Οικογένεια

Τροφές βοηθοί για τις εξετάσεις

09 Σεπτεμβρίου 2011
7032 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τροφές βοηθοί για τις εξετάσεις

Σε περίοδο εξεταστικής, οι γονείς προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο το παιδί τους να διαπρέψει στις εξετάσεις. Έτσι, πολύ συχνά καταφεύγουν σε διατροφικά «ματζούνια», που πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν τη μνήμη, την απόδοση και τη συγκέντρωση του παιδιού τους. Γι' αυτό το πολύ σημαντικό θέμα μπορείτε να ενημερωθείτε από το παρακάτω βίντεο.


Διαβάστε επίσης: Δίνω εξετάσεις, τι να προσέχω στη διατροφή μου; [Δωρεάν EBOOK]


Το παν στην εξεταστική περίοδο είναι η ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή μια διατροφή που να περιέχει σωστή αναλογία πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων. Τόνισα επίσης ότι το βασικότερο γεύμα του μαθητή είναι το πρωινό. Ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα που θα προσφέρει ενέργεια στον μαθητή, θα μπορούσε να περιλαμβάνει 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με λίγη μαργαρίνη και μέλι και 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά.

Εξίσου θετική επίδραση μπορεί να έχουν κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων στη μνήμη, στο άγχος, στη συγκέντρωση και στη χαλάρωση του μαθητή. Τέτοια συστατικά είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, ο σίδηρος που περιέχεται κατά κύριο λόγο στο κόκκινο κρέας, η χολίνη του αυγού και τα συστατικά της σοκολάτας.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση του καφέ, καθώς μπορεί μεν να αυξήσει τη συγκέντρωση και την αντοχή, η υπερκατανάλωσή του όμως οδηγεί σε άγχος, νευρικότητα και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Μια ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης καφέ ημερησίως είναι 2-3 φλιτζάνια. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς ιατρική επίβλεψη.