Λεξικό Διατροφής

Μπάρες Δημητριακών

18 Οκτωβρίου 2017
112182 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ygieines mpares dhmhtriakwn

Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της εποχής μας; Φυσικά οι μπάρες δημητριακών, για αυτό και δε θα μπορούσε να λείπει ένα αναλυτικό άρθρο για αυτές, ώστε αν είστε κι εσείς λάτρεις να κάνετε την κατάλληλη -για εσάς- επιλογή! Ποια είναι η θρεπτική τους αξία; Πόσο «υγιεινές» είναι οι μπάρες δημητριακών του φούρνου, με ποια χαρακτηριστικά είναι καλό να εντάσσονται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο; Μείνετε μαζί μου και θα απαντήσουμε σε όλα...

Αρχικά, γιατί να επιλέξω μπάρες δημητριακών;

Αποτελεί μια γρήγορη, εύχρηστη, χορταστική, γευστική και θρεπτική επιλογή η οποία καταναλώνεται ως σνακ ή μικρογεύμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ιδανική λύση για να τονώσετε τον οργανισμό με λίγες θερμίδες, αλλά με εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που δίνουν την ενέργεια και την αντοχή που χρειάζεστε για να συνεχίσετε τη μέρα σας. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με τρόφιμα άλλων ομάδων τροφίμων π.χ. με γάλα ή γιαούρτι και 1 φρούτο τότε μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως μίνι γεύμα και να αντικαταστήσει π.χ. το πρωινό ή το βραδινό γεύμα.  

Από τι φτιάχνονται οι μπάρες δημητριακών;

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούνται κυρίως από δημητριακά (προτιμήστε ολικής άλεσης, θα αναγνωρίσετε την ύπαρξή της από την ειδική σήμανση του πράσινου τικ επάνω στη συσκευασία), σάκχαρα (προτιμήστε <6γρ/μπάρα), λιπαρά (προτιμήστε αυτά με τα λιγότερα κορεσμένα), και ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα (περιέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες).

Πότε θεωρείται «υγιεινή»;

Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, μια μπάρα δημητριακών για να χαρακτηριστεί «υγιεινή» θα πρέπει να είναι χαμηλή σε σάκχαρα (όπως δηλαδή κρύβεται η ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων), πλούσια σε φυτικές ίνες (> 4 γρ / 100γρ μπάρας από συνδυασμό δημητριακών, όπως σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης), χαμηλή σε λίπος (< 3γρ κορεσμένα λιπαρά/ 20γρ μπάρας) και χαμηλή σε αλάτι.

Ολική άλεση και μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης φαίνεται να υπερέχουν σε θρεπτική αξία σε σχέση με τις απλές, εφόσον περιέχουν ολόκληρο το σπόρο των δημητριακών, (φύτρο, πίτουρο, ενδόσπερμα). Έτσι περιέχονται περισσότερα ωφέλιμα συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά τα οποία δημιουργούν ένα πλέγμα προστασίας από νοσήματα όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγεικά κ.α.

Επίσης, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες που περιέχονται βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας και το μεγαλύτερο κορεσμό στον οργανισμό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το σύγχρονο, γρήγορο και απαιτητικό τρόπο ζωής. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται συμβάλλουν τέλος στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Όσον αφορά τη θερμιδική αξία φρόντισε να έχει γύρω στις 90-100 θερμίδες μια μπάρα δημητριακών που το βάρος της κυμαίνεται στα 20-25g ή τις 150 θερμίδες για μια μπάρα περίπου 35γρ

Αν παρόλα αυτά το βάρος της είναι πολύ μεγαλύτερο κι έχουμε μια μπάρα φορτωμένη σε υλικά (π.χ. ζάχαρη, ταχίνι, μέλι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα), όπως συμβαίνει σε αυτές των αρτοποιείων ή αυτές που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, τότε το θερμιδικό της περιεχόμενο μπορεί να αγγίξει τις θερμίδες μιας σοκολάτας, δηλαδή 500kcal περίπου, που ισοδυναμεί και με τις θερμίδες ενός κανονικού γεύματος!

Τι να ελέγχετε στην ετικέτα πριν αγοράσετε μπάρες;

Επομένως, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και φροντίστε η μπάρα δημητριακών που θα επιλέξετε να έχει το λιγότερο ποσοστό σε λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, το υψηλότερο ποσοστό σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστασικά και οι θερμίδες να μην ξεπερνούν τις 150 Kcal.

Τι μπάρες να επιλέξετε αν είστε αθλητής;

Οι μπάρες δημητριακών μπορούν να καταναλωθούν κι από πιο συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως είναι αθλητές, όπου λόγω αυξημένων θερμιδικών αναγκών μπορούν να καταναλώνουν μεγαλύτερες σε όγκο μπάρες δημητριακών που κυκλοφορούν πλέον και στο εμπόριο.

Η μπάρα δημητριακών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προαγωνιστικό σνακ πριν τον αγώνα ή την προπόνηση αλλά και μετά τον αγώνα ή την προπόνηση ως μεταγωνιστικό σνακ ανάλογα πάντοτε με το είδος και τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης στην περίπτωση των αθλητών πιθανόν να είναι χρήσιμη και η κατανάλωση μπάρας δημητριακών με επιπρόσθετη πρωτεΐνη (κυρίως φυτικής προέλευσης).

Είναι μία θρεπτική επιλογή και για τα παιδιά;

Και για τα παιδιά θεωρείται η μπάρα δημητριακών μια θρεπτική επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν και αυτά να την καταναλώνουν είτε ώς δεκατιανό ή απογευματινό σνακ είτε ως πρωινό ή βραδινό γεύμα συνοδευόμενο και από άλλα τρόφιμα. Μάλιστα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης καταναλώνουν την ημέρα λιγότερα λιπαρά και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έτσι και στην μπάρα δημητριακών για το παιδί, μπορείτε να διαλέξετε ολικής άλεσης, ίσως και με κακάο για πιο σοκολατένια γεύση.

Πώς να τις καταναλώσετε;

Βάλτε την στην τσάντα ως πρωινό «on-the-go» σε περίπτωση που φεύγετε βιαστικά από το σπίτι. Έχετε μία μπάρα δημητριακών πάντα μαζί σας για σνακ, ή προσθέστε την στο βραδινό σας ως μία ελαφριά επιλογή μαζί με το γιαουρτάκι σας (κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών) κι ένα-δύο φρούτα εποχής.

Καλή απόλαυση!

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.