Διατροφή

Βιολογικά vs Συμβατικά

25 Ιουλίου 2012
6366 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βιολογικά vs Συμβατικά

 

Ολοένα και περισσότερο ακούμε να μιλάνε για τα βιολογικά τρόφιμα και πόσο υγιεινά είναι. Ποια τρόφιμα λέγονται βιολογικά και πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν θα αγοράσουμε «μαϊμού» βιολογικό προϊόν; Για να δώσω απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και σε πολλά άλλα γύρω από τα συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα, βρέθηκα στο στούντιο της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΑΝΤ1 97,2Fm.

Ποια είναι τα βιολογικά τρόφιμα;

Ο αγαπητός συνεργάτης και δημοσιογράφος κ Ιωάννου θέλησε να ορίσουμε ποια είναι τα «περίφημα» βιολογικά τρόφιμα. Βιολογικά είναι εκείνα τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς την προσθήκη χημικών λιπασμάτων και αλλά με τη χρήση φυσικών διεργασιών ανάπτυξης.

Υπάρχει μείωση της βιοδιαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών στα συμβατικά τρόφιμα;

Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο κ Ιωάννου με το πέρασμα των χρόνων έχουμε μείωση της βιοδιαθεσιμότητας των θρεπτικών συστατικών λόγω της εντατικοποίησης χρήσης του εδάφους. Για να συμπληρώσω την πολύ εύστοχη παρατήρησή του αναφέρθηκα σε μια έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε ότι υπήρξε μείωσε μέχρι και 30% των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και πιο συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά βρέθηκαν έως και 40% λιγότερα στα συμβατικά φρούτα.

Ο κ Ιωάννου προβληματίστηκε για το πώς θα μπορούσε κάποιος να ξέρει αν όντως ένα τρόφιμο είναι βιολογικό. Εξήγησα λοιπόν ότι υπάρχουν οργανισμοί που πιστοποιούν τα προϊόντα αυτά και θα πρέπει να τους γνωρίζουμε.

Να προτιμήσω τα βιολογικά προϊόντα;

Το μήνυμά μου προς τους καταναλωτές ήταν «Ναι» στα βιολογικά προϊόντα αρκεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισήμανσης πιστοποίησης.