Συστάσεις Διατροφής

Τι σνακς να επιλέγουμε;

16 Σεπτεμβρίου 2009
24108 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Τι σνακς να επιλέγουμε;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που κατεξοχήν ανήκει στα παιδιά μια και αυτά προετοιμάζονται για την επάνοδό τους στα σχολεία. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει η διατροφή των παιδιών. Όσο βρίσκονται στο σπίτι μπορούμε να ελέγξουμε τη διατροφή τους. Τι γίνεται όμως στο σχολείο; Τι συνήθως καταναλώνουν τα παιδιά για κολατσιό; Είναι επιβλαβή για την υγεία μας τα σνακ; Κανείς δεν είπε ότι είναι κακό και ανθυγιεινό να τρώμε κάτι ελαφρύ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα.

«Κακές επιλογές»

Όταν ο οργανισμός μας καταπονείται με άσκηση ή άλλες δραστηριότητες, είναι καλό να συμπληρώνουμε την ενέργεια που χάσαμε, με μικρά πρόχειρα γεύματα και να κρατήσουμε σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα για να εμποδίσουμε την πείνα, τις υπογλυκαιμικές τάσεις και επομένως τα «ξεσπάσματα» το βράδυ στο «ψυγείο». Κακές λοιπόν δεν είναι οι συνήθειές μας, αλλά οι επιλογές μας, όταν αντί για ένα φρούτο ή ένα γιαουρτάκι με λίγο φρέσκο ψωμί ή ένα σπιτικό κουλούρι προτιμάμε τη σοκολάτα ή τα τσιπς, τις τυρόπιτες και ένα σωρό άλλα κορεσμένα λίπη, που έχουν εμπλουτιστεί με τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Σνακ που πρέπει να προτιμώνται

Σνακ προετοιμασμένα από το σπίτι 

  • Μικρό σάντουιτς (από το σπίτι με μαύρο ψωμί- τυρί- ζαμπόν άπαχο- μαρούλι) 
  • Κομμάτι σπανακόπιτα/ τυρόπιτα (από το σπίτι)
  • Τοστ (ζαμπόν- τυρί από το σπίτι)
  • Κουλούρι
  • Κομμάτι κέικ 
  • Ζελέ

Αγορασμένα σνακ

  • Μπάρες δημητριακών
  • Ρυζογκοφρέτες
  • Κράκερς σικάλεως, μπισκότα ολικής αλέσεως και κριτσίνια
  • Ποπκορν, ξηροί καρποί
  • Σταφιδόψωμο
  • Κουλούρι

Φρούτα και τα λαχανικά

  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Φρέσκα φρούτα
  • Στικς από καρότο, αγγούρι ή σέλινο με τυρί cottage
  • Φυσικός χυμός ή έτοιμος χωρίς ζάχαρη

Ποια σνακ πρέπει να αποφεύγονται;

Σνακ όπως πατατάκια, κρουασάν, σοκολάτες και γλυκά είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες. Μπορείτε να τα καταναλώνετε κατά περιόδους σε μικρές ποσότητες αλλά δεν πρέπει να αποτελούν την καθημερινή σας επιλογή. Για να είστε σίγουροι ότι αυτό που επιλέξατε είναι κατάλληλο για το παιδί σας ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων. Προτιμήστε τροφές που η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά δεν ξεπερνά τα 3g ανά 100g προϊόντος, η ζάχαρη τα 2g και το αλάτι τα 0,1g ανά 100g προϊόντος.

Τo κολατσιό στο κυλικείο

Σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη του 2006 από το Υπουργείο Υγείαςτα προϊόντα που μπορεί να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία  είναι τα εξής (κατάλογος ειδών):

  1. Σάντουϊτς και τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη εποχιακών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, μαρούλι)
  2. Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φρατζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια)
  3. Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία
  4. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
  5. Τυριά
  6. Γάλα σε ατομική συσκευασία
  7. Γιαούρτι "παντός τύπου" (χωρίς συνθετικές - γλυκαντικές και χρωστικές ύλες) π.χ. με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς
  8. Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
  9. Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%
  10. Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία)
  11. Τσάι και λοιπά αφεψήματα
  12. Καφές (μόνο για το προσωπικό)

Τι πρέπει να προσέξετε;

«Απλά αρτοσκευάσματα»

Τα «απλά αρτοσκευάσματα» ή τα προϊόντα που μπορεί να αντικαταστήσουν τον άρτο είναι οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φραντζολάκια, τα κουλούρια, οι λαγάνες και τα παξιμάδια ενώ τσουρέκια, κρουασάν, bake rolles κ.λ.π. δεν επιτρέπεται να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία.

«Γάλα σε ατομική συσκευασία»

Εννοείται αποκλειστικά και μόνο το γάλα το οποίο προέρχεται από αγελάδα, είναι νωπό, είναι πλήρες, δεν έχει υποστεί αφυδάτωση ή συμπύκνωση και δεν περιέχει άλλες ουσίες που έχουν προστεθεί από έξω

Γιατί το κολατσιό είναι απαραίτητο; 

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να τρώνε μεταξύ των γευμάτων γιατί είτε δεν πεινούν είτε γιατί θεωρούν ότι έτσι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Ιδιαίτερα στη χώρα μας ο καφές είναι η μοναδική επιλογή ανάμεσα στα γεύματα. Στην πραγματικότητα, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής ο οργανισμός έχει ανάγκη από τα λεγόμενα σνακ κυρίως όταν μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων ή πριν και μετά απο μια άσκηση. 

Τι έχουν δείξει οι έρευνες;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Καταρχήν το κολατσό δίνει ενέργεια και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στις διάφορες δραστηριότητες. Επίσης αυξάνει το μεταβολισμό μέσα από την παραγωγή ενέργειας από τη διάσπαση της τροφής. Όσο περίεργο και αν φαίνεται ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια για να πέψει την τροφή που καταναλώσαμε κρατώντας τον οργανισμό μας σε εγρήγορση.

Οι έρευνες έχουν δείξει ακόμη ότι αυτοί που δεν τρωνε πρόγευμα, έχουν τάση κατά το υπόλοιπο της ημέρας, να τρωνε περισσότερα λιπαρά εδέσματα. Αυτοί που δεν τρωνε πρόγευμα, κατά το υπόλοιπο του πρωινού φαίνεται ότι προτιμούν σνακ που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά. Εξάλλου το πρόγευμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δίνουμε στον οργανισμό μας πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμπερασματικά

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν ένα καλό και υγιεινό κολατσιό το οποίο θα τους δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δε θα τα φορτώσει με άχρηστες θερμίδες  που μελλοντικά θα οδηγήσουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».