Οικογένεια

Cyberbullying: Πώς θα το αναγνωρίσετε;

της Ελίνας Τσιούλη
12 Δεκεμβρίου 2015
15924 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
andras apogohteumenos mprosta apo upologisth

Photo source: www.shutterstock.com

O εκφοβισμός συνίσταται στη συστηματική χρήση βίας και επίδειξης δύναμης σε μια ασύμμετρη σχέση ανάμεσα στον εκβιαστή και τον εκβιαζόμενο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εκφοβισμού. H ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying) είναι η επιθετική συμπεριφορά από πρόθεση, κάνοντας χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να κάνουν έναν νέο άνθρωπο να νιώσει μοναχικό, δυστυχισμένο και φοβισμένο, να αισθανθεί ανασφάλεια, να απομονωθεί. Γενικώς, το cyberbullying έχει πολλές αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις για το θύμα. Μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και μπορεί να μην θέλει να ξαναπάει στο σχολείο. Σε ακραίες περιπτώσεις, η συνεχής, επίμονη και έντονη παρενόχληση έχει οδηγήσει το θύμα σε τρομερές συνέπειες, όπως η πρόθεση για αυτοκτονία. Από την άλλη, και οι εκφοβιστές τείνουν να είναι άτομα με έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, επιρρεπή στο αλκοόλ και απομονωμένα από τους συνομηλίκους.

Μακροπρόθεσμα αντιλαμβάνονται ότι ο εκφοβισμός δεν αποτελεί μορφή ικανοποίησης και αναγνώρισης, με αποτέλεσμα να απογητεύονται και αυτοί. Στο κουίζ που ακολουθεί γίνεται αναφορά στην έννοια του cyberbullying και το διαχωρισμό του από άλλα είδη εκφοβισμού, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω είδος εκφοβισμού που τον καθιστούν άκρως επικίνδυνο, στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει και στη συχνότητα εμφάνισής του κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Smith PK, Sharp S (2006) The problem of school bullying. In P. K. Smith & S.Sharp (Eds.), School bullying: Insights and perspectives (1–19). London:Routledge.

Wang J, Nansel TR, Iannotti RJ (2011) Cyber and Traditional Bullying:Differential Association With Depression. Journal of Adolescent Health 48: 415–417.

Ελίνα Τσιούλη
Ελίνα Τσιούλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.