Λεξικό Διατροφής

Ασβέστιο

20 Οκτωβρίου 2015
12195 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο, θρεπτικό στοιχείο που το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και πολύτιμο μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Είναι το κύριο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών και τους προσφέρει την ακαμψία που χρειάζονται. Επίσης, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή καρδιακή λειτουργία, αλλά και στην τόνωση των μυών.

Η έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, εύθραυστα δόντια και οστά, καθώς και αναστολή της ανάπτυξης. Ένας ενήλικας είναι καλό να προσλαμβάνει μέσω της διατροφής του 800-1000mg ασβεστίου, ενώ ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβική ηλικία 11-14 χρονών χρειάζεται 1200mg ασβεστίου.

Τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες και ο μαϊντανός.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.