Συστάσεις Διατροφής

Φυλλικό Οξύ

06 Δεκεμβρίου 2006
5466 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
fyliko oksy

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο όρος φυλλικό οξύ περιλαμβάνει μια ομάδα αρκετών μορφών μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης Β που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β που παίρνει το όνομα της από τη λατινική λέξη folium που σημαίνει φύλο. Τα σκουροπράσινα πλατύφυλα λαχανικά αποτελούν μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος.

Το εκχύλισμα μαγιάς βοήθησε τους ερευνητές Wills και Mitchel να απομονώσουν το φυλλικό οξύ πριν περίπου 70 χρόνια. Η μαγιά παραμένει ακόμη και σήμερα μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.

Περιεκτικότητα ορισμένων τροφίμων σε φυλλικό οξύ

Τρόφιμα Φυλλικό οξύ (μg)
Συκώτι μοσχαρίσιο, τηγανητό (100g) 187
Σπανάκι μαγειρεμένο (1/2 φλιτζάνι) 131
Φασόλια νωπά μαγειρεμένα (1/2 φλιτζάνι) 122
Μπρόκολα στον ατμό (1 φλιτζάνι) 78
Μαρούλι ωμό (1 φλιτζάνι) 76
Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (1/2 φλιτζάνι) 55
Λάχανο ωμό (1 φλιτζάνι) 40
Μπανάνα (1) 24
Αυγό (1) 23
Ψωμί ολικής άλεσης (1 φέτα) 16
Γάλα 2% (1 φλιτζάνι) 12
Άσπρο ψωμί (1 φέτα) 10

Ποια είναι η συνιστώμενη πρόσληψη φυλλικού οξέος;

Το φυλλικό οξύ είναι διαθέσιμο σε δισκία και κάψουλες, αλλά αποτελεί και κύριο συστατικό πολυβιταμινούχων σκευασμάτων. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανέρχεται στα 3,1 μg/Kg σωματικού βάρους στους ενήλικες και διαφοροποιείται ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και τις ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. θηλασμός, εγκυμοσύνη, ατροφική γαστρίτιδα, ηλικιωμένοι). Η χρήση συμπληρώματος φυλλικού οξέος είναι σχεδόν απαραίτητη για όλες τις εγκυμονούσες. Η συνιστώμενη πρόσληψη προτείνει ότι τα 400μg/ημ φυλικό οξύ, για εγκυμονούσες στον 1ο μήνα, να λαμβάνονται από συμπληρώματα λόγω καλύτερης βιοδιαθεσιμότητας και για να μειωθεί ο κίνδυνος μη επαρκής πρόσληψης μέσου διατροφής.

Τι προκαλεί η έλλειψη φυλλικού;

Η απορρόφηση του φυλλικού των τροφίμων (και του συνθετικού φυλικού των συμπληρωμάτων διατροφής) λαμβάνει χώρα καθ΄ όλο το μήκος του λεπτού εντέρου, κυρίως στο αρχικό τριτημόριο αυτού. Η έλλειψη του προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία. Στη εγκυμοσύνη, είναι γνωστό ότι η ανεπαρκής λήψη με τη διατροφή (ή συμπλήρωμα) φυλικού οξέος στο πρώτο μήνα ζωής του εμβρύου προκαλεί εμφάνιση βλάβης στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου ή άλλες διαταραχές του νευρικού σωλήνα. Παρατηρείται επίσης ομοκυστεϊνεμία, μεγαλοβλαστική αναιμία, αυτόματες αποβολές, πρόωρος τοκετός και υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου.

Ποιοι παράγοντες μειώνουν την απορρόφηση του φυλλικού;

Οι παράγοντες που μειώνουν την απορρόφηση του φυλικού οξέος είναι:

  • Το pH του εντερικού περιεχομένου. Σε ελαφρά όξινο περιβάλλον με pH≈6.3 επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση του φυλλικού οξέος των τροφών. Η απορρόφηση του συνθετικού δεν επηρεάζεται από το pH.
  • Η ένδεια ψευδαργύρου (Zn). H πτερουλπολιγλουταμινική υδρολάση (ΠΠΥ) εξαρτάται άμεσα από την παρουσία ικανών ποσοτήτων Zn στον οργανισμό. Μείωση Zn μειώνει την δραστικότητα της και συνεπακόλουθα την απορρόφηση του φυλλικού οξέος. Αντίθετα δεν επηρεάζεται η απορρόφηση των συνθετικών μορφών φυλικού οξέος.
  • Συστατικά ορισμένων τροφίμων. Έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς διάφορες τροφές ή συστατικά τροφών ότι μειώνουν τη δραστικότητα της ΠΠΥ των εντεροκυττάρων, με αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης του φυλλικού οξέος. Έτσι, τα φασόλια, το σπανάκι, η μπανάνα προκαλούν μικρή - μέτρια αναστολή της ΠΠΥ (20-35%) ενώ η ντομάτα (46%) και ο χυμός πορτοκαλιού (90%) προκαλούν σημαντική.
  • Φάρμακα - οινόπνευμα
  • Σύνδρομα δυσαπορρόφησης διαφόρων αιτιολογιών

Ποιος ο ρόλος του φυλλικού οξέος;

Το φυλλικό οξύ παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στη βιοσύνθεση του RNA και DNA, τα οποία, ως γνωστό είναι απαραίτητα για την κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Το φυλλικό οξύ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία σε όλες εκείνες της περιπτώσεις όπου υπάρχει ταχύς κυτταρικός πολλαπλασιασμός όπως κατά την διάρκεια της κύησης ή ως προστασία κατά της εμφάνισης καρκινικών κυττάρων.

Μια άλλη λειτουργία του σχετίζεται με την προληπτική φροντίδα υγείας και αφορά την σύνδεση του με τον ρόλο της ομοκυστείνης. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις φυλλικού οξέος μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων της ομοκυστείνης στο αίμα, η οποία αποτελεί έναν ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών και άλλων νόσων.

Τέλος το φυλικό οξύ χρησιμεύει σαν μεταφορέας ανθρακικής ομάδας για το σχηματισμό της αίμης (βασικής πρωτεΐνης της αιμοσφαιρίνης).

Συνιστώμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος: RDA/RNI

Πληθυσμιακή ομάδα Πόσότητα φυλλικού οξέος (μg)
Ενήλικες 200
Γυναίκες με υποψία εγκυμοσύνης μετά τη 12η εβδομάδα 600
Παιδιά πάνω απο 11 ετών 200
Παιδιά 7-10 ετών 150
Παιδιά 4-6 ετών 100
Παιδιά 1-3 ετών 70
Βρέγη 0-12 μηνών 50

Ημερήσια Συνιστώμενη Πρόσληψη (ΗΠΑ)

  • Χριστίνα Φοντόρ
    Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.