Συστάσεις Διατροφής

Όλη η Ενέργεια που χρειάζεσαι το πρωί κρύβεται σε αυτά τα Θρεπτικά Συστατικά

06 Αυγούστου 2020
13464 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
threptika-systatika-proinou

Έχετε σκεφτεί ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να υπάρχουν στο πρωινό σας για να έχετε ενέργεια όλη ημέρα;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επίσης αποτελούν και το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου

Αν τους έχετε ήδη αφαιρέσει από τη διατροφή σας, πιθανά θα έχετε παρατηρήσει μείωση της ενέργειά σας που συνοδεύεται από κούραση. Θυμηθείτε, λοιπόν στο επόμενο πρωινό σας να βάλετε ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, που πιστεύω πως όλοι λίγο-πολύ έχουμε στο σπίτι μας, και θα δείτε τη διαφορά.

Ποια συστατικά κάνουν το πρωινό σας χορταστικό και θρεπτικό;

Πρωτεΐνες

Πέρα από το ότι βοηθούν στο χτίσιμο των μυών, αποτελούν και ένα από τα βασικά συστατικά που δίνουν ενέργεια στο σώμα σας, ενώ παράλληλα βοηθούν στη γρηγορότερη επίτευξη του κορεσμού.

Φυτικές ίνες

Είναι ακόμα ένα βασικό συστατικό της «μαγικής» συνταγής στο πρωινό σας με νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης. Σας βοηθούν να φροντίζετε την υγεία του εντέρου σας, καθώς ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σας χορταίνουν καλύτερα.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β2, η Β6, η νιασίνη, το παντοθενικό οξύ και το φολικό είναι κάποιες από τις βασικές βιταμίνες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας.

Πώς; Αρχικά, συμμετέχουν στις βασικές διαδικασίες του οργανισμού σου που «απελευθερώνουν» την ενέργεια στο σώμα σου. Επιπλέον, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ασβέστιο και Σίδηρος 

Φυσικά, στις παραπάνω βιταμίνες, το ασβέστιο και ο σίδηρος αποτελούν 2 καλούς συμμάχους για να έχετε ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Ο σίδηρος, όπως γνωρίζετε είναι ένα βασικό συστατικό των μυών σας για να μεταφέρει καλύτερα το οξυγόνο. Από την άλλη, το ασβέστιο πέρα από την υγεία των δοντιών και των οστών, συμβάλλει στα μηνύματα που στέλνει το νευρικό σύστημα στους μύες.

Ποιο τρόφιμο συνδυάζει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά; 

Τα δημητριακά πρωινού, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αμυλούχου τροφίμου που πέρα από τους υδατάνθρακες έρχεται να μας δώσει και όλες αυτές τις βιταμίνες, τα μέταλα, τις φυτικές πρωτεΐνες αλλά και φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε για το ξεκίνημα της ημέρας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, για να σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε τα σωστά για εσάς δημητριακά, είναι να κοιτάξετε στον διατροφικό πίνακα τα συστατικά τους.

Φροντίστε τα δημητριακά σας να έχουν ως πρώτο συστατικό τη λέξη ολική άλεση, ή ακόμα και σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης

Παρακολουθήστε το βίντεο: 

4+1 Θρεπτικές προτάσεις Πρωινού γεύματος 

  1. Προσθέστε στα δημητριακά ολικής άλεσης, το αγαπημένο σας γάλα, γιαούρτι ή ακόμα και φυτικό ρόφημα για περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο. Μπορείτε, φυσικά να κόψετε κομματάκια από φρέσκα φρούτα εποχής και να τα εντάξετε μαζί με τις νιφάδες δημητριακών ή ακόμα και να επιλέξετε αυτά τα δημητριακά που έχουν αποξηραμένα φρούτα. Αν θελήσετε περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες, σε όσα φρούτα υπάρχει η δυνατότητα, κρατήστε και τη φλούδα.
  2. Εάν είστε λάτρεις της σοκολάτας, υπάρχει και για εσάς η λύση. Μπορείτε να μειώσετε τη συνολική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σας, επιλέγοντας δημητριακά ολικής άλεσης με σοκολάτα, επιλέγοντας αυτά με τα λιγότερα σάκχαρα και ταυτόχρονα, να έχετε και τη γεύση που αγαπάτε.

Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να δείτε αλλαγές στο σώμα σας, την ευεξία και την ενέργειά σας, ακούστε τις ανάγκες του οργανισμού σας και είναι κάτι που μπορείτε να το πετύχετε, ξεκινώντας... από το πρωινό σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Slavin, J.L., 2008. Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber. Journal of the American Dietetic Association108(10), pp.1716-1731.

Williams, P.G., 2014. The benefits of breakfast cereal consumption: a systematic review of the evidence base. Advances in nutrition5(5), pp.636S-673S.

Healthy breakfast: Quick, flexible options to grab at home http://www.mayoclinic.com/health/food-and-nutrition/NU00197

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).