Δίαιτα

Αναζητώντας πληροφορίες υγείας στο Διαδίκτυο

01 Οκτωβρίου 2009
1 λεπτό να διαβαστεί
Αναζητώντας πληροφορίες υγείας στο Διαδίκτυο

Photo source: www.shutterstock.com

Λόγω της ολοένα συνεχώς αυξανόμενης τεχνολογίας και ενημέρωσης μέσω Διαδικτύου, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όταν αναζητούμε πληροφορίες για θέματα υγείας στο Διαδίκτυο. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε θα πρέπει να «φιλτράρονται», ώστε να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση. Γι' αυτό το σπουδαίο θέμα ήμουν προσκεκλημένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm.

Στην προσπάθειά μας να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα, συχνά καταφεύγουμε σε δίαιτες που βρίσκουμε στο Ίντερνετ, ανέφερε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ιωάννου. Ως διαιτολόγος είχα καθήκον να ενημερώσω τον παρουσιαστή και τους ακροατές πως τέτοιου είδους δίαιτες μπορούν μόνο αρνητικά αποτελέσματα να έχουν.

Κατ' αρχήν ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο δεν θα είναι εξατομικευμένο με βάση τις βασικές σωματομετρήσεις του πελάτη. Επιπλέον, επειδή δεν προκαλούν καμία αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά του ενδιαφερόμενοι και επειδή δεν τον εκπαιδεύουν πάνω σε πολύ βασικές αρχές, που θα τον βοηθήσουν να μη ξεφεύγει από το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας άμεσης επαφής διαιτολόγου-εξεταζόμενου. Επίσης, μέσω του Διαδικτύου δεν είναι εφικτό να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις, όπως για παράδειγμα μέτρηση σπλαχνικού λίπους, μέτρηση λιπώδους ιστού και περιφερειών, που θα δώσουν ένα ακόμη πιο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Στη συνέχεια της συζήτησής μας αναφερθήκαμε σε έμπιστες ιστοθέσεις που θα μπορούσε να συμβουλευτεί κανείς για θέματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, χοληστεριναιμία, οστεοπόρωση και άλλες ασθένειες. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα.

 

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.