Συστάσεις Διατροφής

Ποια είναι η διατροφική αμαρτία που επιτρέπετε στον εαυτό σας;

της Νεκταρίας Καρακώστα
04 Μαρτίου 2015
11109 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sokolata keik

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παναγιώτης Βαραγιάννης: Γενικά και σε μεγάλο βαθμό, η διατροφική μου συμπεριφορά στηρίζεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και καθημερινά προσπαθώ να υπάρχει ισορροπία στο ενεργειακό μου ισοζύγιο. Εννοείται ότι δεν λείπουν και οι διατροφικές παρατυπίες και οι υπερβολές. Τα τελευταία χρόνια όμως, η περαιτέρω ενασχόλησή μου και η εμβάθυνση των γνώσεων σε θέματα υγιεινής γαστρονομίας και οικολογικής διατροφής, δημιούργησαν διαφορετικές προτεραιότητες στις διατροφικές μου επιλογές. Οι νέες μαγειρικές προτάσεις και οι πρωτότυπες συνταγές με άρωμα Ελλάδος ή Μεσογείου φαντάζουν δελεαστικές για γευστική δοκιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον βωμό της μοναδικής γευστικής εμπειρίας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το μικρό ή μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα της τροφής. Αυτή είναι νομίζω η διατροφική αμαρτία που επιτρέπω στον εαυτό μου.

Γεωργία Ίσαρη: Γενικά ως ειδικός είμαι υπέρ του μέτρου και της εγκράτειας. Προτιμώ να τρώω τα πάντα αλλά στην ποσότητα που πρέπει. Η διατροφική αμαρτία που επιτρέπω στον εαυτό μου είναι κάτι λιπαρό, όπως π.χ. ένα σουβλάκι ή 3 κομμάτια πίτσα ή ακόμη και αρνίσια παϊδάκια 2 με 3 φορές το μήνα. Παρόλο που αυτές οι τροφές συγκαταλέγονται στις ανθυγιεινές με μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους, τις καταναλώνω σε μικρή ποσότητα και σε αραιά χρονικά διαστήματα.

Αναστασία Κόκκαλη: Μα φυσικά μια σοκολατένια αμαρτία! Ναι, το δηλώνω ότι μου αρέσει πολύ η γεύση της πικρής σοκολάτας στα γλυκά. Μάλιστα, το απενεχοποιώ απόλυτα, αφού η επιστημονική έρευνα σχετικά με το κακάο αποδεικνύει συνεχώς τα ευεργετικά οφέλη του στην υγεία λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής του ικανότητας! Ναι, η σοκολάτα έχει θερμίδες, οπότε και την απολαμβάνω σε μικρή ποσότητα 1 φορά / εβδομάδα! Να σας πως κι ένα μυστικό; Προσθέτω 1 κουταλάκι του γλυκού άγλυκο κακάο στο πρωινό μου βρώμη και ξεκινάω τη μέρα μου σοκολατένια και αντιοξειδωτικά!

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι: Η σοκολάτα! Παραδέχομαι ότι είναι δύσκολο να αντισταθώ σε αυτή τη γλυκιά αμαρτία! Όπως οι περισσότεροι άλλωστε, έχω και εγώ μια προτίμηση στην γλυκιά γεύση η οποία σε ένα βαθμό είναι και βιολογικά προκαθορισμένη. Ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται ότι η γλυκιά γεύση είναι ένδειξη πηγής υδατανθράκων και επομένως προσφέρει άμεσα ενέργεια, ενώ η πικρή ή ξινή γεύση αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη δηλητηρίου για αυτό και την απορρίπτει. Ωστόσο, αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ότι ίδια γεύση έχει το πρώτο κομματάκι σοκολάτας ίδια και το τελευταίο. Σταματάω λοιπόν πριν την υπερβολή ,τηρώντας το «παν μέτρον άριστον»!

Ειρήνη Κύρα: Θα ήταν μάλλλον ανακόλουθο από μένα, μετά την παραπάνω ερώτηση να μιλάω για «διατροφικές αμαρτίες» - δεν απαγορεύω κάτι στον εαυτό μου (ούτε και στους πελάτες μου). Τρώω λοιπόν και σοκολάτα και πάστες και πίτσες και «βρώμικο» (hot dog) μετά το ξενύχτι και μαντέψτε... το βραδινό μου γεύμα μπορεί να είναι και μετά τις 9 το βράδυ! Σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα όλων των παραπάνω, καθώς και το πώς εξισορροπούνται με τα υπόλοιπα τρόφιμα ή και τη δραστηριότητά μου μέσα στην ημέρα.

Γράφουν οι:

Παναγιώτης Βαραγιάννης,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Γεωργία Ίσαρη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Ειρήνη Κύρα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.