Συστάσεις Διατροφής

Θερμίδες VS Kcal: Ποια είναι η Διαφορά τους;

26 Ιουλίου 2023
26043 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
thermides kcal diafora

Photo source: www.canva.com

Θα έχεις προσέξει και εσύ σε κάποια διατροφική ετικέτα τις θερμίδες του προϊόντος που αγόρασες. Θα είδες λοιπόν πως οι θερμίδες αναγράφονται και σε kcal. Γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο όρων;

Αν όχι τότε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τι είναι οι θερμίδες και πώς συγκρίνονται με kcal και kJ, αλλά και πώς μπορείς να κάνεις τις μετατροπές μεταξύ τους.

Ως τι ορίζεται το καθένα και η ουσιαστική διαφορά (και πως να κάνετε τη μετατροπή)

Για να καταλάβεις την ουσιαστική διαφορά τους θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και θα σου εξηγήσω κάθε όρο ξεχωριστά.

calories

Θερμίδες

Οι θερμίδες είναι μια μονάδα μέτρησης της ενέργειας. Χωρίζονται σε «μικρές» και «μεγάλες». Μια μεγάλη θερμίδα υπολογίζει την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1κιλού νερού κατά 1°C. Μια μικρή θερμίδα υπολογίζει την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αυξήσει τη θερμοκρασία 1 γραμμαρίου νερού κατά 1°C.

Με αυτούς τους ορισμούς λοιπόν 1 μεγάλη θερμίδα ισούται με 1.000 μικρές θερμίδες, καθώς 1 κιλό ισούται με 1.000 γραμμάρια.

Xιλιοθερμίδες (Κcal)

Για να αποφευχθεί η σύγχυση όμως μεταξύ μεγάλων και μικρών θερμίδων, δημιουργήθηκε ο όρος χιλιοθερμίδες (kcal=kilocalorie). Το πρόθεμα σημαίνει 1.000 και αναφέρεται σε μια μεγάλη θερμίδα. Άρα 1 μεγάλη θερμίδα=1000μικρές θερμίδες=1 χιλιοθερμίδα (kcal)

Πώς χρησιμοποιούνται οι όροι;

Ωστόσο, ο όρος μικρές θερμίδες χρησιμοποιείται σπάνια σήμερα. Αντίθετα, οι όροι θερμίδες και kcal χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και αναφέρονται στην ποσότητα ενέργειας που υπάρχει στα τρόφιμα και στα ποτά ή στην ποσότητα ενέργειας που δαπανάς κατά την άσκηση.

Οι θερμίδες λοιπόν πλέον έχουν αντικαταστήσει τις χιλιοθερμίδες, έτσι δεν χρειάζεται να τις μετατρέψεις, καθώς στην καθημερινότητα μας 1 χιλιοθερμίδα ισούται με 1 θερμίδα.

Τι είναι το kJ;

Πολλές φορές μπορείς επίσης να δεις οι θερμίδες να αναγράφονται εκτός απο kcal και σε kj. Οι θερμίδες μπορούν λοιπόν να εκφραστούν και σε kilojoules (kJ). Μία θερμίδα (kcal) ισούται με 4,18 kJ ή 4.184 joules Για να μετατρέψεις από θερμίδες σε kJ, πολλαπλασιάζεις απλά τις θερμίδες με 4,18. Ενώ αντίστροφα, για να μετατρέψετε από kJ σε θερμίδες, διαιρείς τα kJ με το 4,18. Για παράδειγμα, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει 112 θερμίδες (kcal) ή 468 kJ

nutrition label

Πως να Διαβάσετε τις ετικέτες;

Οι κανονισμοί απαιτούν από τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών τα προϊόντα τους να συνοδεύονται από διατροφικές ετικέτες. Η διατροφική ετικέτα είναι απαραίτητη καθώς σου δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το τρόφιμο. Επιπλέον στις διατροφικές ετικέτες μπορείς μεταξύ άλλων πληροφοριών να ενημερωθείς και για την ποσότητα ενέργειας που περιέχει το προϊόν ανά μερίδα, 100γρ ή στο συνολικό του βάρος.

Να θυμάσαι. Αν επιθυμείς να συγκρίνεις 2 προϊόντα τότε θα κοιτάξεις τις διαφορές τους ανα 100γρ της συσκευασίας, ενώ αν θες να ενημερωθείς απλά για την ποσότητα που κατανάλωσες θα κοιτάξεις ανά μερίδα.

Τέλος τα τρία κύρια θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια και αναγράφονται στις ετικέτες είναι: Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες παρέχουν περίπου 4 θερμίδες (16,7 kJ) ανά γραμμάριο, Το λίπος παρέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο (37,6 kJ) ενώ το αλκοόλ παρέχει 7 θερμίδες (29,3 kJ) ανά γραμμάριο.

Καταλήγοντας

Οι θερμίδες λοιπόν αποτελούν ένα μέτρο ενέργειας. Στις μέρες μας στον τομέα της διατροφής και της άσκησης οι δύο αυτές έννοιες, είτε εκφράζονται σε kcal είτε σε θερμίδες, χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.

Μην ξεχνάς να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες τροφίμων. Μπορείς να βρεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα τρόφιμα που καταναλώνεις. Ωστόσο μην μένεις μόνο στις θερμίδες που περιέχει το τρόφιμο αλλά και στα θρεπτικά συστατικά που το συνοδεύει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hargrove, J.L., 2007. Does the history of food energy units suggest a solution to" Calorie confusion"?. Nutrition Journal6, pp.1-11.

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.