Παθήσεις Πεπτικού

ΓΟΠΝ: Ένας στους 4 τρώει και... υποφέρει!

08 Απριλίου 2017
23364 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ΓΟΠΝ: Ένας στους 4 τρώει και... υποφέρει!

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι μία συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος που αφορά 4 στους 10 Έλληνες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έμφάνιση αυτού του προβλήματος.

Αφορά περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, δηλαδή έναν στους τέσσερις κατοίκους της χώρας

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η βασική αιτία για την οποία τα άτομα αυτά δεν μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους.

Τι πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε;

Καθώς η ΓΟΠΝ επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των πασχόντων και την αποδοτικότητα στις καθημερινές τους ασχολίες, η επιτυχής αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ κρίνεται αναγκαία.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι το τρίπτυχο που οδηγεί στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ.

Απευθυνθείτε στον διαιτολόγο και τον γαστρεντερολόγο σας, προκειμένου να λάβετε τις κατάλληλες κι εξατομικευμένες συμβουλές.

gastrooisofagikh palindromish full

Μην την αφήνεις να σε «καίει» άλλο!

4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Τί είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ);

Η ΓΟΠΝ είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο, το σωλήνα δηλαδή που προωθεί την τροφή από το στόμα προς το στομάχι. Αυτό συμβαίνει λόγω της χαλάρωσης του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ), που λειτουργεί σαν βαλβίδα που ανοίγει και κλείνει την είσοδο της τροφής προς το στομάχι.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ;

  1. Διαφραγματοκήλη, μία κατάσταση όπου τμήμα του στομάχου ανεβαίνει προς το θώρακα.
  2. Παροδική χαλάρωση του ΚΟΣ
  3. Φάρμακα όπως νιτρικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ασπιρίνη
  4. Διαιτητικοί παράγοντες (παχυσαρκία, καφεΐνη, αλκοόλ, όξινα τρόφιμα, λιπαρά γεύματα, αναψυκτικά)
  5. Κάπνισμα, άγχος

Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από ΓΟΠΝ;

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου
  • όξινες αναγωγές
  • θωρακικό πόνο «μη καρδιακής αιτιολογίας»
  • δυσφαγία και δυσκαταποσία
  • λαρυγγίτιδα
  • χρόνιο βήχα
  • οδοντικές διαβρώσεις
  • δυσοσμία της αναπνοής

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσω τη ΓΟΠΝ;

Μόνο 5 στους 10 Έλληνες απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους για τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα των πασχόντων στην καθημερινότητά τους τόσο εντός όσο κι εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

Ακόμα, μερικές από τις μακρυπρόθεσμες επιπλοκές της ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν:

  • Την οισοφαγίτιδα και την αιμορραγία
  • Τον οισοφάγο Barrett που προδιαθέτει σε ανάπτυξη του καρκίνου του οισοφάγου
  • Τη λαρυγγίτιδα και το βρογχικό άσθμα
  • Τον καρκίνο οισοφάγου

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά τη ΓΟΠΝ;

Η επιτυχής αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ συνδυάζει:

  • Τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών

  • Διατηρείτε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ.
  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Αποφύγετε τα καυτερά γεύματα και μην χρησιμοποιείτε πολλά μπαχαρικά.
  • Τρώτε χωρίς βιασύνη σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Αποφύγετε τρόφιμα που ερεθίζουν τον οισοφάγο και χαλαρώνουν τον ΚΟΣ.

Συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ
Φρούτα και Λαχανικά Μήλο, αχλάδι, μπανάνα και οι χυμοί τους, μπρόκολο, λάχανο, καρότα, φασολάκια, αρακάς, ψητές/βραστές πατάτες Πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μούρο και οι χυμοί τους, ντομάτες και σάλτσες ντομάτας, τηγανητές πατάτες ή τσιπς πατάτας, κρεμμύδι, σκόρδο
Κρέατα Άπαχα μέρη από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς δέρμα, ψάρι, ασπράδια αυγών Αρνί, εντόσθια, αλλαντικά όπως μπέικον και σαλάμι, κρόκος αυγού, χοιρινό και μοσχάρι με ορατό λίπος
Δημητριακά και όσπρια Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια Έτοιμα αρτοσκευάσματα όπως κρουασάν, σφολιάτες, μπισκότα
Γαλακτοκομικά Άπαχο γάλα και γιαούρτι, τυριά χαμηλά σε λιπαρά όπως κατίκι, ανθότυρο, cottage, ξυνομυζήθρα Πλήρες γάλα και γιαούρτι, παγωτό, κρέμα γάλακτος, λιπαρά τυριά όπως γκούντα, παρμεζάνα, κασέρι, γραβιέρα
Λίπη-Έλαια Μέτριες ποσότητες ελαιολάδου, ελιών και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών Λιπαρά dressings, βούτυρο, μαγιονέζα
Γλυκά Γλυκά χαμηλά σε λιπαρά όπως ζελέ, σπιτικό κέικ με φρούτα, ρυζόγαλο με άπαχο γάλα κτλ Σοκολάτα, πάστες, ντόνατ, brownies, μπισκότα, καραμέλες κτλ
Ροφήματα Νερό, αφεψήματα εκτός τσαγιού και μέντας Αναψυκτικά, καφές, ρόφημα σοκολάτας, τσάι, ρόφημα μέντας, αλκοολούχα ποτά, χυμοί εσπεριδοειδών

Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

  • Αποφύγετε την κατάκλιση 2-3 ώρες μετά το γεύμα σας.
  • Ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού σας.
  • Διακόψτε το κάπνισμα.
  • Μην φοράτε στενά ρούχα και ζώνες.
  • Αποφύγετε τη φυσική δραστηριότητα αμέσως μετά τα γεύματά σας.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

 Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο από το γαστρεντερολόγο σας μπορεί να χορηγηθούν:

Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙs)

Αναστέλλουν την έκκριση του γαστρικού οξέος στο στομάχι και θεωρούνται η θεραπεία εκλογής για τη ΓΟΠΝ. Δρουν μέσα σε 1 ώρα και η δράση τους διαρκεί περίπου 24 ώρες.

Ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων της ισταμίνης

Μειώνουν λιγότερο την έκκριση του γαστρικού οξέος σε σχέση με τους PPIs. Η δράση τους αρχίζει επίσης μέσα σε 1 περίπου ώρα.

Αντιόξινα

Δρουν μειώνοντας την οξύτητα του γαστρικού υγρού και γι’αυτό και η λήψη τους συνιστάται μετά τα γεύματα. Ίσως προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα..

Αλγινικά

Σχηματίζουν ένα προστατευτικό ζελέ, το οποίο επιπλέει σαν σχεδία στο στομαχικό περιεχόμενο και αποτρέπει την παλινδρόμηση προς τον οισοφάγο. Ιδιαίτερα χρήσιμα και κατά τη νυχτερινή κατάκλιση, όπου λόγω της στάσης του σώματος, ευνοείται η διαφυγή του γαστρικού οξέως. Δρουν μέσα σε χρονικό διάστημα λεπτών ανακουφίζοντας αποτελεσματικά από τα συμπτώματα, ενώ πολλές φορές συνδυάζονται με αντιόξινα. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί μία σύγχρονη και ασφαλή θεραπεία. Είναι ασφαλή για εγκύους και άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή, αφού δεν εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε κάποιους ασθενείς η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης της ΓΟΠΝ, και ο γαστρεντερολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος για να συστήσει. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther 2014;5:105-112

Gisbert JP, Cooper A, Karagiannis D, Hatlebakk J, Agréus L, Jablonowski H, Nuevo J. Impact of gastroesophageal reflux disease on work absenteeism, presenteeism and productivity in daily life: a European observational study. Health Qual Life Outcomes. 2009;7:90.

Papatheodoridis GV, Karamanolis DG. Prevalence and impact of upper and lower gastrointestinal symptoms in the Greek urban general population. Scand J Gastroenterol. 2005;40:412-21.

Wang YK, Hsu WH, Wang SS, Lu CY, Kuo FC, Su YC, Yang SF, Chen CY, Wu DC, Kuo CH. Current pharmacological management of gastroesophageal reflux disease.

Gastroenterol Res Pract 2013;2013:983653.

  • Ευσταθία Παπαδά
    Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.