Άλλες Παθήσεις

Πόσο καλά γνωρίζετε τον θυρεοειδή σας;

10 Αυγούστου 2017
13773 Προβολές
6 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou entopizei ton thureoeidh adena ths

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του οργανισμού. Μέσω των ορμονών που παράγει, επιταχύνεται ο μεταβολισμός και ρυθμίζονται πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως της καρδιάς, της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος.

Πώς η διατροφή επηρεάζει το θυρεοειδή;

Για να συντεθούν οι ορμόνες του θυρεοειδούς απαραίτητο στοιχείο είναι το ιώδιο, το οποίο παίρνουμε από τα θαλασσινά και το μαγειρικό αλάτι. Τόσο η έλλειψη του ιωδίου όσο και η υπερπρόσληψή του μπορούν να διαταράξουν τη θυρεοειδική λειτουργία.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο υποθυρεοειδισμός -κατάσταση όπου υπάρχει μειωμένη έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών- είναι από τις πιο συχνές παθήσεις της σύγχρονης εποχής. Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας παράγει σε μεγάλες ποσότητες τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Τα συμπτώματα μιας θυρεοειδοπάθειας ποικίλλουν και κάποιες φορές περνούν απαρατήρητα. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι οι μεταβολές του σωματικού βάρους, η ταχυκαρδία, η βραδυκαρδία, η ατονία, η νευρικότητα, οι εξάψεις και πολλά άλλα. Όμως τα συμπτώματα σε άτομα τρίτης ηλικίας μπορεί να διαφέρουν καμιά φορά σε σχέση με τα νέα άτομα.

Αν και οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των καύσεων δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας οφείλεται στον θυρεοειδή. Όμως, όταν κάποιος θέλει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και έχει πρόβλημα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα θα πρέπει, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα του συστήσει ο γιατρός του, να αποκαταστήσει αρχικά τη θυρεοειδική λειτουργία.

Τι να προσέξετε;

Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση των κραμβοειδών λαχανικών γιατί κάποιες ουσίες που περιέχουν μειώνουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Samuels M.H. Subclinical thyroid disease in elderly. Thyroid 1998; 8 (9): 803-813.

The Lancet, Iodine deficiency-way to go yet. July 2008; 372: 88.

Wiersinga W.M. Subclinical hypothyroidism and hyperthyroidism. I. Prevalence and clinical relevance. The Netherlands Journal of Medicine 1995; 46 (4): 197-204.

  • Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
    Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην αθλητική διατροφή. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα όπου καθοδηγεί διατροφικά κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς προσφέρει εθελοντική εργασία σε άτομα με καρκίνο και ψυχικές διαταραχές. Έχει διδάξει σε κολέγιο της Πάτρας και αρθρογραφεί για το medNutrition.