738
Διατροφή

Λιπαρές ύλες στη μαγειρική: Tι να προτιμήσω;

06 Απριλίου 2015

"Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή ελαίου όταν προστίθεται ωμό στις σαλάτες, όμως ποια λιπαρή ύλη είναι καλύτερη για χρήση στη μαγειρική; Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη;

Κατά το μαγείρεμα, όλες οι λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούμε υφίστανται αλλαγές στη χημική τους δομή, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της αντίδρασής τους με το οξυγόνο. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διαλέγουμε τη λιπαρή ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τη θερμοκρασία που θα φτάσουμε στο μαγείρεμα, τη διάρκεια του μαγειρέματος, το πόσες φορές πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το λάδι και φυσικά από τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στο φαγητό ή στο γλυκό μας. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή έλαια στην Ελλάδα:.."

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, M.Sc. Μελαδάκη Δήμητρας ΕΔΩ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hrncirik K &Zeelenberg M (2013). Stability of essential fatty acids and formation of nutritionally undesirable compounds in baking and shallow frying. Journal of the American Oil Chemists" Society DOI 10.1007/s11746-013-2401-2

EUFIC review (2010). The Why, How and Consequences of cooking our food

×
×