Συστάσεις Διατροφής

Ισομαλτουλόζη: Τι προσφέρει το «μυστικό συστατικό» σε επιλεγμένα δημητριακά;

14 Οκτωβρίου 2019
8694 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
isomaltoulozi-dimitriaka

Μήπως ανακάλυψες ότι τα νέα σου δημητριακά ολικής άλεσης γράφουν ότι περιέχουν μέσα «ισομαλτουλόζη» και δε ξέρεις τι είναι αυτό; Αρχικά, χαίρομαι που είσαι «ψαχτήρι» στις διατροφικές ετικέτες και το ανακάλυψες!

Αυτό το άρθρο είναι σήμερα εδώ για να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις τι είναι αυτό το νέο συστατικό που βλέπεις… αν και το καταναλώνεις ήδη σε κάποια άλλα τρόφιμα.

Τι είναι η ισομαλτουλόζη;

Η ισομαλτουλόζη ή αλλιώς παλατινόζη είναι ένας δισακχαρίτης σαν αυτόν της ζάχαρης (σακχαρόζης), ο οποίος αποτελεί φυσικό συστατικό του μελιού και παράγεται σε εμπορικά επίπεδα από το ζαχαροκάλαμο. Η γεύση της φαίνεται να είναι παρόμοια με αυτή της ζάχαρης. Επιπλέον, φαίνεται να έχει περίπου τη μισή γλυκαντική ισχύ (40-50%) σε σχέση με τη ζάχαρη και περιέχει ίδιες θερμίδες.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι ότι ο γλυκαιμικός της δείκτης (GI), σύμφωνα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη τυποποιημένη μεθοδολογία, έχει προσδιοριστεί στο 32,8, ο οποίος είναι αρκετά χαμηλός σε σχέση με αυτόν της ζάχαρης και της γλυκόζης που είναι 68 και 100, αντίστοιχα

Πλεονεκτήματα ισομαλτουλόζης έναντι ζάχαρης

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που φαίνεται να έχει η ισομαλτουλόζη είναι ότι ο ρυθμός αποικοδόμησής της στον οργανισμό είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με τον ρυθμό που διασπάται η ζάχαρη και η μαλτόζη. Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης φαίνεται να αυξάνονται πιο αργά σε σχέση με το αν κάποιος καταναλώσει ζάχαρη. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα μέγιστα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από κατανάλωση ισομαλτουλόζης φτάνουν πιο χαμηλά από τα αντίστοιχα επίπεδα της ζάχαρης.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ισομαλτουλόζη συνεχίζει να παρέχει το «απαραίτητο καύσιμο» στον οργανισμό, δηλαδή τη γλυκόζη σε μία στιγμή που η πέψη της ζάχαρης έχει ήδη ολοκληρωθεί, και να διατηρεί ακόμα καλύτερα το αίσθημα του κορεσμού.

Επιπλέον, η ισομαλτουλόζη φαίνεται σε μελέτες να έχει υψηλή σταθερότητα και να αξιοποιείται στη μαγειρική, καθώς επίσης και ότι είναι φιλική προς την υγεία των δοντιών συγκριτικά με την κατανάλωση ζάχαρης.

Που μπορείς να τη βρεις;

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, η ισομαλτουλόζη αποτελεί μία ασφαλής λύση αντικατάστασης της ζάχαρης. Για τον λόγο αυτό, τον τελευταίο καιρό δίνεται η δυνατότητά της να αξιοποιηθεί μέσα στα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα σε επιλεγμένες τραγανές μπουκιές δημητριακών ολικής άλεσης. Με τον τρόπο αυτό, η ποσότητα ζάχαρης μειώνεται ακόμα περισσότερο και σε συνδυασμό με την ολική άλεση η ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης απελευθερώνεται πιο αργά, διατηρώντας περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ είναι να συνεχίζεις να διαβάζεις στις διατροφικές ετικέτες των δημητριακών σου τα συστατικά, ώστε να μαθαίνεις περισσότερα για τα θρεπτικά τους συστατικά και να ξέρεις ποια είναι τα κατάλληλα για σένα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Matsukubo T and Takazoe I, Sucrose substitutes and their role in caries prevention International Dental Journal 2006 56(3) 119-30

Burt B The use of sorbital and xylitol sweetened gum in caries control. J Am Dent Assoc 2006 137(2) 190-6

Isomaltulose (Palatinose): a review of biological and toxicological studies., Lina BA1, Jonker D, Kozianowski G. , Food Chem Toxicol. 2002 Oct;40(10):1375-81.

Isomaltulose (Palatinose) – An emerging carbohydrate, Pravin D. Sawale, Ashish M.Shendurse, Maneesha S.Mohan, G.R.Patil

  • Ελένη Τσαχάκη
    Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Αποτέλεσμα των συνεδριών είναι το άτομο να μάθει να διαχειρίζεται τη διατροφή του, να κάνει τις σωστές για εκείνον επιλογές, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται το σωματικό του βάρος, τις σκέψεις του γύρω από αυτό και κατ’ επέκταση την ευεξία του. Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό της γραφείο στα Νότια Προάστια Αττικής (Γλυφάδα).