Άλλες Παθήσεις

Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη;

27 Σεπτεμβρίου 2017
7044 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
karkinos tou prostath hmera

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο διαδομένος τύπος καρκίνου στους άντρες και αρκετά συχνά μπορεί να αποτελέσει και αιτία θανάτου. Ο προστάτης είναι από τους σημαντικότερους αδένες στο σώμα των ανδρών και υπεύθυνος για την αναπαραγωγική διαδικασία. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αλλά ταυτόχρονα και η πρόληψη του μπορεί να επιτευχθεί με μια απλή εξέταση αίματος που ονομάζεται PSA. To PSA είναι μια πρωτεΐνη του προστάτη, για την ακρίβεια ένα ειδικό αντιγόνο, που εμφανίζεται στο αίμα των ανδρών. Βέβαια, εφόσον διαπιστωθεί δυσλειτουργία θα πρέπει να γίνει περαιτέρω δακτυλοσκοπική εξέταση και βιοψία.

Συμπτώματα και αιτιολογία

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες ηλικίες και είναι κληρονομικός. Συνήθως, δε δίνει συμπτώματα για αυτό και απαιτείται ετήσιος προληπτικός έλεγχος. Ένα από τα κύρια συμπτώματα, είναι η συχνοουρία κυρίως κατά τις βραδινές ώρες και το τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης. ‘Αλλες πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η ορμονική κατάσταση του άνδρα και οι διατροφικές του συνήθειες.

Πώς η διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη;

Οι διατρoφικές συνήθειες σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου. Μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενδεχομένως να ευνοούν την εμφάνιση του καρκίνου. Αντιθέτως, μια διατροφή εμπλουτισμένη με φυτικές ίνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να έχει ευεργετικό ρόλο. Το ποσοστό εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη σε βόρειες χώρες υπολογίζεται πολύ περισσότερο από αυτό της Ελλάδας, με κυριότερη αιτία τη μεσογειακή διατροφή που ακολουθούν οι Έλληνες άνδρες. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά ένα προς ένα τα διατροφικά στοιχεία που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

National cancer Institute

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/prostate-supplements-pdq

Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων

http://www.imop.gr/pathhseis-prostath-adena/karkinos-prostath

Οργάνωση Φίλων του Καρκίνου «Be strong»

http://www.bestrong.org.gr/el/cancer/typesofcancer/prostatecancer/

  • Ειρήνη Κοντοπίδου
    Ειρήνη Κοντοπίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    H Eιρήνη Κοντοπίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην χημεία και τεχνολογία τροφίμων. Εργάζεται ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Σας ενδιαφέρει επίσης: