738
Διατροφή

Βιολογικά vs Συμβατικά

Ολοένα και περισσότερο ακούμε να μιλάνε για τα βιολογικά τρόφιμα και πόσο υγιεινά είναι. Ποια τρόφιμα λέγονται βιολογικά και πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν θα αγοράσουμε «μαϊμού» βιολογικό προϊόν; Για να δώσω απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και σε πολλά άλλα γύρω από τα συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα, βρέθηκα στο στούντιο της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΑΝΤ1 97,2Fm.

Ο αγαπητός συνεργάτης και δημοσιογράφος κ Ιωάννου θέλησε να ορίσουμε ποια είναι τα «περίφημα» βιολογικά τρόφιμα. Βιολογικά είναι εκείνα τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς την προσθήκη χημικών λιπασμάτων και αλλά με τη χρήση φυσικών διεργασιών ανάπτυξης.

Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο κ Ιωάννου με το πέρασμα των χρόνων έχουμε μείωση της βιοδιαθεσιμότητας των θρεπτικών συστατικών λόγω της εντατικοποίησης χρήσης του εδάφους. Για να συμπληρώσω την πολύ εύστοχη παρατήρησή του αναφέρθηκα σε μια έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε ότι υπήρξε μείωσε μέχρι και 30% των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και πιο συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά βρέθηκαν έως και 40% λιγότερα στα βιολογικά φρούτα.

ο κ Ιωάννου προβληματίστηκε για το πώς θα μπορούσε κάποιος να ξέρει αν όντως ένα τρόφιμο είναι βιολογικό. Εξήγησα λοιπόν ότι υπάρχουν οργανισμοί που πιστοποιούν τα προϊόντα αυτά και θα πρέπει να τους γνωρίζουμε.

Το μήνυμά μου προς τους καταναλωτές ήταν «Ναι» στα βιολογικά προϊόντα αρκεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισήμανσης πιστοποίησης.

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

×
×