Λεξικό Διατροφής

Φαιός Λιπώδης Ιστός

της Δέσποινας Γκακνή
02 Σεπτεμβρίου 2016
23322 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φαιός Λιπώδης Ιστός

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι ονομάζουμε φαιό λιπώδη ιστό;

Στα θηλαστικά ο λιπώδης ιστός διακρίνεται στον λευκό λιπώδη ιστό και στον φαιό λιπώδη ιστό. Η ονομασία του φαιού λιπώδους ιστού προκύπτει από το καφέ χρώμα του, το οποίο οφείλεται στον αυξημένο αριθμό μιτοχονδρίων και την αυξημένη αιμάτωση της περιοχής. Ο φαιός λιπώδης ιστός εντοπίζεται κυρίως στο λαιμό και στην άνω θωρακική περιοχή ενώ ο κύριος ρόλος του είναι η θερμορύθμιση μέσω παραγωγής θερμότητας.

Η μορφολογία του φαιού λιπώδους ιστού

Μορφολογικά τα φαιά λιποκύτταρα έχουν αρκετές διαφορές με τα λευκά λιποκύτταρα. Φαίνεται ότι τα φαιά λιποκύτταρα προέρχονται είτε από πρόδρομα μυϊκά κύτταρα είτε από λευκά λιποκύτταρα. Έχουν ένα κυτταρόπλασμα μεγάλο σε μέγεθος με πολλά σταγονίδια λίπους και πολλά μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια του φαιού λιπώδους ιστού είναι διαφορετικά από τα μιτοχόνδρια των άλλων ιστών του σώματος καθώς παράγουν μία πρωτεΐνη η οποία βοηθάει στην καύση του αποθηκευμένου λίπους προκειμένου να παραχθεί θερμότητα για τον οργανισμό.

Η σημασία του φαιού λιπώδους ιστού για τον άνθρωπο

Η βασική λειτουργία του φαιού λιπώδους ιστού είναι η θερμορύθμιση και είναι εξαιρετικής σημασίας στα νεογέννητα. Με την πάροδο του χρόνου έχει παρατηρηθεί ότι μειώνεται ο μεταβολικά ενεργός φαιός λιπώδης ιστός στο σώμα. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι όσο αυξάνεται το βάρος ενός ατόμου τόσο μειώνεται η ενεργότητα του φαιού λιπώδους ιστού.

Εξαιτίας της ικανότητας του φαιού λιπώδους ιστού να χρησιμοποιεί το λίπος για την παραγωγή θερμότητας οι επιστήμονες ερευνούν τρόπους ενεργοποίησης του ιστού σε παχύσαρκους ενήλικες με σκοπό την καύση θερμίδων χωρίς να εκτελείται καμία φυσική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την απώλεια βάρους. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα δυνατό όπλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.