Συστάσεις Διατροφής

Βασιλικός Πολτός, γύρη, πρόπολη: τα ανεκτίμητα δώρα της μέλισσας

28 Φεβρουαρίου 2017
30360 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
vasilikos poltos gyri propoli

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κατά τη διάρκεια της 4ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών (ΕΞΠΟΤΡΟΦ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου 2017, είχα την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσω τα ανεκτίμητα δώρα της μέλισσας, το Βασιλικό Πολτό, τη Γύρη και την Πρόπολη. Αν και το μέλι είναι το πιο γνωστό προϊόν της μέλισσας, τα τελευταία χρόνια, τα τρία αυτά «δώρα» έχουν εξίσου τραβήξει το ενδιαφέρον μας, είτε λόγω της ποικιλίας των θρεπτικών συστατικών τους, είτε λόγω των ιδιοτήτων τους.

Λίγα λόγια για τα τρία αυτά προϊόντα μπορείτε να παρακολουθήσετε στην παρακάτω συνέντευξη και στη συνέχεια σας παρουσιάζω συνοπτικά ορισμένα στοιχεία τους.

Βασιλικός Πολτός (Royal Jelly)

Είναι ένα προϊόν της μέλισσας που παράγεται από το σώμα της και αποτελεί αποκλειστική τροφή των βασιλισσών. Περιέχει μία ποικιλία μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, μαζί με ένζυμα και άλλες ουσίες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι:

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
 • Βοηθά στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα.

Γύρη (Pollen)

Την συλλέγουν οι εργάτριες μέλισσες από τα άνθη των φυτών και είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Κάθε μέλισσα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες γύρης για να μπορέσει να επιβιώσει, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής της. Περιέχει πρωτεΐνες, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και άλλες ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό.

Έχει αποδεικτεί ότι:

 • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Θεραπεύει ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες και γυναίκες βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των ωοθηκών και στη μείωση των συμπτωμάτων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.
 • Ενισχύει τη διανοητική λειτουργία.
 • Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα τελευταία χρόνια, η γύρη αξιοποιείται από τη φαρμακοβιομηχανία για την απευαισθητοποίηση ατόμων που έχουν αλλεργία σε αυτήν.

Πρόπολη (Propole)

Αποτελεί ασπίδα των μελισσών στις κυψέλες και τρόπος απολύμανσης από τους μικροοργανισμούς. Αποτελείται από περισσότερες από 300 ουσίες, εκ των οποίων:

 • Ενεργοποιεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
 • Διακόπτει τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και ιών.
 • Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως τα προϊόντα της μέλισσας είναι πραγματικές υπερτροφές. Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα οφέλη που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναλυτικά για τα οφέλη και τη θρεπτική αξία του βασιλικού πολτού, της γύρης και της πρόπολης μπορείτε να δείτε στο video της παρουσίασης από την ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

vasilikos poltos gyri propoli ta anektimita dora tis melissas parousiash

 • Ελένη Τσαχάκη
  Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

  Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Αποτέλεσμα των συνεδριών είναι το άτομο να μάθει να διαχειρίζεται τη διατροφή του, να κάνει τις σωστές για εκείνον επιλογές, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται το σωματικό του βάρος, τις σκέψεις του γύρω από αυτό και κατ’ επέκταση την ευεξία του. Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό της γραφείο στα Νότια Προάστια Αττικής (Γλυφάδα).