Fitness

Πλαστική μικρών χειλέων του αιδοίου

του Παναγιώτη Χριστόπουλου
24 Απριλίου 2013
4434 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
plastiki sto aidoio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η πλαστική των μικρών χειλέων του αιδοίου είναι μια επέμβαση που γίνεται συνήθως για να μειώσουμε το μέγεθος των υπερτροφικών χειλέων, όταν αυτά δημιουργούν αισθητικό, ψυχολογικό, ή λειτουργικό πρόβλημα στη γυναίκα. Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αισθητικές επεμβάσεις των γεννητικών οργάνων, που πραγματικά αλλάζει την ψυχολογία και την καθημερινότητα στις γυναίκες με παρόμοιο πρόβλημα, καθώς τους δίνει αυτοπεποίθηση στην ερωτική και κατ΄ επέκταση και την κοινωνική τους ζωή. Μοναδική προϋπόθεση για την ευτυχία είναι να απευθύνονται οι γυναίκες σε ιατρούς με συγκεκριμένη ειδίκευση και εμπειρία πάνω σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Εξειδικευμένος στην πλαστική χειρουργική των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, έχει σαν στόχο να ξεκαθαρίσει τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά αυτής της επέμβασης. Με βάση την εμπειρία του πάνω στο πρόβλημα, αλλά και την μετεκπαίδευση του σε φημισμένα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Εξωτερικού, ο κ. Χριστόπουλος έδωσε απαντήσεις που σίγουρα ενδιαφέρουν πολλές γυναίκες με παρόμοιο πρόβλημα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ενοχλήματα στις γυναίκες που έρχονται σε εσάς;

Σε αρκετές γυναίκες, τα μικρά χείλη του αιδοίου είναι μεγάλα έως υπερτροφικά, δημιουργώντας προβλήματα, τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά.

Για παράδειγμα, τα υπερτροφικά χείλη μπορεί να είναι εμπόδιο για μια φυσιολογική και ευχάριστη σεξουαλική επαφή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλούν μέχρι και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Επίσης, πολλές γυναίκες με υπερτροφικά χείλη του αιδοίου έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση και ντρέπονται να εμφανιστούν απέναντι στο σύντροφό τους. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουν την ερωτική επαφή, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην ερωτική τους ζωή, αλλά και στη σχέση τους με το σύντροφο τους.

Ακόμα μπορεί και να αποφεύγουν να δημιουργήσουν σχέση με κάποιο σύντροφο, καθώς η ανασφάλεια και ο φόβος, για το σχήμα των γεννητικών τους οργάνων, μπορεί να αποτελεί μεγάλο εμπόδιο.

Επίσης, ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες, η κοπέλα ντρέπεται να φορέσει μαγιό και να εμφανιστεί στην παραλία, καθώς είναι εμφανής η παρουσία κάποιου πλεονάζοντος ιστού στην περιοχή, δίνοντας άσχημη εντύπωση και πιθανά αφορμή για σχόλια. Επίσης, μπορεί να είναι ενοχλητικό, όταν η γυναίκα φορέσει στενά ρούχα ή εσώρουχα ή ακόμα όταν κάνει ποδήλατο. Στις γυναίκες αυτές η πλαστική αποκατάσταση των μικρών χειλέων του αιδοίου δίνει αυτοπεποίθηση και λύνει όλα τα προβλήματα που μόλις αναφέραμε.

Μπορεί να δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα;

Φυσικά, οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία και προβλήματα υγιεινής, καθώς η καθαριότητα της περιοχής είναι πιο δύσκολη, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που έχουμε και αυξημένη εφίδρωση ή κατά την διάρκεια της περιόδου. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται συχνότερα κολπίτιδες, που προκαλούν ερεθισμό και πόνο καθώς και ερεθισμό, αυξημένα κολπικά υγρά, φαγούρα, δυσοσμία και άλλα.

Ποιος είναι ο σκοπός της επέμβασης;

Η πλαστική επέμβαση στα μικρά χείλη γίνεται για να μειωθεί το μέγεθος ή να αλλάξει το σχήμα τους, που ενοχλεί τη γυναίκα οπτικά - αισθητικά ή πρακτικά. Στόχος είναι το μέγεθος των μικρών χειλέων να είναι μικρότερο από ότι τα μεγάλα χείλη, όπως είναι το φυσιολογικό. Σκοπός είναι τα μεγάλα χείλη, που είναι πιο ανθεκτικά, να μπορούν καλύπτουν τα μικρά χείλη, προστατεύοντας τα. Επίσης, να αποφεύγουμε όλα τα προβλήματα που προαναφέραμε, τόσο τα λειτουργικά (πόνος, ενόχληση, ερεθισμός, δυσκολία στην υγιεινή κλπ) όσο και τα αισθητικά προβλήματα, που πολλές φόρες μπορεί να είναι και πιο σημαντικά.

Πως ακριβώς γίνεται;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ουσιαστικά γίνεται αφαίρεση του ιστού που «περισσεύει». Έτσι τα χείλη του αιδοίου έχουν μια πιο «φυσιολογική» και αισθητικά καλύτερη εμφάνιση. Σήμερα, υπάρχουν τεχνικές που προσφέρουν τέλειο αποτέλεσμα, πολύ καλυτέρα από ότι στο παρελθόν. Η τομή είναι πολύ μικρότερη και πρακτικά δεν φαίνεται, και αποφεύγουμε προβλήματα όπως ενόχληση στο σεξ μετά την επέμβαση, καλύτερη αισθητικότητα της περιοχής, άψογο αισθητικό αποτέλεσμα και απόλυτα φυσιολογική εμφάνιση.

Τι χρειάζεται για να είναι πράγματι αποτελεσματική η επέμβαση;

Για την επέμβαση απαιτείται ειδική εκπαίδευση σε θέματα επανορθωτικής χειρουργικής και πρέπει να χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι, για να φέρουμε τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα για τη γυναίκα. Η πλαστική αποκατάσταση της υπερτροφίας των μικρών χειλέων του αιδοίου, όταν χρειάζεται, γίνεται με τη συνεργασία Ειδικού Γυναικολόγου και Πλαστικού Χειρουργού, για την επίτευξη άριστου αισθητικού αποτελέσματος σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Στο Κέντρο μας έχουμε αυτή τη δυνατότητα, καθώς διαθέτουμε και πλαστικό χειρουργό.

Είναι επικίνδυνη επέμβαση;

Καθόλου επικίνδυνη. Ουσιαστικά είναι μια σχεδόν αναίμακτη επέμβαση. Επίσης, δεν χρειάζεται ολική αναισθησία ή επισκληρίδιο που τρομάζουν πολλές γυναίκες. Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Για το λόγο αυτό, μπορεί άνετα και με απόλυτη ασφάλεια να γίνει στο ιατρείο. Έτσι, μειώνεται πάρα πολύ και το κόστος της επέμβασης, αφού η γυναίκα δεν χρειάζεται να πληρώσει για έξοδα νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Αναφέρατε τη λέξη «κόστος». Είναι μια ακριβή επέμβαση;

Από τη στιγμή που η γυναίκα γλιτώνει τα έξοδα του νοσοκομείου, το κόστος είναι μικρό. Τα αποτελέσματα είναι τόσο καλά και η ανακούφιση των γυναικών τόσο μεγάλη, που όλες οι γυναίκες που μας εμπιστεύονται είναι ευχαριστημένες από το χαμηλό κόστος σε σχέση με το μεγάλο όφελος.

Μετά την επέμβαση τι γίνεται;

Ο πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με παυσίπονα φάρμακα και ουσιαστικά η γυναίκα δεν πονά. Μετά την επέμβαση, φεύγει μέσα σε λίγη ώρα και επιστρέφει σπίτι της. Μετά από πολύ λίγα 24ωρα επιστρέφει στις ασχολίες της και στη δουλειά της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει και σεξουαλική δραστηριότητα ή να φορά τα ρούχα της επιλογής της.

Πόσο συχνή είναι αυτή η επέμβαση;

Στο εξωτερικό, στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που μετεκπαιδεύτηκα, κυρίως νέες γυναίκες αλλά και πολλές έφηβες ή μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες αποφάσιζαν με ευκολία να κάνουν αυτή την επέμβαση, για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν μια τέτοια «διόρθωση». Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των τεχνικών και την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος σε εμάς, που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα παλιά ταμπού πέφτουν και η γυναίκα θεώρει ότι είναι σωστό και καλό να κάνει μια μικροεπέμβαση, που δεν έχει σημαντική ταλαιπωρία, με στόχο να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή της και την ερωτική και κοινωνική της ζωή.

Φυσικά, όταν κάτι γίνεται διαδεδομένο, υπάρχουν πολλοί άσχετοι με το αντικείμενο και χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα των γυναικών και να ωφεληθούν από αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως δημιουργούν κακά αισθητικά αποτελέσματα, δυσφημίζοντας έτσι την επέμβαση και δημιουργώντας κακή εικόνα, φόβο και επιφυλακτικότητα στις γυναίκες. Για τον λόγο αυτό, η γυναίκα πρέπει να είναι προσεκτική, να επιλεγεί και να εμπιστεύεται μόνο γιατρούς με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, που μπορούν πράγματι να βελτιώσουν τη ζωή της.

Τι συστήνεται στις γυναίκες με αυτό το πρόβλημα;

Θα τους έλεγα να μην φοβούνται να πάρουν την απόφαση για την επέμβαση. Άλλωστε και το κόστος είναι μικρό και δεν υπάρχει σημαντική ταλαιπωρία. Να εμπιστευτούν γιατρούς με εμπειρία και εκπαίδευση πάνω στο θέμα και όχι άσχετους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη τους για λύση στο πρόβλημά τους. Να θυμούνται ότι οι γυναίκες που μας εμπιστεύτηκαν είναι απόλυτα ευχαριστημένες, καθώς βελτιώθηκε είτε η σεξουαλική τους ζωή, είτε η αυτοπεποίθησή τους απέναντι στο σύντροφό τους, είτε στο ντύσιμο ή στην καθημερινή δραστηριότητά τους, και να πάρουν την απόφαση χωρίς δισταγμό.

  • Παναγιώτης Χριστόπουλος
    Παναγιώτης Χριστόπουλος Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων - Εφήβων

    Ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος και μετά από μετεκπαίδευση στο εξωτερικό έχει και την εξειδίκευση ως Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκλεγμένος Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.