Διατροφή

6 Μύθοι για την Ασφάλεια Τροφίμων

08 Δεκεμβρίου 2010
633 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
6 Μύθοι για την Ασφάλεια Τροφίμων

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το μαγείρεμα σκοτώνει τα μικρόβια

Το μαγείρεμα δεν καταστρέφει όλα τα μικρόβια, ειδικά αν ένα τρόφιμο δεν είναι επιμελώς μαγειρεμένο. Μην παραλείπετε να βάζετε το φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο.

Δεν μπορώ να επαναψύξω το κρέας που ξεπάγωσε

Αν έχει ακόμη κρυστάλλους, δεν έχει αποψυχθεί πλήρως και δεν έχει μείνει στο ψυγείο για παραπάνω από μία μέρα, μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι το κρέας θα χάσει τμήμα της ποιότητάς του. Η καλύτερη λύση, αν έχετε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της απόψυξης, είναι πρώτα να το μαγειρέψετε και μετά να το καταψύξετε.

Μπορώ να καταναλώσω ένα φαγητό, αν έχει καλή γεύση και δεν μυρίζει περίεργα

Δεν μπορείτε να βασιστείτε στη γεύση, στη μυρωδιά ή στην εμφάνιση ενός φαγητού για να το θεωρήσετε κατάλληλο για βρώση. Τα βακτήρια στα τρόφιμα πολλαπλασιάζονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς αυτό να είναι εμφανές. Αν έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια ενός τροφίμου, πετάξτε το, χωρίς καν να το δοκιμάσετε.

Αν βγάλω τη μούχλα από ένα τρόφιμο, μπορώ να καταναλώσω το υπόλοιπο

Εάν σε ένα τρόφιμο υπάρχει μούχλα, πετάξτε το δίχως δεύτερη σκέψη. Με εξαίρεση τα σκληρά τυριά, όπου, αν αφαιρεθεί η μούχλα, μπορούν να καταναλωθούν, σε όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων και των μαλακών τυριών) η μούχλα είναι σημάδι ότι δεν είναι πλέον κατάλληλα προς κατανάλωση.

Οι πλαστικοί δίσκοι κοπής είναι λιγότερο ασφαλείς από τους ξύλινους

Είτε ξύλινοι είτε πλαστικοί, οι δίσκοι κοπής θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά, με ζεστό νερό και σαπούνι, ούτως ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά βακτηρίων. Οι πλαστικοί δίσκοι διαθέτουν, ωστόσο, μια δικλείδα ασφαλείας∙ τα βακτήρια του ωμού κρέατος δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω στο πλαστικό στον ίδιο βαθμό που επιβιώνουν πάνω στο ξύλο. Επιπλέον, οι πλαστικοί δίσκοι καθαρίζονται πιο εύκολα. Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμάτε τον ξύλινο δίσκο για την κοπή του κρέατος, φροντίστε να τον χρησιμοποιείτε μόνο για το κρέας και να τον πλένετε προσεκτικά μετά από κάθε χρήση.

Το γάλα το αποθηκεύω στην πόρτα του ψυγείου

Λάθος. Τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-150 C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως για παράδειγμα ποτά, μουστάρδα και μαργαρίνη.Το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στα μεσαία ράφια (4-50 C) ή στο ψηλότερο ράφι του ψυγείου (80 C).

Γνωρίζετε ότι... υπάρχει κίνδυνος τροφοδηλητηρίασης με, πιθανόν, σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας, όταν το φαγητό ξεπαγώνει εκτός ψυγείου; Ο σωστότερος τρόπος ξεπαγώματος είναι η τοποθέτηση στη συντήρηση του ψυγείου (από το προηγούμενο βράδυ), ή εναλλακτικά (δεν προτιμάται) σε κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται, όσο είναι δυνατόν, η ανάπτυξη βακτηριδίων στα τρόφιμα.

 

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.