Λεξικό Διατροφής

Αλλεργία

01 Ιουλίου 2016
10203 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αλλεργία

Η ετυμολογία της λέξης «αλλεργία» προέρχεται από το «άλλος» (=διαφορετικός από το φυσιολογικό) και «έργο» (=δράση του οργανισμού). Δηλαδή αλλεργία σημαίνει «λάθος δράση». Ως αλλεργία χαρακτηρίζεται κάθε υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες ή βλαβερές για τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω της αναπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα.

Πώς εξελίσσεται μία αλλεργική αντίδραση;

Ο μηχανισμός δράσης μίας αλλεργικής αντίδρασης χωρίζεται σε δύο διαδοχικές φάσεις. Τη φάση της ευαισθητοποίησης και τη φάση της εκδήλωσης της αλλεργίας.

  • Κατά τη φάση της ευαισθητοποίησης ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο και αντί να το αγνοήσει, όπως θα ήταν το σωστό, δίνει σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να το καταπολεμήσει. Στη φάση αυτή ο οργανισμός δεν εκδηλώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας.
  • Την επόμενη, όμως και κάθε επόμενη φορά που ο οργανισμός θα έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο θα εκδηλώνεται πλέον η αλλεργική αντίδραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης;

Ο τρόπος που εκδηλώνεται η αλλεργία είναι διαφορετικός για κάθε αλλεργιογόνο και για κάθε ασθενή. Μπορεί να εκδηλωθεί για παράδειγμα ως ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα, αντίδραση του πεπτικού, πτώση πίεσης του αίματος κ.α.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση;

Η διάγνωση των αλλεργιών γίνεται από ειδικούς αλλεργιολόγους ιατρούς ενώ το αποτελεσματικότερο μέτρο αντιμετώπισής της είναι η απομάκρυνση από το αλλεργιογόνο. Οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.