Δίαιτα

Η …πράσινη δίαιτα

της Ζωής Πορφύρη
22 Δεκεμβρίου 2010
14460 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
frouta kai laxanika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής του ανθρώπου μαζί με το άγχος, το τρέξιμο, την κατανάλωση γρήγορων φαγητών, γεμάτων συντηρητικά, ζωικά λιπαρά, φυτοφάρμακα, πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, δεν κάνουν κακό μόνο στην υγεία του, αλλά και στο περιβάλλον.

Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός δίνει μάχη με τις τοξίνες, τα βαρέα μέταλλα, τις ελεύθερες ρίζες, τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και άλλες δηλητηριώδεις ουσίες, που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα.

Έτσι, πρέπει να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα για την καλή λειτουργία θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση των τροφίμων που φορτώνουν τον οργανισμό με ζωικό λίπος και χημικά κατάλοιπα τοξινών.

«Πράσινη Δίαιτα»... η δίαιτα της αποτοξίνωσης

Ένα καλό τρόπο αποτοξίνωσης και απομάκρυνσης από τον οργανισμό, όλων των βλαβερών ουσιών, έρχεται να προσφέρει η «Πράσινη Δίαιτα» μαζί με ένα ποιοτικό, αλλά πλούσιο σε επιλογές, φυτοφαγικό διαιτολόγιο.

Ο χορτοφαγικές δίαιτες, γίνονται όλο και περισσότερο γνωστές και δημοφιλείς, αποκτώντας οπαδούς σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα περιβαλλοντικά, ηθικά και υγιεινά οφέλη τους.

Η αποφυγή όλων των ζωικών τροφών (πχ. κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, βούτυρο, κτλ.), αλλά και επεξεργασμένων τροφίμων (πχ. άσπρη ζάχαρης κλπ) και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σιτηρά και γενικώς τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας, προσφέρουν αρκετά οφειλή στον άνθρωπο, ενώ μπορούν να είναι εξίσου νόστιμα, όσο και θρεπτικά.

Τι προσφέρει μια φυτοφαγική διατροφή;

Ένα πλάνο φυτοφαγικής διατροφής

  • αποτοξινώνει τον οργανισμό
  • αυξάνει τις επιδόσεις του
  • αυξάνει τη ζωτικότητά του
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • χαρίζει υγιές και νεανικό δέρμα
  • δυνατά και λαμπερά μαλλιά

Πού βασίζεται η δίαιτα αυτή;

Η «Πράσινη Δίαιτα» βασίζεται στους συνδυασμούς φυτικών τροφών και στις εναλλακτικές πηγές πρόσληψης απαραίτητων συστατικών που συνήθως προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Σε ένα φυτοφαγικό διαιτολόγιο, αυξάνεται η κατανάλωση δημητριακών (π.χ. ζυμαρικών, πατάτας ρυζιού κ.ά.) οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων, ταχινιού, λαδερών φαγητών, φρούτων και λαχανικών. Κατ’ επέκταση, υπάρχει αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων και φυτικών ινών, που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

Παράλληλα, περιορίζεται σημαντικά η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και μηδενίζεται η πρόσληψη χοληστερίνης, προστατεύοντας τον οργανισμό από μια πληθώρα νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, τα εμφράγματα κ.ά.

Τα επίπεδα πρόσληψης των περισσότερων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτοθρεπτικών συστατικών αυξάνονται. Μικρή μείωση μπορεί να παρατηρηθεί στην πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και της βιταμίνης Β12, καθώς η μορφή με την οποία εμπεριέχονται στα φυτικά τρόφιμα, είναι λιγότερο αξιοποιήσιμη.

Πώς είναι μια τυπική μέρα ενός διατολογικού πλάνου;

Μια τυπική μέρα ενός φυτοφαγικού πλάνου μπορεί να περιλαμβάνει:

Πρωινό: Ψωμί ή παξιμάδι ολικής άλεσης με ταχίνι, μαζί με κάποιο φυτικό ρόφημα (γάλα από σόγια ή αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς).
Δεκατιανό: Φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς.
Μεσημεριανό: Όσπρια (πχ φακές ή αρακάς) ή λαδερά μαζί με ρύζι ή ψωμί ολικής και σαλάτα ή δημητριακά (π.χ. ζυμαρικά) ολικής άλεσης, μαζί με σαλάτα.
Απογευματινό: Φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς.
Βραδινό: Μισή ποσότητα μεσημεριανού, ή σαλάτα με λαχανικά μαζί με ξηρούς καρπούς ή ελιές και κάποια αμυλούχα τροφή, όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι ή ψωμί ολικής άλεσης.

Ποια τα οφέλη του φυτοφαγικού πλάνου;

Συνοψίζοντας λοιπόν, τα οφέλη της υιοθέτησης ενός φυτοφαγικού πλάνου είναι:

  • Πλήρης θρεπτική κάλυψη, με μικρότερο ενεργειακό κόστος πέψης, λιγότερες διατροφικές τοξίνες, μηδενική πρόσληψη χοληστερίνης και λιγότερα μεταβολικά υποπροϊόντα, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Έτσι, υπάρχει ελάττωση της οξείδωσης και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.
  • Γίνεται αποτοξίνωση του οργανισμού και βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, του πεπτικού συστήματος και του ήπατος.
  • Ελαττώνεται η ολική χοληστερίνη αίματος και η αρτηριακή πίεση.
  • Το άτομο αποκτά περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια, πιο όμορφο δέρμα, μαλλιά και νύχια.
  • Οι παχύσαρκοι χάνουν όλα τους τα περιττά κιλά, ενώ σε όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, ενεργοποιούνται οι φυσικές δυνάμεις του ίδιου οργανισμού, ώστε να κάνει «ορθότερη» ανακατανομή του λίπους του.
Ζωή Πορφύρη
Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος