Διαβήτης

Έχω διαγνωστεί με διαβήτη. Ποιες είναι οι αλλαγές στη διατροφή μου;

της Κωνσταντίνας Μούλιου
05 Ιουνίου 2017
26634 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
metrhsh sakxarou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μάρθα, 45 ετών

Η Μάρθα είναι μία μητέρα 45 ετών, η οποία δουλεύει ως λογίστρια στα γραφεία μίας ιδιωτικής εταιρείας για 8-9 ώρες καθημερινά. Έχει ύψος 1,62 και βάρος 70 κιλά, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 5 κιλά τον τελευταίο χρόνο λόγω έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Οδηγεί το αμάξι της κάθε μέρα στην δουλειά, ενώ χρησιμοποιεί και το ασανσέρ για να μετακινηθεί μεταξύ των ορόφων στην εταιρεία.

Γυρνώντας σπίτι από την δουλειά το βράδυ, αναλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα για την επόμενη μέρα, ενώ παράλληλα φροντίζει τα 2 παιδιά της.

Λόγω του απαιτητικού καθημερινού προγράμματός της της δεν έχει χρόνο για σωστό πρωινό γεύμα, και φεύγει από το σπίτι πίνοντας έναν καφέ με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ στην διάρκεια της ημέρας καταναλώνει άλλους 3 καφέδες με ζάχαρη, μερικά μπισκότα και ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί γύρω στις 2 το μεσημέρι. Επιστρέφοντας το βράδυ στο σπίτι, καταναλώνει το κυρίως της γεύμα το οποίο συνήθως έχει μαγειρέψει η ίδια, αλλά σε μεγάλη ποσότητα λόγω της αυξημένης της πείνας που έχει όπως ισχυρίζεται η ίδια, ενώ συνήθως μετά το γεύμα ακολουθεί κάποιο επιδόρπιο, όπως σοκολάτα.

Τον τελευταίο καιρό είχε παρατηρήσει πως ένιωθε διαρκώς μεγάλη δίψα, κούραση και είχε συμπτώματα συχνουρίας. Αγχωμένη, η Μάρθα επισκέφθηκε έναν γιατρό, ο οποίος αφού πήρε το ιστορικό της και έκανε τις αιματολογικές εξετάσεις, της διέγνωσε διαβήτη τύπου ΙΙ. Ο γιατρός της σύστησε να λαμβάνει δισκία μετφορμίνης, με παράλληλη συμβουλή να προσέξει την διατροφή της, να χάσει σωματικό βάρος και να ξεκινήσει σωματική δραστηριότητα.


Με βάση τα παραπάνω στοιχεία του περιστατικού, μπορούμε να εστιάσουμε σε ορισμένα χαρακτηριστικά που η Μάρθα θα μπορούσε να δώσει προσοχή, ώστε να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της και να διαχειριστεί τον διαβήτη χωρίς επιπλοκές.

Κατανομή γευμάτων

Παρατηρούμε μία άστατη κατανομή των γευμάτων στην διάρκεια της ημέρας, με μεγαλύτερη κατανάλωση ποσοτήτων το βράδυ, απουσία πρωινού γεύματος καθώς και την κατανάλωση τροφίμων με αρκετή ζάχαρη και υδατάνθρακες. Η συχνή και ομοιόμορφη κατανομή των υδατανθράκων σε όλα τα γεύματα είναι σημαντική για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και καλύτερο έλεγχο της πείνας στην διάρκεια της ημέρας. Στην περίπτωση αυτή, θα ενθαρρύνουμε την εισαγωγή περισσότερων και μικρότερων γευμάτων στην διάρκεια της ημέρας, με παρουσία καλών υδατανθράκων.

Είδος γευμάτων

Η Μάρθα ξεκινάει την μέρα της χωρίς πρωινό, ενώ καταναλώνει αρκετούς καφέδες με ζάχαρη. Μία καλή εναλλαγή θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης στον καφέ με στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό που δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης, ενώ παράλληλα θα μπορούσε το πρωινό της γεύμα να εμπλουτιστεί με τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που χορταίνουν και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως το ψωμί ή τα δημητριακά ολικής άλεσης μαζί με άπαχη πρωτεΐνη για κορεσμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί 1 τοστ ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά, ή δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα χαμηλών λιπαρών. Το σύνολο των φυτικών ινών μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη φρέσκων φρούτων ως ενδιάμεσα σνακ στην δουλειά, μαζί με μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς που θ’ αυξήσουν το σύνολο των ωφέλιμων λιπαρών. Στην διάρκεια του μεσημεριανού στην δουλειά και λόγω της έλλειψης χρόνου, το γεύμα θα μπορούσε να διατηρηθεί ως σάντουιτς με τόνο ή κοτόπουλο και λαχανικά, ή μία σαλάτα βασισμένη σε πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών και ψωμί ολικής άλεσης. Το βραδινό γεύμα θα μπορούσε να διατηρηθεί ως έχει, δίνοντας όμως έμφαση στο είδος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για το μαγείρεμα (όπως ελαιόλαδο και αρκετά λαχανικά) και στην μικρότερη ποσότητα, με παράλληλη αποφυγή του γλυκού σνακ μετά το βραδινό.

Σωματική δραστηριότητα

Οι συστάσεις σωματικής άσκησης για τους διαβητικούς εστιάζουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα. Λόγω έλλειψης χρόνου η Μάρθα δεν μπορεί να αφιερώσει χρόνο σε οργανωμένη άσκηση στην διάρκεια της ημέρας, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε να αυξήσει την σωματική της δραστηριότητα με το να αρχίσει να χρησιμοποιεί τις σκάλες στην δουλειά της, να παρκάρει το αμάξι λίγο πιο μακριά ώστε να αρχίσει να περπατάει περισσότερο ή να αφιερώσει λίγη ώρα το Σαββατοκύριακο για χαμηλής έντασης άσκηση, όπως με μία βόλτα παρέα με τα παιδιά της.

Σωματικό βάρος

Η Μάρθα είχε ανέκαθεν αυξημένο σωματικό βάρος, ωστόσο προσέχοντας σταδιακά το είδος των τροφίμων που καταναλώνει και με αύξηση της κίνησης σε καθημερινό επίπεδο, μπορεί να μειώσει το σωματικό της λίπος, και να μειώσει την ινσουλινοαντίσταση, γεγονός που θα οδηγήσει σε έναν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Φυσικά, για ακόμα καλύτερη εξατομίκευση του προγράμματος διατροφής της, η Μάρθα θα ήταν καλό να επισκεφθεί κάποιον ειδικό επαγγελματία ο οποίος θα μπορούσε να την καθοδηγήσει και να την συμβουλεύσει κατάλληλα ως προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής της.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Evert, A.B., et al., Nutrition therapy recommendations for the management of adults with diabetes. Diabetes Care, 2014. 37 Suppl 1: p. S120-43.

Diabetes and exercise, available at: http://www.diabetes.co.uk/exercise-for-diabetics.html

Κωνσταντίνα Μούλιου
Κωνσταντίνα Μούλιου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος