Διατροφή

Πώς θα αποξηράνετε φρούτα στο σπίτι για νόστιμα και υγιεινά σνακ

15 Οκτωβρίου 2021
18057 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
dried fruits

Πηγή: www.canva.com

Μπανάνες, φράουλες, μήλα, ροδάκινα, ακτινίδια, μάνγκο, σύκα, δαμάσκηνα… Δείτε πώς θα αποξηράνετε εύκολα φρούτα στο σπίτι σας για να φτιάξετε νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά σνακ, για εσάς και τα παιδιά σας.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πολλές από τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Μπορείτε να τα καταναλώστε μόνα τους, κάθε ώρα της ημέρας ή να τα προσθέσετε σε πολλές συνταγές: σαλάτες, γιαούρτια και σπιτικά γλυκά μεταξύ άλλων.

Αν και υπάρχουν συσκευασμένα ξερά φρούτα εξαιρετικής ποιότητας, αν τα φτιάξετε μόνος σας μπορείτε να ελέγχετε την ποιότητα των συστατικών και να συντηρείτε τα φρούτα της δικής σας παραγωγής, αν διαθέτετε κήπο, ενώ είναι μια ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας.

Επίσης, επιλέγοντας φρούτα στην εποχή τους που διατίθενται σε εξαιρετικές τιμές από διάφορες αλυσίδες με είδη διατροφής, μπορείτε να παρασκευάσετε σνακ που θα παίρνετε για πολλούς μήνες στη δουλειά, στο σχολείο, στις μετακινήσεις σας, με ελάχιστο κόστος. Στα φυλλάδια των αλυσίδων που ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα στο kimbino.gr, θα βρείτε τις οικονομικότερες προσφορές για να προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά ή έτοιμα αποξηραμένα φρούτα. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε στο Λιντλ εξαιρετικούς χουρμάδες Deglet Nour της Alesto μόνο με 1.03 για τη συσκευασία των 250 γρ.

Υπάρχουν διάφορες σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν αποξηραίνετε φρούτα στο σπίτι σας, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ποια φρούτα μπορούν να αποξηρανθούν;

Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να αποξηρανθούν, όμως μερικά περιέχουν περισσότερο νερό από άλλα και χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους. Αυτός είναι ο λόγος που είναι καλύτερο να δουλεύετε σε παρτίδες και να αποξηραίνετε κάθε είδος φρούτου ξεχωριστά. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αφαιρείτε αυτά που αποξηραίνονται πρώτα.

Μέγεθος

Ο τρόπος που θα κόψετε τα φρούτα επηρεάζει τον απαιτούμενο χρόνο αποξήρανσης και την τελική υφή τους. Όσο πιο λεπτά είναι τα κομμάτια που κόβετε, τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσουν και τόσο πιο τραγανά θα γίνουν.

Χρόνος

Η παρασκευή ξερών φρούτων δεν είναι περίπλοκη, αλλά απαιτεί κάποιο χρόνο. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερες ώρες ξεραίνονται τα φρούτα τόσο περισσότερο νερό χάνουν, σε συνάρτηση με τη μέθοδο αποξήρανσης και τη θερμοκρασία.

Θερμοκρασία

Η εργασία με υψηλότερες θερμοκρασίες συντομεύει σημαντικά τον χρόνο της διαδικασίας, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να ψηθούν ή να καούν τα φρούτα, ενώ είναι εντονότερη η απώλεια ορισμένων βιταμινών.

Μέθοδοι αποξήρανσης

Η ξήρανση των τροφίμων είναι μία από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες μεθόδους συντήρησης, όπως αναφέρει σε σχετική παρουσίαση το National Center for Food Preservation των ΗΠΑ. Σήμερα, οι τεχνικές έχουν εξελιχθεί πολύ, αλλά μερικές από αυτές είναι εύκολο να εκτελεστούν στο σπίτι. Δεν χρειάζονται ειδικά σκεύη ή συγκεκριμένες συσκευές, μόνο υπομονή και χρόνος.

Ξήρανση στον φούρνο

Θα χρησιμοποιήσετε τα ταψιά που ήδη διαθέτετε, στρώνοντάς τα με λαδόκολλα για να μην κολλήσουν τα φρούτα. Κατ’ αρχάς πλύνετε καλά τα φρούτα και κόψτε τα σε κομμάτια ή φέτες παρόμοιου μεγέθους, τα οποία θα στρώσετε ομοιόμορφα στο ταψί, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 40 έως 60 βαθμούς Κελσίου και τοποθετήστε τα ταψιά σας στο φούρνο. Εάν υπάρχει λειτουργία αέρα, ενεργοποιήστε τη για να διασφαλίσετε την κυκλοφορία του αέρα. Διαφορετικά, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου κατά διαστήματα για να φύγει η υγρασία.

Ο κατά προσέγγιση χρόνος για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα είναι μεταξύ 6 και 10 ώρες, αν και αυτό εξαρτάται πολύ από τον τύπο του φρούτου, την κοπή και την τελική υφή που θέλετε να πετύχετε.

Στον φούρνο μικροκυμάτων

Αυτή είναι η ταχύτερη μέθοδος, ωστόσο, απαιτεί περισσότερη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί το φρούτο.

Όπως και στην προηγούμενη διαδικασία, πρέπει να πλύνετε, να στεγνώσετε και να κόψετε τα φρούτα. Τοποθετήστε σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Προγραμματίστε χρόνο περίπου 30 έως 45 λεπτά στη λειτουργία απόψυξης. Αλλά να είστε σε εγρήγορση τις πρώτες φορές που θα εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο ώστε να προσδιορίσετε τον ακριβή χρόνο που χρειάζεται ώστε να μην ψηθούν ή στεγνώσουν υπερβολικά.

Ειδικές συσκευές

Με τις μεθόδους που παρουσιάσαμε, μπορείτε να αποξηράνετε φρούτα στο σπίτι χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Ωστόσο, αν σας αρέσουν τόσο πολύ που αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής, ίσως είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε μια ειδική συσκευή αποξήρανσης, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές.

Τέλος, να θυμάστε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα συνάρτηση χρόνου, υγρασίας και θερμοκρασίας. Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες αποτυχίες στην αρχή, αλλά μην αποθαρρύνεστε! Με λίγη υπομονή και γνώση της τεχνικής, γρήγορα θα τα καταφέρετε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Adda Bjarnadottir, Dried Fruit: Good or Bad?, www.healthline.com, 2017

S Drusch & W Ragab. Mycotoxins in fruits, fruit juices, and dried fruits. Review J Food Prot. 2003 Aug;66(8):1514-27. doi: 10.4315/0362-028x-66.8.1514.

Food Agriculture Organization (FAO). Fruit and vegetable processing. Chapter 8.4 8.4 Fruit drying and dehydration technology. FAO AGRICULTURAL SERVICES BULLETIN No.119 Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome, 1995

Adewale O Omolola, Afam I O Jideani, Patrick F Kapila. Quality properties of fruits as affected by drying operation. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):95-108. doi: 10.1080/10408398.2013.859563.

Roberto Megías-Pérez, Juliana Gamboa-Santos, Ana Cristina Soria, Mar Villamiel,  Antonia Montilla. Survey of quality indicators in commercial dehydrated fruits. 2014 May 1;150:41-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.10.141. Epub 2013 Nov 4.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.