Διατροφή

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική;

του Βαγγέλη Δρίσκα
11 Οκτωβρίου 2012
11229 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trofima panw sto trapezi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σε έναν ιδανικό κόσμο, τα γλυκά δεν θα είχαν θερμίδες και θα μπορούσαμε να τα τρώγαμε χωρίς περιορισμούς. Η πραγματικότητα είναι λίγο πιο …σκληρή. Έτσι, οι θερμίδες που περιέχουν τα γλυκά έρχονται συχνά να σαμποτάρουν τη δίαιτά μας. Με τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, ωστόσο το όνειρο της γλυκιάς γεύσης με λιγότερες θερμίδες γίνεται πραγματικότητα.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική; Κανείς δεν θα μπορούσε να απαντήσει καλύτερα σε αυτό το ερώτημα, από τον γνωστό Chef και Food Writer, Βαγγέλη Δρίσκα. Όλοι μας θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πού χρησιμοποιούνται οι γλυκαντικές ολιγοθερμιδικές ύλες;

Οι γλυκαντικές ολιγοθερμιδικές ύλες είναι η λύση στα ροφήματα και σε κρύα επιδόρπια, όπως το ζελέ, η μους, οι κρέμες. Σε παρασκευές όμως που χρειάζονται μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνουν εν μέρει τη γλυκιά τους γεύση. Μόνο η σακχαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ζαχαροπλαστική, σε συνταγές που απαιτούν μικρή ποσότητα ζάχαρης.

Μην ξεχνάτε πως η ζάχαρη, εκτός από γεύση, προσθέτει υγρασία και δίνει χρώμα στα γλυκά, κάτι που δεν μπορούν να υποκαταστήσουν οι γλυκαντικές ουσίες.

Χρήση της στέβια

Η στέβια είναι ακόμη πιο πρακτική, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο (μέχρι 200 οC) χωρίς να χάσει την γλυκαντική δύναμή της. Μπορεί να αντικαταστήσει την ζάχαρη σε ζεστές παρασκευές, κρέμες, μους και αν την χρησιμοποιήσετε σε ζύμες (κουλουράκια, κέικ, μπισκότα), προσθέστε στο μίγμα λίγο μπέικιν πάουντερ ή αν η συνταγή περιέχει αυγά, χτυπήστε τα ασπράδια ξεχωριστά και προσθέστε τα στο μείγμα για να δώσουν όγκο στο παρασκεύασμα.

Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα στέβιας για να μην έχετε υπεροβολικά γλυκό αποτέλεσμα.

Βαγγέλης Δρίσκας
Βαγγέλης Δρίσκας Chef και Food writer