Διατροφή

Γαστρονομικό ταξίδι στην Κάρπαθο

15 Αυγούστου 2023
26502 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paralia sthn karpatho

Η Κάρπαθος, ή αλλιώς «Ανεμοέσσα» κατά τον Όμηρο, αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων. Είναι ένας προορισμός που έχει να προσφέρει άγρια βραχώδη ομορφιά στους επισκέπτες της, αλλά και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά στους πολλούς μικρούς κολπίσκους, κατά μήκος του νησιού!

Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της

Ξεκινώντας το ταξίδι από το νότιο μέρος του νησιού θα βρείτε αρκετούς surfer να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον αέρα, για το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού. Ανεβαίνοντας προς τα επάνω θα συναντήσετε «τα Πηγάδια», την πρωτεύουσα της Καρπάθου, με το γραφικό λιμάνι και τα πολλά μικρά μαγαζάκια, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές της νοστιμιές και όχι μόνο!

gastronomiko taksidi stin karpatho 1

 Προχωρώντας ακόμα πιο βόρεια και περνώντας από μοναδικούς της κολπίσκους, θα φτάσετε στη μεγαλοπρεπή «Όλυμπο», ένα από τα πιο γνωστά χωριά χτισμένο στην πλαγιά του βουνού. Αν δεν σας κερδίσει απευθείας η θέα του, σίγουρα μία βόλτα στα σοκάκια είναι ικανή για να σας πείσει για την ομορφιά της. Πρόκειται για ένα χωριό που διατηρεί έντονα τις παραδόσεις, με τις κυρίες να φοράνε ακόμα τις παραδοσιακές τους στολές και να πλάθουν τις Καρπάθικες «μακαρούνες» στους δρόμους.

gastronomiko taksidi stin karpatho 2

 Και το τελευταίο... αλλά πιο μαγευτικό μέρος του νησιού αποτελεί η νήσος «Σαρία». Το βορειότερο τμήμα της Καρπάθου, χωρίζεται από αυτό το μικρό ακατοίκητο νησί, με το οποίο ήταν ενωμένη στο παρελθόν. Χαρακτηρίζεται από πράσινα και γαλανά νερά, αλλά και πολλές σπηλιές, που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε βράχους με το πέρασμα των χρόνων. Δεν έχετε λοιπόν, παρά να πάτε με τον κατάλληλό θαλάσσιο εξοπλισμό για να τις εξερευνήσετε μία-μία!

gastronomiko taksidi stin karpatho 3

Καρπάθικες «μακαρούνες»

Ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά του νησιού που θα συναντήσετε σε κάθε ταβερνάκι! Χειροποίητα ζυμαρικά με ιδιαίτερο σχήμα, μακριές λωρίδες με ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο τους. Αφού βράσουν, σερβίρονται με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι και μυζήθρα. Σε κάποια μαγαζιά δε, θα τις βρείτε μαζί με κατσίκι στιφάδο, δίνοντάς τους μία ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση.

gastronomiko taksidi stin karpatho 4

Τυρί «Μανούλι»

Κατσικίσιο λευκό τυρί, το οποίο θα συναντήσετε σε δύο παραλλαγές. Πιο πικάντική, σκληρή και αλμυρή εκδοχή αλλά και μαλακό, σε υφή γιαουρτιού, με πιο απαλή γεύση. Εκτός από ορεκτικό, μπορεί να συνοδεύσει τις ιδιαίτερες σαλάτες ή πιατέλες από διάφορα Καρπάθικα εδέσματα που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις Καρπάθικες (παστές) σαρδέλες.

 

gastronomiko taksidi stin karpatho 5

Ζυμωτό ψωμί

Από την γαστρονομική παράδοση της Καρπάθου δεν μπορεί να λείπει το ζυμωτό ψωμί στους ξυλόφουρνους. Με διάφορες γεύσεις και αρώματα... δε λείπει ζυμωτό ψωμί από κανένα τραπέζι, πικάντικο, με κρεμμύδι, με κύμινο και πολλές γεύσεις ακόμη. 

gastronomiko taksidi stin karpatho 6

 

Τι καλύτερο λοιπόν;

Συνδυάστε αυτές αλλά και περισσότερες παραδοσιακές νοστιμιές, με βόλτες στα γραφικά χωριά του νησιού και πολλές βουτιές στα πανέμορφά νερά των μικρών κολπίσκων! 

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.