Συστάσεις Διατροφής

Η χορτοφαγία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

31 Οκτωβρίου 2013
25728 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xortofagikes tortiges

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο επιλέγουν να μειώσουν την κατανάλωση του κρέατος ή να γίνουν χορτοφάγοι. Αυτό συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και στοιχεία που θα πρέπει να προσεχθούν στο πλαίσιο μιας χορτοφαγικής διατροφής.

Ως συγγραφέας του βιβλίου «Κρέας; Όχι, ευχαριστώ! -Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους» θα πρέπει να τονίσω ότι μια χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να υιοθετηθεί σταδιακά και υπό την κατάλληλη καθοδήγηση.

Τι θα βρείτε στο βιβλίο «Κρέας; Όχι, ευχαριστώ! - Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους»;

Το βιβλίο μου, συνιστά ένα πρακτικό οδηγό για κάθε χορτοφάγο, αλλά και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ακολούθησει μια ασφαλή χορτοφαγική διατροφή. Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για μια εύκολη, διασκεδαστική και «γευστική» μετάβαση σε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή από την οποία απουσιάζει πλήρως το κρέας. Ταυτόχρονα, απαριθμούνται τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής, τόσο για την υγεία του καταναλωτή, όσο και για το περιβάλλον.

Δίνονται απλοί και πρακτικοί συνδυασμοί φυτικών τροφίμων που εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη και το ασβέστιο. Δεκάδες μύθοι και προκαταλήψεις που κυκλοφορούν γύρω από τη χορτοφαγία σε κάθε στάδιο ζωής, από την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό μέχρι την τρίτη ηλικία, καταρρίπτονται εδώ.

Διατροφή για χορτοφάγους αθλητές

Στο κεφάλαιο για τους χορτοφάγους αθλητές, παρατίθενται χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών, αύξηση της απόδοσής τους, γρήγορη αποκατάσταση, μέσω αυτής της διατροφής, αλλά και ποια είναι τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Επιπλέον συμβουλές για μια χορτοφαγική διατροφή

Στα τελευταία κεφάλαια, παρέχονται tips για το μαγείρεμα χορτοφαγικών γευμάτων, για εύκολα σνακ καθώς και συμβουλές για το διάβασμα των διατροφικών ετικετών στο supermarket. Από αυτό το βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα παράρτημα χορτοφαγικών συνταγών από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο, οι οποίες σχολιάζονται και αναλύονται διατροφικά.

Το βιβλίο «Κρέας; Όχι, ευχαριστώ!» είναι διαθέσιμο στο e-shop του medNutrition.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.