Διατροφή

Γαλοπούλα και ασφάλεια

25 Δεκεμβρίου 2012
2397 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γαλοπούλα και ασφάλεια

Photo source: www.bigstockphoto.com

  1. Η γαλοπούλα δεν θα πρέπει να ξεπαγώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. Kάτι τέτοιο θα εξέθετε το κρέας της σε επικίνδυνες θερμοκρασίες στις οποίες αναπτύσονται τα βακτήρια. Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης του κρέατος αλλά και οποιουδήποτε άλλου τροφίμου που θα ερχόταν σε επαφή με αυτό ή με τα ζουμιά που προέρχονται από αυτό είναι πολύ μεγάλος.
  2. Για να ξεπαγώσει η γαλοπούλα με ασφάλεια, αφήστε την να ξεπαγώσει είτε στο ψυγείο είτε σε κρύο νερό. Το νερό θα πρέπει να αλλάζεται ανά μισή ώρα.
  3. Ως προς το μαγείρεμα, αν αποφασίσετε να μαγειρέψε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, προσέξτε μην την “παραγεμίσετε” έστι ώστε να ψηθούν τόσο το κρέας, όσο και η γέμιση και η εσωτερική τους θερμοκρασία να φτάσει τουλάχιστον τους 74oC.
  4. Είναι πιο ασφαλές να μαγειρέψετε τη γέμιση και τη γαλοπούλα ξεχωριστά, ωστόσο και πάλι θα πρέπει και τα δύο να φτάσουν τουλάχιστουν τους 74oC.
  5. Η γαλοπούλα θα πρέπει να ψήνεται στους 180-190oC, ενώ ο χρόνος παρασκευής ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του ζώου και το αν μαγειρεύεται με τη γέμιση ή χωρίς.
  6. Κατά το σερβίρισμα χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη, για να αποφύγετε τις επιμολύνσεις.
  7. Αποφύγετε να αφήσετε τη γαλοπούλα και τη γέμιση σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες.
  8. Αποθηκεύστε τα υπολείμματα σε καλά κλεισμένες συσκευασίες στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
  9. Αν τα αποθηκεύσετε τα υπολείμματα στο ψυγείο καταναλώστε τα μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μέσα σε έξι μήνες.
  10. Βεβαιωθείτε ότι και όταν ξαναζεσταίνετε τη γαλοπούλα, ότι αυτή φτάνει τουλάχιστον τους 74oC εσωτερικά.
ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.