυαστεί με τα σταφύλια, τα σύκα, τις ελιές, τις ντομάτες και την πάπρικα.

Με την λαστιχένια υφή και την αλμυρή, βουτυρώδη γεύση του, το κασέρι είναι ένα εξαιρετικό τυρί που λιώνει. Το κασέρι αποτελεί ένα από τα βασικά τυριά που χρησιμοποιούνται για το γνωστό σαγανάκι, καθώς όταν ψήνεται διατηρεί την δομή του και την εξαιρετική του γεύση.

Συμπερασματικά

Το τυρί ως τρόφιμο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, φυσικά, όλα αυτά, όταν καταναλώνεται με μέτρο, σε ανάλογη κάθε φορά ποσότητα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kim JH, et al. (2016). Conjugated linoleic acid: Potential health benefits as a functional food ingredient.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26735796

Lempert SM, et al. (2015). Association between dairy intake and caries among children and adolescents. Results from the danish eyhs follow-up study. DOI:
10.1159/000375505

Ndb.nal.usda.gov. (2018). Food Composition Databases Show Foods List. Available at: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list [Accessed 11 Jun. 2018].

Lordan R, et al. (2018). Dairy fats and cardiovascular disease: Do we really need to be concerned?
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29494487

Crippa, G., Zabzuni, D., Bravi, E., Cicognini, F. M., Bighi, E., & Rossi, F. (2016). Randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over study on the antihypertensive effect of dietary integration with Grana Padano DOCG cheese. Journal of the American Society of Hypertension, 4(10), e6.ω

Σταμουλία Κοκκοβού
Σταμουλία Κοκκοβού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition ως SEO Specialist, συμβάλλοντας στην πληρότητα των διατροφικών άρθρων και την ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης.