Λεξικό Διατροφής

Ετικέτες τροφίμων

05 Οκτωβρίου 2016
2343 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ετικέτες τροφίμων

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι ετικέτες που εμφανίζονται στα τρόφιμα σας βοηθούν να ενημερώνεστε πριν επιλέξετε κάποιο προϊόν και να αποφασίσετε αν θα το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας με βάση τις ατομικές σας ανάγκες. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι κανονισμοί για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι Ετικέτες των Τροφίμων. Ο κατάλογος με τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση διαφόρων πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων είναι αρκετά μακροσκελής, παρακάτω όμως αναφέρονται οι βασικές πληροφορίες που θα πρέπει να εμφανίζονται σε ένα προϊόν, οι οποίες και σας ενδιαφέρουν άμεσα ως καταναλωτή.

Ονομασία και προέλευση του προϊόντος

Όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και πολλά από αυτά που δεν έχουν συσκευαστεί εκ των προτέρων, πρέπει να φέρουν στην ετικέτα την ονομασία και προέλευση του τροφίμου. Η ονομασία θα πρέπει να προσδιορίζει ακριβώς το περιεχόμενο της συσκευασίας και δεν θα πρέπει να παραπληροφορεί τον καταναλωτή.

Συστατικά

Στις ετικέτες των τροφίμων θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα συστατικά του προϊόντος, κατά φθίνουσα σειρά, δηλαδή το συστατικό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο κ.ο.κ. Σε περίπτωση που κάποιο τρόφιμο περιέχει ή ενδέχεται να περιέχει έστω και ίχνη συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, τότε είναι υποχρεωτική η αναφορά τους είτε περιγραφικά «περιέχει ίχνη...» είτε με έντονα γράμματα στη λίστα των συστατικών. Επίσης, υποχρεωτική είναι η επισήμανση σε περιπτώσεις προϊόντων που περιέχουν ή παρασκευάζονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).

Πρόσθετα Τροφίμων («Ε»)

Τα πρόσθετα των τροφίμων χρησιμοποιούνται κυρίως για να προσδώσουν καλύτερη γεύση, χρώμα ή άρωμα στα τρόφιμα ή και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Διατροφικά στοιχεία

Οι πληροφορίες αυτές αφορούν την ενέργεια, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, τα λίπη και ειδικότερα τα κορεσμένα, τις φυτικές ίνες, το νάτριο καθώς και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Οι πληροφορίες για κάθε θρεπτικό συστατικό συνήθως εκφράζονται ως ποσότητα (g) που αντιστοιχεί σε ποσότητα 100 γραμμαρίων (g) ή 100 ml του προϊόντος, ή μπορεί να αναγράφονται και ανά μερίδα προϊόντος (απαραίτητη η αναφορά του συνολικού αριθμού μερίδων στη συσκευασία), ενώ η ενεργειακή αξία εκφράζεται σε kilojoules (kj) και kilocalories (kcal) ανά 100 g ή ανά 100 ml του τροφίμου.

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «Ημερομηνία λήξεως»

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλες βασικές πληροφορίες που εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων όπως το καθαρό βάρος του προϊόντος, γραμμή επικοινωνίας του καταναλωτή με την εταιρεία παραγωγής, διατροφικοί ισχυρισμοί (π.χ. πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε λιπαρά κτλ), οικολογική σήμανση κ.α.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.