750
Άλλες Παθήσεις

Γρίπη ή δηλητηρίαση;

20 Σεπτεμβρίου 2014
Γρίπη ή δηλητηρίαση;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σαλμονέλα: Πουλερικά και αυγά

Τα ζωικά προϊόντα μπορούν πολύ εύκολα να μολυνθούν από σαλμονέλα, λόγω της επαφής τους με τα περιττώματα των ζώων. Στα κοτόπουλα ειδικότερα, τα αυγά μπορούν να μολυνθούν, πριν δημιουργηθεί το κέλυφος. Αν κάποιος καταναλώσει κάποιον προϊόν που έχει μολυνθεί από σαλμονέλλα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, πυρετό και διάρροια 12-72 ώρες μετά την έκθεση. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί 4-7 ημέρες. Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή μαγειρεμένων αυγών. Μαγειρεύετε τα πουλερικά στους 74°C και αποθηκεύεστε τα ξεχωριστά από τα άλλα μεγειρεμένα τρόφιμα. Πλένετε καλά τα χέρια σας, τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τους πάγκους μετά το τέλος του μαγειρέματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Abubakar I, Irvine L, Aldus CF, et al., A systematic review of the clinical, public health and cost-effectiveness of rapid diagnostic tests for the detection and identification of bacterial intestinal pathogens in feces and food. Health Technol Assess. 2007 Sep;11(36):1-216.

Chan YC, Wiedmann M., Physiology and genetics of Listeria monocytogenes survival and growth at cold temperatures. Crit Rev Food Sci Nutr. 2009 Mar;49(3):237-253.

Omoe H., Food poisoning and infectiotious disease caused by norovirus- situation of the outbreaks and courtermeasures in Japan, Science & Technology Trends. 2000. Janq30:8-22.

CDC, Centers for Disease Control and Prevention, Facts about butilism, emergency preparedness and response (updated on October 2001), accessed on 26 November 2014: http://www.bt.cdc.gov/agent/botulism/factsheet.asp

CDC, Centers for Disease Control and Prevention, et al., Diagnosis and management of foodborne illnesses: A primer for physicians and other health care professionals (updated on April 2004), accessed on 26 November 2014: http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5304a1.htm

  • Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

    Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.

×

×