Λεξικό Διατροφής

Αλλεργία

της Δέσποινας Γκακνή & της Αρετής Σύρμου
01 Ιουλίου 2016
24387 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αλλεργία

Η ετυμολογία της λέξης «αλλεργία» προέρχεται από το «άλλος» (=διαφορετικός από το φυσιολογικό) και «έργο» (=δράση του οργανισμού). Δηλαδή αλλεργία σημαίνει «λάθος δράση». Ως αλλεργία χαρακτηρίζεται κάθε υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες ή βλαβερές για τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω της αναπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα.

Ποια είναι τα αίτια της εποχιακής αλλεργίας;

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα της άνοιξης που προκαλούν τοπικές ή συστηματικές αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά είναι η γύρη και οι σπόροι διαφόρων φυτών και μυκήτων, που έρχονται σε επαφή με το σώμα μέσω της εισπνοής, του δέρματος ή της κατάποσης. Τα συχνότερα φυτά που ενοχοποιούνται ως αλλεργιογόνα είναι το περδικάκι, το γρασίδι, η ελιά, τα αγρωστώδη, το κυπαρίσσι, το πεύκο και η λεύκα.

Πώς εκδηλώνεται η εποχιακή αλλεργία; 

Μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως και από διάφορα συστήματα. Συνήθως παρουσιάζεται με ρινική καταρροή, πταρμούς, ρινική συμφόρηση, κνησμό στον ρινοφάρυγγα, στη μύτη και στα μάτια, ερυθρότητα των επιπεφυκότων, δακρύρροια, εξάνθημα (κνίδωση), βήχα. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους και πολλές φορές προδιαθέτουν στην εκδήλωση σοβαρότερων επιπλοκών όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, διαταραχές της όσφρησης και κεφαλαλγία.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία; 

Για την ανακούφιση των ενοχλητικών αλλεργικών εκδηλώσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή με την μορφή σιροπιών, σπρέι και κολλύριων. Τα διάφορα σκευάσματα μπορούν να χορηγηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του αλλεργιογόνου με την εφαρμογή ειδικών δερματικών τεστ, με σκοπό την σταδιακή απευαισθητοποίηση του οργανισμού στο αλλεργιογόνο και την οριστική θεραπεία με την απόκτηση ανοσίας σε αυτό.

Πώς γίνεται η πρόληψη της αλλεργίας; 

Η πρόληψη της αλλεργίας επιτυγχάνεται με την μείωση της έκθεσης στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Όσο δύσκολο όμως είναι να απαγορεύσεις σε ένα παιδί να παίξει σε ένα πάρκο ή στο γρασίδι τόσο δυσχερής καθίσταται και η μη εκδήλωση των εκάστοτε αλλεργικών συμπτωμάτων.

Γενικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται τους μήνες που κυκλοφορεί η γύρη είναι:

  • Τα παράθυρα και η πόρτα του σπιτιού να διατηρούνται κλειστά
  • Χρήση κλιματιστικών με ειδικά φίλτρα
  • Ολόσωμο μπάνιο μετά από πιθανή επαφή με το αλλεργιογόνο
  • Πολύ καλό πλύσιμο των ρούχων μετά από παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους
  • Οι βόλτες να περιορίζονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα
  • Η χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία των ματιών από διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες

Πώς εξελίσσεται μία αλλεργική αντίδραση;

Ο μηχανισμός δράσης μίας αλλεργικής αντίδρασης χωρίζεται σε δύο διαδοχικές φάσεις. Τη φάση της ευαισθητοποίησης και τη φάση της εκδήλωσης της αλλεργίας.

  • Κατά τη φάση της ευαισθητοποίησης ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο και αντί να το αγνοήσει, όπως θα ήταν το σωστό, δίνει σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να το καταπολεμήσει. Στη φάση αυτή ο οργανισμός δεν εκδηλώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας.
  • Την επόμενη, όμως και κάθε επόμενη φορά που ο οργανισμός θα έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο θα εκδηλώνεται πλέον η αλλεργική αντίδραση.
Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Αρετή Σύρμου
Αρετή Σύρμου Ειδικευόμενη Παιδιατρικής, Υποψήφια Διδάκτωπ, Ιατρικής Γενετικής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών