Λεξικό Διατροφής

Τζίνσεγκ (Panax Ginseng)

της Ευδοκίας Σεκλιζιώτη
22 Οκτωβρίου 2019
70356 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
tzinsegk panax ginseng kai diatrofh
Photo source: www.bigstockphoto.com

Το βότανο Panax Ginseng χρησιμοποιείται πάνω από 2.000 χρόνια σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, ως φυτικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της ενέργειας και τη διατήρηση της ευεξίας. Η ονομασία ‘Panax’ προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘πανάκεια’, που σημαίνει ‘φάρμακο για όλες τις ασθένειες’, ενώ η λέξη ‘Ginseng’ έχει κινέζικη προέλευση και σημαίνει ‘ανθρώπινη ρίζα’ λόγω του ότι η ρίζα του βοτάνου μοιάζει με μορφή ανθρώπου.

Γνωριμία με το τζίνσεγκ

Πρόκειται για ένα πολυετές, φυλλοβόλο φυτό, με λευκά άνθη που παράγουν κόκκινους καρπούς, ενώ η ρίζα του φυτού έχει καφέ – κίτρινο χρώμα. Στις ρίζες των φυτών ηλικίας άνω των 5 ετών φαίνεται να συγκεντρώνονται οι περισσότερες δραστικές ουσίες στις οποίες αποδίδονται και οι ευεργετικές δράσεις. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 40 δραστικές ουσίες, εκ των οποίων οι τζινσενοσίδες (ginsenosides), φαίνεται να προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Εκτός από τα αποθέματα ενέργειας, το P. Ginseng αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μειώνει τα επίπεδα του στρες και εμφανίζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το εν λόγω βότανο έχει χαρακτηρισθεί ως ‘προσαρμογόνο’ (adaptogen), καθώς ενισχύει την ομοιόσταση, την ικανότητα δηλαδή του οργανισμού να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον παρά τις εξωτερικές μεταβολές.

diatrofiki aksia tou ginseng

 

Panax Ginseng: Σωματική και νοητική τόνωση

Το P. Ginseng έχει συνδεθεί με αύξηση της ενέργειας και με μείωση της κόπωσης. Βελτιώνει τη σωματική αντοχή και συμβάλλει στην ανάκτηση των δυνάμεων μετά από έντονη άσκηση. Λόγω της ιδιότητας του να ανακουφίζει από τον πόνο, θεωρείται κατάλληλο για την αποκατάσταση των μυών μετά από προπόνηση. Η λήψη 200-400mg του βοτάνου σε ημερήσια βάση για 1-4 εβδομάδες φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα ζωής, να καταπολεμά την κατάθλιψη και να προσφέρει ευεξία σε υγιείς ενήλικες. Ορισμένες μελέτες μάλιστα, αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες δράσεις ενισχύονται όταν το P. Ginseng προστίθεται σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα διατροφής. Το βότανο φαίνεται να αυξάνει τη συγκέντρωση και την πνευματική ικανότητα μάθησης και να ενισχύει τη μνήμη. Σε ασθενείς μάλιστα με άνοια λόγω νόσου Alzheimer, η θεραπεία με P. Ginseng για διάστημα 12 εβδομάδων οδήγησε σε βελτίωση της πνευματική τους απόδοσης.

Πως επιδρά στη λειτουργία των πνευμόνων;

Η κατανάλωση P. Ginseng φαίνεται να βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία και να έχει ευεργετικές ιδιότητες έναντι της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική, μη-αναστρέψιμη νόσος, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η παρεμπόδιση της ροής του αέρα εντός των πνευμόνων λόγω απόφραξης των αεραγωγών.  Σύμφωνα με μελέτες, το βότανο αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Τα εν λόγω οφέλη πιθανόν να αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά συστατικά του φυτού τα οποία μειώνουν την οξείδωση που σχετίζεται με το κάπνισμα.

ginseng diatrofi kai ygeia

 

Πως συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το P. Ginseng ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει θεραπευτική δράση έναντι της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Η κατανάλωση του βοτάνου φαίνεται να προστατεύει από τη μετάδοση των ιών του κρυολογήματος και να μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου.

Πως επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Το βότανο θεωρείται ευεργετικό και για τους διαβητικούς, καθώς επιδρά θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Πρόσφατη μετα-ανάλυση 16 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών στις οποίες διερευνήθηκε η επίδραση του P. Ginseng στο γλυκαιμικό έλεγχο ασθενών με ή χωρίς διαβήτη, έδειξε ότι το βότανο μπορεί να συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της νόσου. 

Το τζίνσεγκ προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία

Άλλη μια ιδιότητα του βοτάνου είναι η προστατευτική του δράση έναντι του οξειδωτικού στρες. Το P. Ginseng αναστέλλει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, μια διαδικασία η οποία συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, αλλά και με πρόωρη γήρανση. Τέλος, φαίνεται να μειώνει τους στρεσογόνους παράγοντες και να διατηρεί την ομοιόσταση του οργανισμού, βοηθώντας τον με αυτόν τον τρόπο να προσαρμοστεί σε αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

An X, Zhang AL, Yang AW, Lin L, Wu D, Guo X, Shergis JL, Thien FCK,  Worsnop CJ, Xue CC (2011). ‘Oral ginseng formulae for stable chronic obstructive pulmonary disease: A systematic review’. Respiratory Medicine 105(2):165-76

Panax ginseng. Monograph (2009). Altern Med Rev 14(2):172-6

Jang DJ, Lee MS, Shin B-C, Lee Y-C, Ernst E (2008). ‘Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review’. Br J Clin Pharmacol 66(4): 444–450

Roxas M, Jurenka J (2007). ‘Colds and Influenza: A Review of Diagnosis and Conventional, Botanical, and Nutritional Considerations’. Altern Med Rev 12(1):25-48

Shishtar E, Sievenpiper JL, Djedovic V, Cozma AI, Ha V, Jayalath VH, Jenkins DJ, Meija SB, de Souza RJ, Jovanovski E, Vuksan V (2014). ‘The effect of ginseng (the genus panax) on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials’. PLoS One 29;9(9):e107391

Caso Marasco A, Vargas Ruiz R, Salas Villagomez A, Begoña Infante C (1996). ‘Double-blind study of a multivitamin complex supplemented with ginseng extract’. Drugs Exp Clin Res 22(6):323-9.

Ellis JM, Reddy P (2002). ‘Effects of Panax ginseng on quality of life’. Ann Pharmacother 36(3):375-9

Choi Κ-Τ (2008). ‘Botanical characteristics, pharmacological effects and medicinal components of Korean Panax ginseng C A Meyer’ Acta Pharmacol Sin  29 (9): 1109–1118

Ευδοκία Σεκλιζιώτη
Ευδοκία Σεκλιζιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons), MMedSci