Η ετυμολογία της λέξης «αλλεργία» προέρχεται από το «άλλος» (=διαφορετικός από το φυσιολογικό) και «έργο» (=δράση του οργανισμού). Δηλαδή αλλεργία σημαίνει «λάθος δράση». Ως αλλεργία χαρακτηρίζεται κάθε υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες ή βλαβερές για τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω της αναπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα.
Πώς εξελίσσεται μία αλλεργική αντίδραση;
Ο μηχανισμός δράσης μίας αλλεργικής αντίδρασης χωρίζεται σε δύο διαδοχικές φάσεις. Τη φάση της ευαισθητοποίησης και τη φάση της εκδήλωσης της αλλεργίας.
- Κατά τη φάση της ευαισθητοποίησης ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο και αντί να το αγνοήσει, όπως θα ήταν το σωστό, δίνει σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να το καταπολεμήσει. Στη φάση αυτή ο οργανισμός δεν εκδηλώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας.
- Την επόμενη, όμως και κάθε επόμενη φορά που ο οργανισμός θα έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο θα εκδηλώνεται πλέον η αλλεργική αντίδραση.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης;
Ο τρόπος που εκδηλώνεται η αλλεργία είναι διαφορετικός για κάθε αλλεργιογόνο και για κάθε ασθενή. Μπορεί να εκδηλωθεί για παράδειγμα ως ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα, αντίδραση του πεπτικού, πτώση πίεσης του αίματος κ.α.
Πώς γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση;
Η διάγνωση των αλλεργιών γίνεται από ειδικούς αλλεργιολόγους ιατρούς ενώ το αποτελεσματικότερο μέτρο αντιμετώπισής της είναι η απομάκρυνση από το αλλεργιογόνο. Οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.