Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε συνδυασμό με τη δυσκοιλιότητα, είναι μία κατάσταση η οποία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, προκαλώντας σωματική και ψυχολογική ενόχληση.
Αν και υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για την ανάπτυξή του, η κατάλληλη διαχείριση του μέσω της διατροφής, της άσκησης και άλλων καθημερινών συνηθειών, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Η αναγνώριση της πάθησης και η συνεργασία με επαγγελματίες υγείας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Τι είναι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ);
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και ως σπαστική εντεροκολίτιδα, είναι μία συχνή γαστρεντερική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το έντερο και το στομάχι.
Συμπτώματα αποτελούν το φούσκωμα και οι κράμπες στην κοιλιά, ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια, τα αέρια και η δυσκοιλιότητα. Ο επιπολασμός του αφορά περίπου το 4% του πληθυσμού. Συνήθως εμφανίζεται πριν τα 40 έτη του ανθρώπου, ενώ, συχνά, τα συμπτώματα πρώτο εκδηλώνονται κατά την παιδική ηλικία.
Διάβασε επίσης: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το Ευερέθιστο Έντερο(IBS)
Τύποι ΣΕΕ
Υπάρχουν τρεις τύποι ΣΕΕ οι οποίοι βασίζονται στις αλλαγές της κινητικότητας του εντέρου και στις μη φυσιολογικές κενώσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον τύπο του ΣΕΕ που έχεις, καθώς ορισμένες φορές υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
ΣΕΕ με Δυσκοιλιότητα (IBS-C)
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των κοπράνων είναι σκληρά και λιγότερο από το ένα τέταρτο των κοπράνων είναι μαλακά ή υδαρή.
ΣΕΕ με Διάρροια (IBS-D)
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των κοπράνων είναι χαλαρά ή υδαρή και λιγότερο από το ένα τέταρτο των κοπράνων είναι σκληρά.
ΣΕΕ με Μικτές συνήθειες του εντέρου (IBS-M)
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των κοπράνων είναι σκληρά και περισσότερο από το ένα τέταρτο των κοπράνων είναι χαλαρά ή υδαρή.
Μη Ταξινομημένο ΣΕΕ(IBS-U)
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται πληρούν άλλα κριτήρια για IBS, αλλά λιγότερο από το 25% των κοπράνων είναι μη φυσιολογικά.
ΣΕΕ και Δυσκοιλιότητα
Ο τύπος ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει διάφορα ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως:
-
Αέρια και φούσκωμα
-
Κοιλιακό άλγος
-
Δυσφορία
-
Επώδυνες ή άβολες κινήσεις του εντέρου
-
Αίσθημα ατελών κενώσεων
-
Αιμορροΐδες
Τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές βελτιώνονται όταν το άτομο πραγματοποιήσει μία κένωση.
Πολλοί και διάφοροι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην εμφάνιση IBS-C, όπως:
-
Γενετική προδιάθεση
-
Βιολογικοί παράγοντες
-
Τρόπος διατροφής και η παράλειψη νερού
-
Κατανάλωση αλκοόλ
-
Κινητικότητα του παχέος εντέρου
-
Απορρόφηση
-
Φαρμακευτική αγωγή
-
Άγχος
-
Κοινωνικοοικονομική κατάσταση
-
Καθημερινότητα/ καθιστικός τρόπος ζωής
-
Η μη ανταπόκριση στην ανάγκη για τουαλέτα
Δυσκοιλιότητα και Διατροφή
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή για τη διαχείριση του ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, έχει φανεί πως κάποιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Ρόλος των Φυτικών Ινών και της Ενυδάτωσης
Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και δεν μπορούν να διασπαστούν και να αφομοιωθούν πλήρως από το σώμα μας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες.
Διαλυτές Φυτικές Ίνες
Οι διαλυτές είναι αυτές, οι οποίες περνούν στο λεπτό έντερο και διασπώνται εκεί από ωφέλιμα μικρόβια. Είναι πολύ χρήσιμες για τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και η κατανάλωσή τους έχει φανεί πως έχει θετική επίδραση στην υγεία του αλλά και στην κινητικότητά του, που σημαίνει πως μειώνονται τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με εμφάνιση φλεγμονής και εκδήλωση αρκετών γαστρεντερικών παθήσεων, γεγονός το οποίο τονίζει τη σημασία της ενσωμάτωσής τους στην καθημερινή σου διατροφή.
Τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι τα εξής:
-
Βρώμη
-
Αρακάς
-
Καρότα
-
Πορτοκάλια
-
Λιναρόσπορος
-
Φασόλια και όσπρια
-
Ψύλλιο
Αδιάλυτες Φυτικές Ίνες
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες δεν διασπώνται από τα μικρόβια του εντέρου μας, δεν συνιστώνται για άτομα με IBS-C καθώς διογκώνουν τα κόπρανα και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Αδιάλυτες ίνες θα βρεις σε τρόφιμα όπως:
-
Πατάτες
-
Πίτουρο σίτου
-
Αλεύρι ολικής
-
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Ενυδάτωση
Επιπλέον, ζωτικής σημασία είναι η επαρκής πρόσληψη νερού, όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία του εντέρου αλλά για όλου του οργανισμού.
Η καθημερινή κατανάλωση περίπου δύο λίτρων νερού συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, όπως η δυσκοιλιότητα, το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα. Μάλιστα, κάποιες από τις ιδιότητες του νερού είναι η καλύτερη πέψη και η απομάκρυνση τοξινών, επομένως δεν είναι περίεργο ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη διαχείριση του IBS.
Διάβασε επίσης: Φυτικές ίνες – Τι είναι και τι συμβαίνει όταν εισέρχονται στο σώμα μας;
Ποια Τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται;
Τρόφιμα πλούσια σε FODMAP
**Με τον όρο FODMAP αναφερόμαστε στους σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι δυσκολεύουν την πέψη και προκαλούν συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέρια. Αυτά τα τρόφιμα είναι κάποια φρούτα, όπως π.χ. τα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια, η σίκαλη και το σιτάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Επεξεργασμένα και Λιπαρά Τρόφιμα
Πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να επιβαρύνουν τη πέψη και τη λειτουργία του εντέρου.
Γαλακτοκομικά Προιόντα
Προιόντα τα οποία περιέχουν λακτόζη, όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Πολλές φορές, η λακτόζη δε διασπάται σωστά με αποτέλεσμα να προκαλεί διάρροια και φούσκωμα.
Καφεΐνη και Αλκοόλ
Η κατανάλωση ροφημάτων τα οποία περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις συσπάσεις του εντέρου με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.
Ποιες Τροφές βοηθούν στη Διαχείριση της Δυσκοιλιότητας;
Φρούτα και Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες, οι οποίες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Τρόφιμα με φυτικές ίνες τα οποία επιτρέπονται στο ΣΕΕ, είναι οι μπανάνες, το ακτινίδιο, τα μανιτάρια, τα καρότα και η κολοκύθα.
Ξηροί Καρποί
Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Προτίμησε τους σπόρους chia και το λιναρόσπορο.
Καλά Λιπαρά
Τα καλά λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, διευκολύνουν τις κινήσεις του εντέρου, ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα.
Άλλες στρατηγικές διαχείρισης της Δυσκοιλιότητας στο ΣΕΕ
Φυσική Δραστηριότητα
Το ΣΕΕ μπορεί να είναι άβολο και να δυσκολεύει τις κινήσεις σου και τη ψυχολογία σου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσεις μία τακτική ρουτίνα φυσικής δραστηριότητας, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και της κινητικότητας του εντέρου.
Μείωση του Άγχους και του Στρες
Είναι λογικό να υπάρχει άγχος και στρες όταν αντιμετωπίζεις μία πάθηση. Παρόλο αυτά, καλό θα ήταν να μειώσεις το άγχος και το στρες που έχεις μέσα σου καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσες να βελτιώσεις τα συμπτώματά σου. Εάν βρίσκεις τον εαυτό σου να βιώνει συχνά άγχος, μη διστάσεις να συμβουλευτείς έναν θεραπευτή.
Διακοπή του Καπνίσματος και του Αλκοόλ
Η διακοπή του καπνίσματος θα σου προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου, με ένα από αυτά να αποτελεί η καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το αλκοόλ, επιβαρύνει και αυτό το υγεία του εντέρου συνεπώς και το ΣΕΕ.
Αλλαγή των Συνηθειών του Εντέρου
Πολύ σημαντικό είναι, να μην καθυστερείς την κένωσή σου και να πηγαίνεις τουαλέτα μόλις σου εμφανιστεί η επιθυμία.
Με λίγα λόγια…
Το ΣΕΕ είναι μία κατάσταση η οποία ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Ο συνδυασμός ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα πιθανόν να σου δημιουργεί μεγαλύτερο πόνο, φούσκωμα και άλλα συμπτώματα τα οποία όμως, με τις κατάλληλες αλλαγές, μπορείς να βελτιώσεις.
Φρόντισε τον εαυτό σου, καταναλώνοντας τρόφιμα τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματα σου, γυμνάσου και μείωσε τις κακές συνήθειες και συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και το άγχος!