Διατροφή

Καφέ Μπανάνες: 8 Χρήσεις για την αξιοποίηση τους

18 Μαΐου 2023
7095 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
xriseis kafe bananes

Photo Source: www.canva.com

Ας φανταστούμε ότι έχετε αγοράσει μπανάνες εδώ και κάποιο διάστημα και δεν τις έχετε καταναλώσει ακόμη. Λογικά θα αναρωτιέστε τι μπορείτε να τις κάνετε και εάν θα πάνε χαμένες επειδή έχουν αρχίσει να μαυρίζουν. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλές χρήσεις για αυτές τις καφέ μπανάνες και θα τις δούμε μαζί!

Γιατί μαυρίζουν οι Mπανάνες;

Οι μπανάνες μαυρίζουν γιατί το μαύρισμα είναι μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης τους. Ας δούμε τη διαδικασία ωρίμανσης της μπανάνας. Αρχικά, οι μπανάνες κόβονται από το δέντρο όταν είναι ακόμη πολύ πράσινες και σφιχτές ώστε να προωθηθεί η διαδικασία της ωρίμανσης. Στη συνέχεια ψύχονται για να αποσταλούν για χονδρικό εμπόριο.

Έπειτα, μένουν για 4-8 ημέρες σε απομόνωση σε ειδικό δωμάτιο. Οι μπανάνες εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο. Αυτό το αέριο επιταχύνει τη διαδικασία της ωρίμανσης. Σε αυτό το ειδικό δωμάτιο, ο αέρας ή η πίεση κυκλοφορεί το αέριο αιθυλένιο γύρω από τα φρούτα προάγοντας την ομοιόμορφη ωρίμανση. Καθώς η μπανάνα ωριμάζει σε αυτές τις συνθήκες το δέρμα αρχίζει να γίνεται πιο ανοιχτό πράσινο και μπορεί να αρχίζει να κιτρινίζει.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, το άμυλο στα φρούτα μετατρέπεται σε σάκχαρα και το φρούτο μαλακώνει, κάτι που κάνει τη μπανάνα γλυκιά. Τελικά η μπανάνα φτάνει στο λιανικό εμπόριο όταν το χρώμα είναι από απαλό πράσινο μέχρι και 50% πράσινο 50% κίτρινο. Σε αυτό το σημείο, τουλάχιστον το μισό του αμύλου έχει μετατραπεί σε σάκχαρα. Η μπανάνα φτάνει στην τελική της ωρίμανση όταν αρχίσει να δημιουργεί καφέ φακίδες και κηλίδες. Στο στάδιο του μαυρίσματος, το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου έχει μετατραπεί σε σάκχαρα και έτσι οι μπανάνες έχουν το υψηλότερο επίπεδο γλυκύτητας.

Πως να Διατηρήσετε τις Μπανάνες λίγο ακόμα;

Οι καφέ μπανάνες οι οποίες έχουν ωριμάσει πλήρως μπορούν να διατηρηθούν λίγο ακόμη και να επιβραδυνθεί η περαιτέρω ωρίμανση τους εάν μπουν ολόκληρες στο ψυγείο. Έτσι, παρατείνεται η φρεσκάδα τους. Στο ψυγείο, θα διατηρηθούν καλά για επιπλέον 1-2 εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο καρπός της μπανάνας θα διατηρηθεί αν και το μαύρισμα της φλούδας θα επιταχυνθεί.

Ωστόσο, εάν οι μπανάνες δεν έχουν κιτρινίσει ακόμη όταν τις τοποθετήσετε στο ψυγείο, είναι πολύ πιθανό να εμποδιστεί η ωρίμανση τους. Όταν ξεκινήσουν να κιτρινίζουν, μπορείτε να αποθηκεύσετε τις μπανάνες σε φέτες μέσα σε κλειστά δοχεία στο ψυγείο για κάποιες εβδομάδες. Ο καλύτερος τρόπος να μην σας μαυρίσουν οι φέτες είναι να τις περιχύσετε με λίγο χυμό λεμονιού, ανανά ή lime, ο οποίος περιέχει οξέα. Αυτά τα οξέα εξοντώνουν τα ένζυμα που μετατρέπουν τις φέτες μπανάνας σε πολτό. Οι πολύ ώριμες μπανάνες περιέχουν τα περισσότερα σάκχαρα και έχουν την πιο έντονη γεύση μπανάνας. Αξίζει να τις συντηρήσετε όταν έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο.

Όταν οι μπανάνες σας είναι πολύ ώριμες και σκέφτεστε να τις πετάξετε, μπορείτε να τις καταψύξετε και να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να καταψύξετε τις μπανάνες σας πολύ εύκολα. Αρχικά, θα τις ξεφλουδίσετε και θα τις κόψετε σε φέτες των 2,5 εκατοστών. Έπειτα, θα τοποθετήσετε τις φέτες της κάθε μπανάνας σε ξεχωριστή σακούλα τροφίμων δίνοντας σημασία ιδανικά να μην ακουμπά η μια φέτα μπανάνας την άλλη και θα τις καταψύξετε. Με τις ξεχωριστές σακούλες τροφίμων θα μπορείτε να ξεπαγώνετε κάθε φορά την ποσότητα μπανάνας που χρειάζεστε για κάθε χρήση.

brown bananas

Πως να Χρησιμοποιήσετε τις "Καφέ" Μπανάνες;

Οι καφέ μπανάνες έχουν πολλές χρήσεις στη μαγειρική και μάλιστα όσο πιο καφέ είναι οι μπανάνες, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η γεύση! Ας δούμε 8 χρήσεις της μπανάνας.

Μπανάνα ως υποκατάστατο αυγού

Μισή περίπου λιωμένη μπανάνα (γύρω στα 65 γρ) μπορεί να αντικαταστήσει 1 αυγό στις συνταγές για pancakes, muffin και κέικ. Εάν ακολουθείτε vegan διατροφή ή έχετε ξεμείνει από αυγά και θέλετε να φτιάξετε κάτι τέτοιο, η καφέ μπανάνα είναι η λύση. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αντικατάσταση αυτή θα δώσει μια γλυκύτητα και μια γεύση μπανάνας στο τελικό παρασκεύασμα.

Μπανάνα σε smoothies

Η καφέ μπανάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε smoothies με γλυκιά γεύση. Η μπανάνα μπορεί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή σε φέτες παγωμένες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να συνδυαστεί με διάφορα υλικά. Ανάλογα τη θερμοκρασία της μπανάνας μπορείτε να έχετε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα στο smoothies. Η καφέ μπανάνα μπορεί να συνδυαστεί με γάλα 1.5% ή φυτικό γάλα ή γιαούρτι 2%, μέλι και κάποιο άλλο φρούτο όπως φράουλα ή ανανά. Εάν θέλετε σοκολατένια γεύση μπορείτε να προσθέσετε κακάο σε σκόνη. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο ή λίγους ξηρούς καρπούς όπως και λίγη βρώμη. Έτσι, θα προκύψει ένα πιο συμπαγές smoothies.

Μπανάνα σε παγωτό

Η καφέ μπανάνα η οποία έχει καταψυχθεί σε φέτες είναι το ιδανικό υγιεινό υλικό για ελαφρύ και νόστιμο παγωτό. Χτυπήστε στο μπλέντερ τις κατεψυγμένες φέτες μια μπανάνας και μόλις η μπανάνα γίνει μικρά κομματάκια προσθέστε 1 κουτ.σούπας μέλι και συνεχίστε το χτύπημα. Εάν θέλετε σοκολατένια γεύση μπορείτε να προσθέσετε σκόνη κακάο κατά το χτύπημα. Για το σερβίρισμα μπορείτε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή δημητριακά ολ.άλεσης.

Μπανάνα για υγιεινά muffin και κέικ

Η καφέ μπανάνα λόγω της μεγάλης της γλυκύτητας είναι το ιδανικό συστατικό για υγιεινά muffin και κέικ. Χρησιμοποιώντας καφέ μπανάνα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη από ότι συνήθως χρειάζεται όταν φτιάχνετε τα συνηθισμένα muffin και κέικ. Τα muffin και κέικ θα έχουν γεύση μπανάνας και θα είναι αρκετά πιο χορταστικά από τα συνηθισμένα.

Μπανάνα σε κρέμα

Μια κρέμα μπανάνας με γάλα, corn flour και μέλι σαν βασικά υλικά θα μπορούσε να είναι ένα δροσιστικό γλύκισμα για το καλοκαίρι. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ένα παιδί που δυσκολεύεται να φάει τη μπανάνα και να πιει το γάλα ώστε να τα καταναλώσει πιο ευχάριστα.

Μπανάνα σε porridge (χυλός από βρώμη)

Το porridge είναι ένα υγιεινό και πολύ χορταστικό πρωινό γεύμα για να αδράξει κανείς τη μέρα του. Μπορεί να φτιαχτεί με βρώμη, γάλα 1.5% ή φυτικό γάλα και μέλι στην πιο βασική του συνταγή. Εάν όμως προστεθεί καφέ μπανάνα σε φέτες σαν topping και λίγη κανέλα η γεύση του θα είναι ακόμη πιο απολαυστική.

Μπανάνα σε pancakes

Τα pancakes όλο και περισσότερο βρίσκουν το χώρο τους στο πρωινό γεύμα. Μια εναλλακτική εκδοχή τους είναι να φτιαχτούν με 1 καφέ μπανάνα, 2 αυγά και ½ φλιτζάνι αλεύρι. Σαν topping μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι και κανέλα. Έτσι, θα προκύψει ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό το οποίο θα αρέσει σε μικρούς κι μεγάλους.

Μπανάνα σε cookies

Η καφέ μπανάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υλικό για να φτιάξετε υγιεινά cookies. Με βασικά υλικά τη βρώμη, κάποιο βούτυρο ξηρού καρπού και λίγες σταγόνες μαύρης σοκολάτας θα προκύψει ένα υγιεινό γλύκισμα το οποίο θα καλύψει την επιθυμία για γλυκιά γεύση

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Venkata subbaiah, Kondepalli & Lingegowdaru, Jagadeesh & Thammaiah, N & Chavan, Mukesh. (2013). Changes in physico-chemical and sensory characteristics of banana fruit cv. Grand Naine during ripening*.

Δήμητρα Μπόρσα
Δήμητρα Μπόρσα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μπόρσα Δήμητρα είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στο Αιγάλεω. Η φιλοσοφία της είναι η εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση μέσα από διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική.