ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Natalia Ntelikou diaitologos

Ναταλία Ντελίκου-Μπενέτου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc,
50628 Προβολές
Διαιτολογικό Γραφείο
Ναταλία Ντελίκου-Μπενέτου
Ίλιον, Έκτορος 166, 13123

Σπουδές

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος από όπου και αποφοίτησα το 2011. Στα πλαίσια της προπτυχιακής μου διατριβής, ασχολήθηκα με την παρεντερική σίτιση σε πρόωρα νεογνά, στην οποία εμβάθυνα και στις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα Κλινικής Διατροφής στο University of Roehampton London στην Αγγλία, όπου εκπόνησα και σχετική επιστημονική δημοσίευση σε συνεργασία με τη Γενική και Μαιευτική Κλινική Ιασώ:

Skouroliakou Maria, PhD, Konstantinou Dimitris, MD, Delikou Natalia, RD Koutri Katerina, RD, Antoniadi Marina, RN, Karagiozoglou Thomai, PhD Cholestasis, Bronchopulmonary Dysplasia, and Lipid Profile in Preterm Infants Receiving MCT/ω-3-PUFA-Containing or Soybean-Based Lipid Emulsions. Nutr Clin Pract. 2012 Aug 9

Απασχόληση

Από το 2018 μέχρι σήμερα διατηρώ ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Ίλιον αλλά παρέχω και online υπηρεσίες για όλες τις φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα:

  • διαχείριση βάρους
  • ειδική διατροφή για κλινικές καταστάσεις (διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπερλιπιδαιμίες, γαστρoεντερικές παθήσεις, υποθρεψία, διατροφικές διαταραχές κα)
  • διατροφικές συστάσεις & εξατομικευμένη διατροφή για ενήλικες, seniors, παιδιά, εφήβους, βρέφη, εγκυμοσύνη, θηλάζουσες.

«Η καλύτερη λύση για την αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς φαίνεται να είναι η αλλαγή νοοτροπίας ώστε να έρχεται φυσικά και αβίαστα! Θα σε βοηθήσω στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου & ευχάριστου τρόπου διατροφής...»

Αρθρογραφώ τακτικά ως health blogger στο nataliadelikou.gr και στο mednutrition.gr αλλά δημιουργώ και καθημερινά περιεχόμενο σε όλα τα social media, με στόχο να κινητοποιήσω και να εκπαιδεύσω σε μια αλλαγή στάσης ζωής προς το ευ ζην και τη μακροζωία.

Παλιότερα έχω εργαστεί ως καθηγήτρια Διατροφής στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.του Υπουργείου Παιδείας του Αμαρουσίου, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, στο μάθημα Διατροφής και Διαιτολογίας στις σχολές Β. Βρεφονηπιοκόμων και Αισθητικής μέχρι και το 2018.

Στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης το 2010 ξεκίνησα να απασχολούμαι στην Εταιρεία Παροχής Συμβουλών Διατροφής Αττικηρώς Ζην, όπου συνέχισα να εργάζομαι ως Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Κέντρο Διατροφικής Υποστήριξης της Γενικής και Μαιευτικής Κλινικής Ιασώ αλλά και στο τμήμα Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής των Μαιευτηρίων Ιασώ, Μητέρα, Γαία, Ρέα, Λητώ μέχρι και το 2017. Η ενασχόληση μου αυτά τα 7 χρόνια περιελάβανε:

  • τη διατροφική υποστήριξη ασθενών με εντερική & παρεντερική διατροφή (πρόωρων νεογνών, βρεφών, παιδιών και ενηλίκων)
  • τη διεξαγωγή και οργάνωση ερευνητικών μελετών
  • την ανάπτυξη ηλεκτρονικού προγράμματος (software) για παροχή συμβουλών διατροφής και ηλεκτρονικού προγράμματος (software) για εντερική και παρεντερική σίτιση ασθενών.

ntelikou natalia diaitologos

Κατάρτιση

Το 2020 παρακολούθησα το πρόγραμμα Health Coaching για Επαγγελματίες Υγείας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιστοποιήθηκα ως Health Coach, ώστε να είμαι σε θέση να εφαρμόζω αποτελεσματικό health coaching στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται στο διαιτολογικό μου γραφείο. Βοηθώ έτσι στην ενδυνάμωση του ατόμου και στην ενίσχυση της αυτο-κινητοποίησής του, αλλά και στην αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών που το εμποδίζουν να φτάσει τους στόχους του.

Το 2017 πιστοποιήθηκα ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ ώστε να διδάξω το μάθημα Διατροφής και Διαιτολόγιας σε δημόσια ιδρύματα, αλλά αυτή μου η επιμόρφωση συνεισέφερε στο να βελτιώσω την επικοινωνιακές μου δεξιότητες αλλά και να διοργανώνω εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη διατροφή και την υγεία σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές δομές (πχ δήμους, σχολεία, νηπιαγωγεία, εταιρείες).

Το 2015 παρακολούθησα 2 courses συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης (LLL) στην εντερική και παρεντερική σίτιση από την European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) στο Dubrovnik της Κροατίας. Η κατάρτιση αυτή προστέθηκε στην εμπειρία μου από την καθημερινή κλινική πράξη στο Τμήμα Εντερικής και Παρεντερικής Σίτισης όπου εργαζόμουν τότε, αλλά και σε κλινικά περιστατικά που αναλαμβάνω σήμερα στο γραφείο μου που έχουν να κάνουν με δυσκολίες στη σίτιση.

Σημαντικές στιγμές υπήρξαν οι ομιλίες μου:

  • Workshop του European Symposium on Clinical Pharmacy (42nd ESCP 2013, Prague) με θέμα: Total Parenteral Nutrition for neonates and children – an IT approach for compounding.
  • Προφορική ανακοίνωση/παρουσίαση της μελέτης με θέμα «Παρεντερική διατροφή και ανάπτυξη πρόωρων νεογνών. Σύγκριση 2 γαλακτωμάτων λίπους παρεντερικής σίτισης στην εμφάνιση ή και αναστροφή της χολόστασης σε πρόωρα νεογνά (9ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής, 2011).

Προσπαθώ να μένω διαρκώς ενημερωμένη, μέσα από εγχώρια, ευρωπαϊκά και online συνέδρια στην επιστήμη της διατροφής και της υγείας αλλά και διαβάζοντας τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα.

Από όταν έγινα μητέρα εκπαιδεύτηκα παρακολουθώντας πλήθος webinars για το θηλασμό, την εισαγωγή στερεών τροφίμων σε βρέφη με τη μέθοδο Baby Led Weaning, αλλά και στην επιλεκτικότητα των νηπίων, ώστε αρχικά να τα βγάλω πέρα η ίδια αλλά και να μεταδώσω τις γνώσεις μου σε άλλους γονείς.

Ενδιαφέροντα

Η κίνηση ήταν από μικρή στη ζωή μου: μπαλέτο και χοροί όλων των ειδών. Με τη μητρότητα άλλαξε μορφή και ακολούθησα το δρόμο της yoga και του pilates τόσο για μυϊκή ενδυνάμωση, όσο και για επαναφόρτιση. Στόχος μου είναι να έχω καθημερινή άσκηση (έστω και 15 λεπτά τις πιο απαιτητικές μέρες) αλλά και περπάτημα στη φύση, όσο πιο συχνά μπορώ μέσα στην εβδομάδα. Άλλωστε χρειαζόμαστε και εμείς οι άνθρωποι να «φωτοσυνθέτουμε», σαν τα φυτά, με την καθημερινή έκθεσή μας στον ήλιο.

Τα τελευταία χρόνια ακολουθώ, με τη στήριξη της οικογένειάς μου, μια πιο plant-based (φυτοφαγική) διατροφή, καθώς αναγνωρίζω και κατανοώ όλο και περισσότερο τα οφέλη της για την υγεία του ανθρώπου, τα δικαιώματα των ζώων αλλά και στην κλιματική κρίση που βιώνουμε.

Ο εντοπισμός υγιεινών, ποιοτικών και βιώσιμων επιλογών στα τρόφιμα μπορεί να πει κανείς ότι είναι από τις κύριες ασχολίες μου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ίλιον, Έκτορος 166, 13123
2102615284
6974720902
Διαιτολογικό Γραφείο
Ναταλία Ντελίκου-Μπενέτου
Ίλιον, Έκτορος 166, 13123
2102615284
6974720902
Λίγα λόγια για το γραφείο