Συστάσεις Διατροφής

Super market -Οι πειρασμοί παραμονεύουν στο...ταμείο

της Ειρήνης -Μαρίας Καλούδη
18 Σεπτεμβρίου 2015
12273 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Super market -Οι πειρασμοί παραμονεύουν στο...ταμείο

Photo source: www.bigstockphoto.com

Την τελευταία δεκαετία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως και στη δική μας, γίνονται πολλές ενέργειες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με μεγάλη έμφαση στις μικρότερες ηλικίες.

Για τα ελληνόπουλα, η εμφάνιση της παχυσαρκίας ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ένας από αυτούς είναι η τεχνολογική πρόοδος που έχει παρασύρει παιδιά και ενήλικες σε μια πιο καθιστική ζωή. Αφιερώνουμε εξαιρετικά πολλές ώρες στο Ίντερνετ και στον υπολογιστή, τα βιντεοπαιχνίδια, στην τηλεόραση. Γενικά, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει περιορίσει την καθημερινή μας κίνηση (χρήση τηλεκοντρόλ, ανελκυστήρα, κυλιόμενη σκάλα κ.ά.).

Την ίδια ώρα, το καθημερινό στρες προκαλεί κατακράτηση υγρών και οδηγεί σε αυξημένη λήψη τροφής. Από την άλλη, η έλλειψη χρόνου από την εργαζόμενη μητέρα οδηγεί στην επιλογή του γρήγορου φαγητού ή υπάρχει ελλιπής επίβλεψη των παιδιών σχετικά με τις τροφές που καταναλώνουν, ιδίως όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι το marketing των τροφίμων. Μέσω της τηλεόρασης και όχι μόνο τα «απαγορευμένα τρόφιμα» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προβολής. Πέρα από τη διαφήμιση, σημαντικό ρόλο έχει η τοποθέτηση των σνακ μέσα στους χώρους που ψωνίζουμε. Συχνά οι διαφημιστικές εταιρίες κάνουν κι άλλα τρικς προκειμένου να προωθήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν. Για παράδειγμα, αν θέλουν να στραφεί η προσοχή ενός παιδιού σε ένα καινούριο προϊόν με καραμέλες, θα φροντίσουν να σχεδιάσουν ένα stand με πολλά χρώματα και ανάγλυφους ήρωες δίπλα στα ράφια με τις παιδικές τροφές ή τα παιδικά γιαούρτια και να τραβήξουν έτσι την προσοχή του ή και αυτή του γονιού. Ή ακόμη μπορεί να τοποθετηθεί μια σειρά με μπάρες σοκολάτας δίπλα στο διάδρομο με τα επιτραπέζια παιχνίδια και τελικά να στραφεί εκεί η προσοχή αυτού που ψωνίζει.

Όταν πια ο πελάτης ολοκληρώσει τις αγορές του και πλησιάσει στο ταμείο, την ώρα της αναμονής -θέλοντας και μη- θα αντικρύσει δίπλα στο ταμείο καραμέλες, σοκολάτες, τσίχλες, αναψυκτικά με ζάχαρη και πολλά άλλα τέτοια επεξεργασμένα τρόφιμα (και όχι τροφές) πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά ή/και ζάχαρη.

Ο χρόνος είναι αρκετός για να παρασυρθεί κάποιος και τελικά να βάλει στο καλάθι του τέτοιου είδους τρόφιμα που δεν είχε σκοπό να αγοράσει, όπως οι ίδιοι οι καταναλωτές ομολογούν. Οι περισσότεροι, όταν καταφθάνουν στο ταμείο, έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους και δεν έχουν σκοπό να ψωνίσουν άλλα πράγματα, αλλά παραδέχονται πωςπαρασύρονται.

Συνέπειες

Παιδιά και μεγάλοι που καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα νοσούν συχνότερα. Έτσι, θα πρέπει να απασχολήσουν οδοντιάτρους (σφραγίσματα, τερηδόνες, ουλίτιδες), παθολόγους, καρδιολόγους κι άλλες ειδικότητες και να καλύψουν μέσω του ταμείου τους τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Επιπρόσθετα, η κακή διατροφή των παιδιών και η συνεπαγόμενη νόσηση σημαίνει ημέρες απουσίας από την εργασία των εργαζόμενων ενηλίκων λόγω της ασθένειας των παιδιών, άρα τεράστιο οικονομικό κόστος για το κάθε κράτος.

Λύση

Μια πρόταση είναι να αντικατασταθούν τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα από φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα κοντά στα ταμεία, όπως καλάθια με φρούτα και διάφορα είδη καρπών (goji berries, φυστίκια, σταφίδες) στη θέση των γλυκών και φυσικοί χυμοί στη θέση των αναψυκτικών.

Μπορούμε να οργανώσουμε δράσεις με διαιτολόγους και επιστήμονες υγείας που θα ενημερώνουν το κοινό σε χώρους πώλησης τροφίμων, ή σε μέρη που υπάρχει αρκετός κόσμος, όπως στο Αττικό μετρό. Τέλος, είναι σημαντικό να μπουν διαιτολόγοι στα σχολεία και να εκπαιδεύουν γονείς και παιδιά με ομιλίες και ημερίδες που θα αφορούν στην παιδική διατροφή και στην παιδική παχυσαρκία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

David S Ludwig, Karen E Peterson, Steven L Gortmaker, Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis, THE LANCET, 2001;17: 505–508.

P. Björntorp, Do stress reactions cause abdominal obesity and comorbidities? Obesity reviews, 2001; 2:73–86, 2001

Liselotte Schäfer Elinder, Obesity, hunger, and agriculture: the damaging role of subsidies, BMJ 2005; 331.

Ειρήνη-Μαρία Καλούδη
Ειρήνη-Μαρία Καλούδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.