Λεξικό Διατροφής

Γλυκαιμικό Φορτίο

11 Οκτωβρίου 2015
15030 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκαιμικό Φορτίο

Τι είναι το γλυκαιμικό φορτίο;

Το γλυκαιμικό φορτίο είναι μια τιμή που περιγράφει κατά πόσο ένα γεύμα μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος. Υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό του γλυκαιμικού δείκτη και της ποσότητας των υδατανθράκων (σε γραμμάρια) και διαιρείται με το 100.

Η χρήση του γλυκαιμικού φορτίου γίνεται κυρίως από άτομα με διαβήτη για καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στα διαβητικά άτομα συστήνεται να ακολουθούν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Πώς επηρεάζεται;

Το γλυκαιμικό φορτίο επηρεάζεται απο το είδος του τροφίμου, την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το χρόνο μαγειρέματος, το στάδιο ωρίμανσης του τροφίμου αλλά και τη σύσταση του όλου γεύματος.

Για παράδειγμα μπορούμε να έχουμε μειωμένο γλυκαιμικό φορτίο εαν επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης και λιγότερο επεξεργασμένα, προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά και φρούτα κυρίως άγουρα και όχι παραγινόμενα. Επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο επιτυγχάνουμε με λιγότερο χρόνο μαγειρέματος για παράδειγμα μακαρόνια αλ τέντε.

Τέλος, ο σωστός συνδυασμός γεύματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού έχοντας ένα ισορροποιμένο γεύμα [πρωτεϊνη, υδατάνθρακα και λαχανικά] επιτυγχάνουμε ένα χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.