743
Συστάσεις Διατροφής

Πόσα γνωρίζετε για τη σοκολάτα;

09 Δεκεμβρίου 2015
diafora eidh sokolatas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σοκολάτα αποτελεί ένα αγαπημένο τρόφιμο που προσφέρει μεγάλη απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι τυχαίο το ότι η κατανάλωσή της έχει συσχετισθεί με ευχάριστες στιγμές (γενέθλια, γιορτή, οικογένεια, επιτυχία, στιγμές με φίλους κλπ) και έτσι την έχουμε συνδυάσει με την καλή διάθεση.

Πέραν όμως της ψυχικής ευχαρίστησης που προσφέρει, έχει αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας, λόγω του κακάο, κάτι που την εδραιώνει ως ένα τρόφιμο που μπορούμε να απολαμβάνουμε και καθημερινά σε μικρή ποσότητα, λόγω και της αυξημένης περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα οι Αζτέκοι και οι Μάγιας πίστευαν ότι μπορεί να θεραπεύσει διαφόρων ειδών ασθένειες και τη χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τον πυρετό και τη διάρροια. Ακόμα και στις βασιλικές τους το ρόφημα από τους καρπούς του κακαόδεντρου είχε την τιμητική του!

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και μάλιστα όσο πιο σκούρο το χρώμα της σοκολάτας, τόσο μεγαλύτερη και η περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες, κάτι που έχει συσχετίσει την κατανάλωσή της με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Πέραν των σωματικών δράσεων, έχει και ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, αφού μειώνει το στρες και αυξάνει την καλή διάθεση, λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης και της θεοβρομίνης που περιέχει.

Μάθετε περισσότερα για τις ευεργετικές δράσεις της σοκολάτας στο παρακάτω quiz και ενσωματώστε τη στη διατροφή σας με γνώση και σύνεση!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Beth Israel Deaconess Medical Center. The Truth About Chocolate and Your Heart. Article available here: http://www.bidmc.org/YourHealth/HealthNotes/KeepingYourHeartHealthy/LivingaHeartHealthyLifestyle/TheTruthAboutChocolateandYourHeart.aspx

Center for Science in the Public Interest: Caffeine Content in Food & Drugs. September 2007. Article available here: http://www.cspinet.org/new/cafchart.htm

Cleveland Clinic: Heart-Health Benefits of Chocolate Revealed. Article available here: http://my.clevelandclinic.org/heart/prevention/nutrition/chocolate.aspx

Jim Core. In Chocolate, More Cocoa Means Higher Antioxidant Capacity. U.S. Food and Drug Administration. April 4,2005

Cocoa “vitamin” health benefits could outshine penicillin. Society of Chemical Industry. March 11,2007

Dark chocolate helps diarrhea. Children's Hospital & Research Center at Oakland. May 2,2007.

US Federal Register – White Chocolate; Establishment of a Standard of Identity. U.S. Food and Drug Administration. March 21,2008.

Ross, Emma. Dark Chocolate Could Help Hearts. CBS News. August 30,2004.

Ingall, Marjorie. Chocolate can do good things for your heart, skin and brain". CNN Health. December 22, 2006.

Eha Nurk, Helga Refsum, Christian A. Drevon, Grethe S. Tell, Harald A. Nygaard, Knut Engedal, A. David Smith:Intake of Flavonoid-Rich Wine, Tea, and Chocolate by Elderly Men and Women Is Associated with Better Cognitive Test Performance. Journal of Nutrition. 2009 January 2009 ; 139(1):120-127.

Robin R. Allen, LeaAnn Carson, Catherine Kwik-Uribe, Ellen M. Evans, and John W. Erdman Jr.: Daily Consumption of a Dark Chocolate Containing Flavanols and Added Sterol Esters Affects Cardiovascular Risk Factors in a Normotensive Population with Elevated Cholesterol. Journal of Nutrition. 2008 April; 138(4):725-731.

  • Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.

×
×