769
Λεξικό Διατροφής

Αμινοξέα

29 Οκτωβρίου 2015

Ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που καθορίζουν τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους. Τα αμινοξέα που μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό ονομάζονται μη απαραίτητα. Αντίθετα, εκείνα που δεν μπορεί ο οργανισμός να τα συνθέσει και τα προμηθεύεται αποκλειστικά από πρωτεϊνούχα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα και είναι: η λυσίνη, η λευκίνη, η ισολευκίνη, η βαλίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η μεθειονίνη και η τρυπτοφάνη.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, τα αμινοξέα ιστιδίνη και αργινίνη, αν και μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, παρουσιάζουν πολύ μικρό ρυθμό βιοσύνθεσης για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, τα δύο αυτά αμινοξέα ονομάζονται ημιαπαραίτητα.

  • Κυριακή Ποντικέρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κυριακή Ποντικέρη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

×

×