Συστάσεις Διατροφής

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις άδειο στομάχι στο πρώτο ραντεβού!

της Δήμητρας Τζάκου
14 Φεβρουαρίου 2017
14922 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras kai gynaika se ranteuou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα λάθος που συμβαίνει συχνά είναι ότι το βράδυ έχοντας κανονίσει δείπνο στα πλαίσια του πρώτου ραντεβού, αποφεύγεται η κατανάλωση γευμάτων είτε λόγω άγχους είτε για να "εξισορροπηθούν" οι ημερήσιες θερμίδες και να μην υπάρξει πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της όρεξης, έτσι ώστε στο δείπνο να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Μελέτες δείχνουν ότι τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση σωματικού βάρους μόνο στην περίπτωση που κάποιος καταναλώνει τακτικά περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται.

Πόσο άβολο θα ήταν το έντονο αίσθημα πείνας στο πρώτο ραντεβού αν έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία; Θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού και άρα πιθανό αίσθημα φουσκώματος, με συνέπεια να σας εμποδίσει να εστιάσετε και να αφιερώσετε το χρόνο που θα θέλατε με το άτομο που θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα.

Ωφέλιμο θα ήταν να μην μεσολαβήσουν πάνω από τρεις ώρες από το σνακ μέχρι το πρώτο ραντεβού. Έτσι, θα διατηρηθεί η ισορροπία στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και δε θα «ξεμείνουμε» από ενέργεια, αλλά δεν θα έχουμε και βαρύ στομάχι από την κατανάλωση φαγητού που έχει προηγηθεί.
Στο πρώτο ραντεβού ο καθένας επιθυμεί να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεγμένος. Έτσι, θα επικεντρωθεί στην κατάλληλη εμφάνιση και λίγο χρόνο θα αφιερώσει στο να σκεφτεί τι να καταναλώσει πιο πριν. Ακολουθούν μερικές έξυπνες ιδέες που θα ενισχύσουν την ενέργεια και θα εξαλείψουν κάθε ίχνος άγχους.

Επιλογές τροφίμων πριν το πρώτο ραντεβού

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.eufic.org/article/en/expid/review-eating-between-meals-health/

http://www.healthy-magazine.co.uk/health-benefits-of-chocolate/

J Psychopharmacol. 2013 May;27(5):451-8. doi: 10.1177/0269881112473791. Epub 2013 Jan 29.Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. Pase MP1, Scholey AB, Pipingas A, Kras M, Nolidin K, Gibbs A, Wesnes K, Stough C.

Effects of dark chocolate consumption on the prothrombotic response to acute psychosocial stress in healthy men. von Känel R, Meister RE, Stutz M. Thrombosis and haemostasis, 2014, Sep.;112(6):0340-6245.

Absorption and peak blood alcohol concentration after drinking beer, wine, or spirits. Mitchell MC, Teigen EL, Ramchandani VA. Alcoholism, clinical and experimental research, 2014, Mar.;38(5):1530-0277.

Effect of green tea on volatile sulfur compounds in mouth air. Lodhia P, Yaegaki K, Khakbaznejad A. Journal of nutritional science and vitaminology, 2008, Nov.;54(1):0301-4800.

http://www.eufic.org/article/el/nutrition/fats/artid/omega-3-fatty-acids/

Δήμητρα Τζάκου
Δήμητρα Τζάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.