Λεξικό Διατροφής

Ασκορβικό οξύ

24 Μαΐου 2016
34827 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ασκορβικό οξύ

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το ασκορβικό οξύ (χημική ονομάσία L-ασκορβικό οξύ) ή κοινώς γνωστό ως βιταμίνη C είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση που ανευρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Το όνομα της βιταμίνης προέρχεται από τη λέξη σκορβούτο, μία διαταραχή που εντοπίστηκε σε άτομα που είχαν έλλειψη βιταμίνης C και χαρακτηρίζεται από:

 1. Μειωμένη επούλωση τραυμάτων
 2. Αιμορραγίες ούλων
 3. Ευερεθιστότητα
 4. Μυϊκό άλγος
 5. Αδυναμία
 6. Απώλεια δοντιών κ.α.

Πόσο σημαντικό είναι το ασκορβικό οξύ στη διατροφή μας;

Το ασκορβικό οξύ θεωρείται μια απαραίτητη βιταμίνη, καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το συνθέσει από επιμέρους στοιχεία με αποτέλεσμα να πρέπει να το λαμβάνει αποκλειστικά μέσω της διατροφή. Αποτελεί μια υδατοδιαλυτή ένωση, αρκετά ασταθή στον αέρα, στη θερμότητα, στις αλκαλικές ενώσεις (π.χ. σόδα) καθώς και σε ορισμένα μέταλλα (π.χ. χαλκός)

Σε τι ποσότητες πρέπει να λαμβάνεται;

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη (RDA) είναι τα 75mg και 90mg για τους μη καπνίζοντες, γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα. Τα άτομα που καπνίζουν πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον 35mg βιταμίνης C ημερησίως.

Ποιος είναι ο ρόλος του στον οργανισμό;

Η κυριότερη δράση του ασκορβικού οξέος βασίζεται στην αντιοξειδωτική του ικανότητα, δηλαδή στην αλληλεπίδρασή του με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Συνοπτικά, οι κυριότερες δράσεις του αποτελούν η συμμετοχή του:

 1. Στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς
 2. Στη σύνθεση του κολλαγόνου
 3. Στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος
 4. Στην οδοντική υγεία
 5. Στην επούλωση πληγών
 6. Στην ανάπτυξη ιστών
 7. Στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. σίδηρος) κ.α.

Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτική ένωση σε ευαίσθητα στην οξείδωση προϊόντα, όπως είναι τα αλλαντικά.

 • Ηρώ Γουνιτσιώτη
  Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία και κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

   

  Δραστηριοποιείται στην Αθήνα στο Medtronic Diabetes Shop ως σύμβουλος θεραπείας στο διαβήτη και στις νέες τεχνολογίες. Αποτελεί μέλος της ομάδας Street Workout Athens αναλαμβάνοντας τη διατροφική παρακολούθηση αθλητών και αθλούμενων.