Συστάσεις Διατροφής

Θα παχύνω αν τρώω το βράδυ;

16 Δεκεμβρίου 2009
18234 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Θα παχύνω αν τρώω το βράδυ;

Πολλοί μύθοι της διατροφής μας κρύβουν και ένα μέρος αλήθειας. Ένας από αυτούς είναι ότι το βραδινό φαγητό παχαίνει. Είναι κάτι που απασχολεί πολλούς είτε είναι σε πρόγραμμα δίαιτας, είτε όχι. Γι' αυτό και παραβρέθηκα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm για να λύσω τις απορίες των ακροατών μας.

Για να μπορέσω να καταρρίψω αυτόν τον μύθο εξήγησα πως το βραδινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε καλό και ήρεμο ύπνο. Βρέθηκε σε έρευνες ότι τρόφιμα που περιέχουν σεροτονίνη και τρυπτοφάνη, όπως η σοκολάτα και το γάλα, χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά του νομίσματος... Αν κάποιος δεν καταναλώσει κάποιο γεύμα μέσα στην ημέρα το βράδυ αναπόφευκτα θα καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα τροφής, που τις περισσότερες φορές είναι και πυκνή θερμιδικά. Επίσης, αν το βραδινό γεύμα είναι μεγάλο, ο οργανισμός δεν θα καταφέρει να το μετατρέψει σε ενέργεια καθώς θα ακολουθήσει ξεκούραση και ύπνος και έτσι θα μετατραπεί σε λίπος.

Κάποιες συμβουλές που έδωσα στους ακροατές, ήταν αν θέλουν να φάνε ένα βαρύ βραδινό γεύμα, να το καταναλώσουν 3-4 ώρες πριν από τον ύπνο. Ένα ισορροπημένο γεύμα δεν θα έχει επίδραση στο σωματικό τους βάρος.

Για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, οι επιλογές που έχουν είναι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, τοστ με ψωμί ολικής και τυρί χαμηλών λιπαρών, τονοσαλάτα, κοτοσαλάτα ή ακόμη και μία φρουτοσαλάτα.

Κλείνοντας τη συζήτηση με τον κ. Ιωάννου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένα βραδινό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε τρόφιμο, αρκεί να είναι μετριασμένη η ποσότητά του.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.