Δίαιτα

Ποιες αιματολογικες εξετάσεις απαιτούνται και κρίνονται απαραίτητες πριν ξεκινήσω ένα πρόγραμμα διατροφής η δίαιτας;

του Γιώργου Χαραλαμπίδη
22 Μαρτίου 2013
44070 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
deigma aimatos kai xarti eksetasewn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι λίγες οι φορές στις μέρες μας, που πολλοί παίρνουν την απόφαση να επισκεφθούν και να συμβουλευθούν εναν διαιτολόγο, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα δατροφής ή μια δίαιτα για απώλεια βάρους, όχι για αισθητικούς λόγους ή για τα παραπάνω κιλά που γεμίζουν τον αντικατοπτρισμό τους στον καθρέπτη, αλλα γιατί ήρθε η στιγμή που πρέπει να το πράξουν. Μια ολοκληρωμένη μέτρηση του συσχετισμού των ανθρωπομετρικών παραμέτρων του ατόμου (βάρος, ύψος, ποσοστό λίπους), θα οδηγήσει σε βασικά και ουσιαστικά συμπεράσματα για την κατάσταση του ατόμου (βαθμός παχυσαρκίας, κίνδυνος Στεφανιαίας Νόσου) από τον ειδικό της υγείας που θα συμβουλευτεί και μπορούν αναμφίβολα, να καθορίσουν την εξέλιξη και επιτυχία της συνεργασίας. Συχνότατα λοιπόν, η Ιατρική και η Διατροφή συναντώνται, με στόχο την διάγνωση και καταπολέμηση της όποιας νοσηρότητας (παχυσαρκία, Σακχαρώδης Διαβήτης, δυσλιπιδαιμίες, Νεφρική Ανεπάρκεια και άλλες μεταβολικές παθήσεις) και συνεργάζονται με στόχο την καταπολέμησή τους. 


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Αντιλαμβάνεται εύκολα λοιπόν ο καθένας, ότι ένας σωστός προληπτικός και προγνωστικός έλεγχος, πραγματοποιούμενος την κατάληλλη χρονική στιγμή, μπορεί να προστατέψει το άτομο απο δυσάρεστες μελλοντικές συγκυρίες. Έτσι, οι ζητηθείσες τιμές εργαστηριακών εξετάσεων γίνονται αυτόματα ένα σημαντικότατο όπλο στη διάθεση του επαγγελματία υγείας, προς την καταπολέμηση όλων των προδιαθεσικών παραγόντων κάποιου σοβαρού μεταβολικού νοσήματος. Ο ζητηθείς εργαστηριακός έλεγχος πριν την χορήγηση της διατροφικής αγωγής, οφείλει να περιλαμβάνει:

  • Αιματολογικό προφίλ ασθενούς (Hb . Hct , W.B.C. , R.B.C , Fe ορού)

Θα δείξει αν υπάρχει κάποια μορφή αναιμίας. Επίσης, την παρουσία κάποιας πρόσφατης μορφής λοίμωξης στον οργανισμό απο την ποσότητα και τον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων (W.B.C.) στο αίμα.

  • Λιπιδαιμικό προφίλ (Chol , TG , LDL-c , HDL-c)

Δίνει απάντηση για την κατάσταση και την ποσότητα των λιπιδίων του αίματος, και κατ' επέκταση, για τη σωστή η λάθος διατροφή του ατόμου.

  • Ηπατικός έλεγχος (χολερυθρίνη ορού και ούρων ,αλκαλική φωσφατάση , αλβουμίνη ορού ,SGOT , SGPT , γ-GT , χρόνος προθρομβίνης)

Το ήπαρ είναι ένας απο τους πιο σημαντικούς ιστούς του σώματος, αφού πραγματοποιεί ένα πλήθος εργασιών: σύνθεση πρωτεϊνών, μεταβολισμός χημικών ενώσεων, παραγωγή χολής. Αυτομάτως, ο έλεγχός του από τις εργαστηριακές του τιμές, κρίνεται σημαντικότατος, για τη δόμηση ενός διατροφικού πλάνου.

  • Νεφρικός έλεγχος (Ουρία , Κρεατινίνη , Να , Κ , ολικοί ηλεκτρολύτες)
Γιώργος Χαραλαμπίδης
Γιώργος Χαραλαμπίδης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος