Λεξικό Διατροφής

Τζίνγκο Μπιλόμπα (Gingo Biloba)

της Δήμητρας Τζάκου
27 Φεβρουαρίου 2018
122160 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gingko biloba diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι το γκίνγκο μπιλόμπα;

Το γκίνγκο είναι το μοναδικό επιζών είδος της οικογένειας των Γκινγκοειδών και η ονομασία του προέρχεται από την κινέζικη λέξη Ginkyo που σημαίνει ασημένιο βερίκοκο. Υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε πριν 180-200 εκατομμύρια χρόνια. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία ευδοκιμεί από παλιά, αλλά στην Ευρώπη και την Αμερική έκανε την εμφάνισή του τον 18ο αιώνα. Σήμερα αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της νοτιοδυτικής και ανατολικής Κίνας. Ανήκει στα αιωνόβια δέντρα.

Παρά το γεγονός ότι στην κινέζικη ιατρική για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνταν το φύλλο και το κουκούτσι του φυτού, οι κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση του, έχουν γίνει με το εκχύλισμα που προέρχεται από τα πράσινα φύλλα του φυτού. Περιέχει δύο ομάδες δραστικών συστατικών: τα φλαβονοειδή και τα τερπενοειδή.

Ποιες έιναι οι δράσεις του;

Εγκέφαλος

Το Ginkgo biloba φαίνεται να συμβάλλει στην καλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο, ενισχύοντας έτσι τις διανοητικές λειτουργίες, δηλαδή τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία της γεροντικής άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ, αν χορηγηθεί σε πρώιμο στάδιο. Σημαντική φαίνεται να είναι η θεραπευτική του δράση ενάντια στον βόμβο των αυτιών (εμβοές).

Κυκλοφορικό σύστημα

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία. Η βελτίωση της καλής κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα συγκαταλέγεται στις δράσεις του ginkgo biloba, μειώνοντας τον πόνο κατά το περπάτημα και διευκολύνοντας τη διάνυση μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, αποτελέσματα της δράσης αυτής είναι η ελάττωση του μουδιάσματος στα άκρα και η ανακούφιση των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο των κρύων άκρων. Ακόμη, φαίνεται να μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, ώστε να αποτρέπεται η πιθανότητα να σχηματίσουν θρόμβο και να αποκλείσουν τη ροή του αίματος προς το εγκέφαλο, ελαττώνοντας την πιθανότητα να προκύψει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντιοξειδωτικό

Αποτελεί πολύ δραστικό αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τις μεμβράνες των κυττάρων από βλάβες εξαιτίας του οξειδωτικού στρες, καθυστερώντας έτσι την κυτταρική γήρανση. Επομένως, δρα θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και την όραση προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή και καθυστερώντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Γονιμότητα

Επιπλέον, μιας και αυξάνει την αιματική ροή στα αγγεία συνεισφέρει και σε καλύτερη λίμπιντο των ανδρών.

Αντενδείξεις χορήγησης

Το Ginkgo biloba έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και δεν πρέπει να χορηγείται παράλληλα με αντιπηκτικά φάρμακα (ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, βαρφαρίνη, ασενοκουμαρόλη), γιατί αυξάνεται η πιθανότητα αυτόματης αιμορραγίας. Ακόμη, δεν πρέπει να λαμβάνεται από επιληπτικούς ασθενείς υπό αγωγή, καθώς μειώνεται η δράση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Δεν συνίσταται η χρήση του από έγκυες ή θηλάζουσες.

Ποια είναι η χρήση του;

Η μορφή που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι δισκία, κάψουλες ή βάμματα. Το συμπλήρωμα συνήθως είναι τιτλοδοτημένο ώστε να αποδίδει συγκεκριμένα mg εκχυλίσματος. Ως έγχυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξής: σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε ένα κουταλάκι Ginkgo biloba σε αποξηραμένη μορφή. Το αφήνουμε για 10-15΄, ώστε να απελευθερώσει τα θρεπτικά συστατικά του, και το σουρώνουμε. Μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο. Βέβαια, ο πιο αξιόπιστος τρόπος χρήσης του είναι μέσω ενός τιτλοδοτημένου συμπληρώματος διατροφής, καθώς με το αποξηραμένο μέρος των φύλλων αγνοείται η περιεκτικότητα των δραστικών συστατικών που λαμβάνονται, καθώς και κατά πόσο είναι απαλλαγμένο από προσμίξεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

"Ginkgo". National Center for Complementary and Integrative Health, US National Institutes of Health. 2014. Retrieved 4 September 2014

Laws KR, Sweetnam H, Kondel TK (November 2012). "Is Ginkgo biloba a cognitive enhancer in healthy individuals? A meta-analysis

Tan, et.al (2015). "Efficacy and adverse effects of ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia: a systematic review and meta-analysis". J Alzheimers Dis. 43 (2): 589–603. doi:10.3233/JAD-140837.

 Int Psychogeriatr. 2017 Sep 21:1-9. Treatment effects of Ginkgo biloba extract EGb 761® on the spectrum of behavioral and psychological symptoms of dementia: meta-analysis of randomized controlled trials. Savaskan E, Mueller H, Hoerr R, von Gunten A, Gauthier S

J Altern Complement Med. 2011 Jun;17(6):513-7. doi: 10.1089/acm.2010.0295. Risk of hemorrhage associated with co-prescriptions for Ginkgo biloba and antiplatelet or anticoagulant drugs. Chan AL, Leung HW, Wu JW, Chien TW.

Δήμητρα Τζάκου
Δήμητρα Τζάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.