Άλλες Παθήσεις

6 διατροφικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν την λιπώδη διήθηση ήπατος

03 Ιανουαρίου 2017
149232 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
giatros pou krata sxedio hpatos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το ήπαρ είναι ένα όργανο με άκρως ζωτικής σημασίας λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς παίζει κυρίαρχο ρόλο στον μεταβολισμό, στην αποτοξίνωση του σώματος, στην παραγωγή ορμονών και σε μια ακόμα μεγάλη σειρά διαδικασιών απαραίτητες για την ανθρώπινη ζωή. Μιας και το συκώτι είναι ένα όργανο του οποίου δεν μπορεί να υποκατασταθεί η λειτουργία, πρέπει να το προσέχουμε ιδιαιτέρως και να το ελέγχουμε τακτικά μέσω του ετήσιου ckeck up.

Από τι χαρακτηρίζεται η λιπώδης διήθηση του ήπατος;

Στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης της παχυσαρκίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης ήπατος. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλη συσσώρευση λίπους, κυρίως τριγλυκεριδίων, στο ήπαρ του ασθενούς (ο οποίος δεν καταναλώνει >20g αιθανόλης/ημέρα).

Η λιπώδης διήθηση ήπατος χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την σοβαρότητα της, με την στεάτωση να αποτελεί την πιο απλή μορφή, η όποια περιλαμβάνει μόνο την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ενώ φτάνουμε μέχρι την στεατοηπατίτιδα που εκτός του λίπους έχουμε φλεγμονή και καταστροφή των ηπατοκυττάρων. Η στεατοηπατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος μέχρι και καρκίνο.

Μιας και όπως αναφέραμε η λιπώδης διήθηση ήπατος είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας και ειδικά της κοιλιακής παχυσαρκίας (αυξημένο σπλαχνικό λίπος), η διατροφική προσέγγιση για την θεραπεία της νόσου αποτελεί το πρώτο εργαλείο στα χέρια ενός γιατρού ή διαιτολόγου.

Τα 6 βήματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής για την αντιμετώπιση της νόσου

1. Μείωση του σωματικού βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το πρώτο και το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης την στεάτωσης. Έστω και 5% απώλεια φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα ως προς την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αντιθέτως όταν μαζί με την στεάτωση συνυπάρχει φλεγμονή και καταστροφή ηπατικών κυττάρων η απώλεια βάρους απαιτείται να είναι μεγαλύτερη.

2. Μείωση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών/μέιωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών

Το σύνολο του λίπους που καταναλώνει ο ασθενής καθώς και το είδος των λιπιδίων φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, η διατροφή του ασθενούς οφείλει να είναι με μειωμένο ποσοστό λιπαρών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην μείωση των τρανς και των κορεσμένων λιπαρών. Συνεπώς καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά κρεατικά (αρνί, κατσίκι), η πέτσα των πουλερικών, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το φοινικέλαιο καθώς και συσκευασμένα τρόφιμα όπως γλυκά αρτοπαρασκευάσματα (λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε τρανς λιπαρά).

3. Αύξηση των μονοακόρεστων λιπαρών και των ω3 λιπαρών

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση μέρους των λιπαρών της διατροφής με μονοακόρεστα λιπαρά καθώς και η αυξημένη πρόσληψη ω3 λιπαρών συμβάλλουν στην βελτίωση της πορείας της νόσου μιας. Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα βρούμε στα ψάρια (σολομό, σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί), στα θαλάσσινα, στα αμύγδαλα, στο λιναρόσπορο, στο tofu (τυρί σόγιας) και στο κραμβέλαιο. Αύξηση στα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούμε να επιτύχουμε μέσω τροφίμων όπως το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα φουντούκια, τις ελίες και τις αραχίβες (φυστίκια).

4. Μείωση της κατανάλωσης απλών ζάχαρων και του σιροπιού από καλαμπόκι

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση της λιπώδους διήθησης ήπατος σχετίζεται στενά με την αυξημένη κατανάλωση απλών σακχάρων και ιδιαιτέρως της φρουκτόζης που παράγεται από το καλαμπόκι και χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευασμένα τρόφιμα ως σιρόπι καλαμποκιού.

5. Διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ

Ακόμα και αν η λιπώδης διήθηση από την οποία πάσχει ο ασθενής μας δεν οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, καλό θα ήταν ο ασθενής θα μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ή ακόμα και να την διακόψει μιας και το αλκοόλ αυξάνει την καταστροφή των ηπατικών κυττάρων.

6. Αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D

Αν και απαιτείται περισσότερη διερεύνηση γύρω από τις βιταμίνες και την δράση τους στην αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης ήπατος, κάποιες πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με την στεάτωση. Μιας και η βιταμίνη D φαίνεται να συνεισφέρει και σε άλλα μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, θα ήταν σκόπιμο ο ασθενής με την στεάτωση να ελέγχει πρώτα για τυχόν έλλειψη βιταμίνης και στην συνέχεια ή να του χορηγηθεί κάποιο συμπλήρωμα ή να ενισχύσει την διατροφή του με τρόφιμα όπως το μουρουνέλαιο, ο σολομός, ο κρόκος αυγού καθώς και κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zivkovic M.A., German B and Sanyal A.J. Comparative review of diets for the metabolic syndrome: implications for nonalcoholic fatty liver disease. American Journal of Clinical Nutrition 2007;86:285–300

Cave M. et al. Nonalcoholic fatty liver disease: predisposing factors and the role of nutrition. Journal of Nutritional Biochemistry 18 (2007) 184– 195

Assy N. Nutritional recommendations for patients with non-alcoholic fatty liver diseases. World J Gastroenterol 2011 August 7; 17(29): 3375-3376

Φωτεινή Ρέβη
Φωτεινή Ρέβη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ρέβη Φωτεινή είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. Τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την απόκτηση του πτυχίου της, εργάζεται σε πολυιατρείο της Καισαριανής στο διαιτολογικό τμήμα.