Λεξικό Διατροφής

Ζέα

20 Απριλίου 2016
10152 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ζέα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ζέα ή ζειά είναι ένα δημητριακό το οποίο καλλιεργείται στην Ευρώπη από την αρχαιότητα. Η ζέα εμφανίζεται σε διάφορα ιστορικά κείμενα του Γαληνού, του Ιπποκράτη αλλά και του Ομήρου, μέχρι όμως και σήμερα υπάρχει σύγχυση για την πραγματική ταυτότητά της.

Ποια είναι η Ζέα;

Στην πορεία των χρόνων η ζέα έχει «ταυτοποιηθεί» με το μονόκοκκο σιτάρι, το δίκοκκο σιτάρι, το σιτάρι σπέλτα ή όλυρα, το κριθάρι, τη σίκαλη, το καλαμπόκι ή ίσως και κάτι άλλο. Παρά την εκτεταμένη καλλιέργειά της στο παρελθόν από τις αρχές του 1900 και έπειτα η καλλιέργειά της άρχισε να περιορίζεται ενώ τα τελευταία χρόνια η ζέα έχει γίνει πάλι δημοφιλής εξαιτίας της μειωμένης ανάγκης για χρήση λιπασμάτων και της θρεπτικής της αξίας. Από ζέα μπορούν να παραχθούν διάφορα προϊόντα όπως ψωμί και άλλα αρτοπαρασκευάσματα, ζυμαρικά και οινοπνευματώδη ποτά.

Ποια είναι η θρεπτική της σύσταση

Η ζέα έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το σιτάρι υπάρχουν ωστόσο μερικές αξιοσημείωτες διαφορές.

  1. Η ζέα έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη αλλά περισσότερες φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε σχέση με το σιτάρι.
  2. Επίσης έχει μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών) και ορισμένων ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο.
  3. Θεωρείται πιο εύπεπτη από το σιτάρι
  4. Όσον αφορά στο γλυκαιμικό δείκτη και την ικανότητα πρόκλησης κορεσμού δεν φαίνεται να διαφέρουν με το απλό σιτάρι.
  5. Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη από το σιτάρι, παρόλα αυτά όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).

Διάφορες θαυματουργές ιδιότητες που έχουν δοθεί στη ζέα όπως πρόληψη καρδιαγγειακών, καρκίνου, απώλεια βάρους, καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών και άλλα δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.