Συστάσεις Διατροφής

Ο ήλιος αντίδοτο στην έλλειψη βιταμίνης D

14 Αυγούστου 2012
6393 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ο ήλιος αντίδοτο στην έλλειψη βιταμίνης D

Photo source: www.shutterstock.com

Η ξεχωριστή βιταμίνη D, είναι η μοναδική βιταμίνη την οποία συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός με τη βοήθεια του ήλιου. Ακόμη και στην Ελλάδα όμως, που αποτελεί μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη της βιταμίνης D.

Ως καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2Fm, μίλησα για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε την έλλειψη αυτής της πολύ σπουδαίας βιταμίνης.

Αυτό που θέλησα να εξηγήσω αρχικά είναι πως η έκθεση στον ήλιο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται τις επικίνδυνες μεσημεριανές ώρες, που ο ήλιος είναι βλαβερός για το δέρμα μας. Ένας 15λεπτος πρωινός ή απογευματινός περίπατος θα μας έδινε την απαραίτητη ηλιακή ακτινοβολία για τη σύνθεση βιταμίνης D, η οποία είναι δύσκολο να ληφθεί από άλλες πηγές. Μόλις το 10% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης προέρχεται από τα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά ενώ το υπόλοιπο 90% προέρχεται αποκλειστικά από το δέρμα μας και την έκθεσή μας στον ήλιο.

Το μήνυμά που θέλησα να περάσω στους ακροατές, είναι ότι δεν πρέπει να φοβούνται τον ήλιο, απλώς να τον διαχειρίζονται σωστά.