Λεξικό Διατροφής

Τοκοφερόλη

10 Οκτωβρίου 2015
17373 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τοκοφερόλη

Ο όρος τοκοφερόλη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «τόκος» (γέννα, δημιουργία) και «φέρω», επειδή η απουσία τους έχει συσχετισθεί με προβλήματα στην αναπαραγωγική λειτουργία, όπως οι αποβολές. Οι τοκοφερόλες είναι μία ομάδα λιποδιαλυτών χημικών ενώσεων παρόμοιας χημικής δομής, που παρουσιάζουν έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Με βάση τη χημική τους δομή χωρίζονται σε α-, β-, γ- και δ-τοκοφερόλες, στο σύνολό τους όμως είναι γνωστές ως βιταμίνη Ε. Απαντώνται συνήθως σε φυτικά έλαια και σε φυτικής προέλευσης τροφές, ενώ πλούσιοι σε τοκοφερόλες είναι διάφοροι καρποί και σπόροι που καταναλώνονται ως «ξηροί καρποί», όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τοκοφερόλες γι' αυτό και είναι απαραίτητο να τις προσλαμβάνει από την τροφή.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.