Λεξικό Διατροφής

Γλυκογόνο

04 Ιανουαρίου 2017
6480 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
glykogono

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τo γλυκογόνο είναι ένα μόριο που σχηματίζεται από αλυσίδες μορίων γλυκόζης, ενωμένες με γλυκοζιτικούς δεσμούς, δημιουργώντας έτσι έναν πολυσακχαρίτη. Αποτελεί μια αποθηκεύσιμη μορφή υδατανθράκων στο σώμα, το οποίο κινητοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, όταν αυτό απαιτείται.

Στον άνθρωπο το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στους μύες (~400γρ.) και στο ήπαρ (~100γρ.) μαζί με 3 μόρια νερού. Η απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ γίνεται για όλο τον οργανισμό, ενώ η διάσπαση του μυϊκού γλυκογόνου γίνεται για την κυτταρική παραγωγή ενέργειας από τα μυϊκά κύτταρα.

Το γλυκογόνο χρησιμοποιείται για

  • Διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης μέσα στην ημέρα
  • Παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα
  • Κύριο ενεργειακό υπόστρωμα αναερόβιων αθλημάτων/δραστηριοτήτων

Η διάσπαση του γλυκογόνου ονομάζεται γλυκογονόλυση και γίνεται με τη έκκριση και δράση δύο καταβολικών ορμονών της αδρεναλίνης και της γλυκαγόνης, ενώ η σύνθεση γλυκογόνου γίνεται από πολλά μόρια γλυκόζης με τη δράση της ινσουλίνης, μια αναβολική ορμόνη.

Παρόλο που στο σώμα δεν υπάρχουν μεγάλες αποθήκες γλυκογόνου,παίζει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί τη κύρια πηγή γλυκόζης για το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε καταστάσεις νηστείας ή παρατεταμένης άσκησης.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.